ЕДИНАДЕСЕТОКЛАСНИЦИТЕ профилите борят, а майките им тихо си говорят

• 10 597
  • 237
  •   2
Отговори
# 225
  • у дома
Моето дете беше профил математика,но понеже и на ооп и на пп мат имаше 6,не съм задълбочавала кое е балообразуваща...
Обаче сега се сетих за друг проблем -никъде не прочетохме,че му трябва ае,просто не пишеше/детето ми не искаше да учи специалността на ае,а на български,за ае си беше описани,че се изисква ДЗИ ае,сертификат/независимо кое ниво/или изпит на ТУ по ае/.Та тръгва детето ми да си подава онлайн документите/много удобно е направено / и не го пуска да продължи за тази специалност/.Обади се в учебен отдел/ бяха много отзивчиви/ и му казаха,че за неговата специалност ИСИИ/интелигентни системи и изкуствен интелект/  независимо дали се изучава на български или на ае от тази година искат ДЗИ ае или сертификат,а ако няма нито едно от двете трябва да положи техния изпит.Моето приложи сертификат /за ползването на който заплатите допълнително 50 лв/ и системата го пусна да продължи...Та,ако имате въпроси като този за балообразуването звъннете на посочените тел на сайта на Учебен отдел и ще ви отговорят.

# 226
  • София
Благодаря ви, започна да ми се изяснява. Знаете, че тази година минах през кандидатстването след 12 клас, но с дъщеря ми нещата бяха съвсем различни, а и сайта на ТУ днес отворих за сефте, та все едно ми е за първи път. 😀ще питам пак като наближи.

# 227
  • София
Сигурно пишете писма до Дядо Коледа и затова никой не пише тук?
За срещата чакаме Ра да се обади и Мамзелчето да напише, че вече е във форма, нали?

# 228
Не съм писала отдавна. Дъщеря ми трябваше да вземе доста сериозно решение, като накрая я натиснахме с баща ѝ, защото иначе нямаше да се реши на тази стъпка. Тя е с профил биология и химия, в най-голямото в града ни училище, с най-сериозните изисквания. Успеха на класа им миналата година беше 5,91. Тя иска да учи медицина, та в края на 10 клас започна да ходи на уроци по химия. Иска да се развива и в спорта. В началото на учебната година беше за 20 дни на лагер, и от 5 октомври, откакто се върна от лагера, ежедневието е ужасно. Всяка сутрин става в 6, учи до 7,30. От 8 до 10 е на тренировка. Прибира се, учи до 13, отива до 19 часа на училище, и след училище на още една двучасова тренировка. Прибира се и учи поне до 1 часа. Съсипваше се. Възстановяването за един спортист е важно колкото тренировките. Треньорът само ѝ се кара, че от недоспиване е неефективна и неадекватна, и ще си докара някоя тежка контузия. Първо решихме да мине на самостоятелна форма на обучение, говорих с директорката, която разреши четири изпитни сесии до края на юни. На другия ден като бяхме разпределили на кои предмети на кои дати ще се явява и ги занесла на заместник директора, тя ѝ казала, че няма такова нещо, и трябва да си вземе всички изпити до края на февруари. Което означава, че ще си провали подготовката за зимния сезон. И решихме да я преместим в спортното училище. Което се оказа трудно, защото в 11 клас от неспортно училище ученици се приемат само с разрешение от министъра на спорта. Та зспочна една комуникация с федерацията, БОК и министерството. В петък документите са подписани и до няколко дни се мести. Ще има достатъчно време за тренировките, и за уроците по химия. Вероятно сега ще започне и по биология. Не мислеше да ходи, защото в училище подготовката беше отлична и насочена за кандидатстване в МУ. Тя ще прецени догодина, като мине на комбинирана форма на обучение дали да ходи и на уроци по БЕЛ.
Ще държи 8 приравнителни изпита, което не я плаши. Тъгува за децата от класа. Притеснява се от новите, макар че познава няколко от новия си клас.
Днес имаше състезание, което не е от значение, но въпреки умората постигна доста добър резултат и смята, че шансовете да покрие норматива за участие на световното под 20 години догодина са доста добри.
Междувременно успя да участва и в "Това го знам". https://youtu.be/ZWq_XEtSV9Q?feature=shared

# 229
  • в очите на дъщеря ми
Сигурно пишете писма до Дядо Коледа и затова никой не пише тук?
За срещата чакаме Ра да се обади и Мамзелчето да напише, че вече е във форма, нали?
Направо съм  готова,Вампи🤣🤣

# 230
СС1, голямо решение сте взели! Било е много трудно.

В петък водих набора на изследвания, по препоръка на класната. Отслабнала рязко, кожа и кости е, вял и отпуснат. Заключението на докторската е напълно здрав. Другата седмица ще стане и изследването на витамин Д. Взех му витамини да пие. В училище оценките са добре. Продължава да не е ориентиран, коя компютърна специалност иска.

# 231
Аз си лепнах специалността, чак като направих дипломна работа за мастър. Така, че имате време.
Моето не знам кога учи. Май в час.

# 232
  • София, в момента в любимото ми село Железница
CC1 наложило се е да вземете тежко решение. Вярвам, че наборката ще се справи и ще се чувства добре в новото училище.

Девойки аз пак с нахалство 🫣 предлагам да е четвъртък, че децата са на театър с приятеля на голямата, та да ме приберат. 😁

# 233
  • Майничка
CC1, много кофти номер е това с изпитите до февруари! Смятам, че сте взели правилно решение. Спортните училища в България са предимство, за което в доста страни ни завиждат, а за повечето родители са се превърнали едва ли не в синоним на образователно дъно, което изобщо, ама изобщо не е така.
Дъщеря ти е умна, амбициозна и трудолюбива - програма, съобразена с натоварването й, плюс учители, които са наясно с това натоварване, могат да й бъдат само от полза. Вече е ясно, че програмите по профили биология и химия  нямат връзка с материала за прием в МУ, а езиците могат да се доошлайфат и по друг начин. Увереност и късмет на момичето!

# 234
Трудно е да се съчетава спорт на високо ниво и училище с високи изисквания. Единственият вариант е самостоятелна форма на обучение. Един от националите ни по гимнастика е в самостоятелна форма от девети клас, хем е в спортно училище, където все пак режимът е по-гъвкав. Просто му се трупаха много отсъствия и самият директор предложи този вариант.
Близко наборче пък реши да приключи със спортната кариера тази година. Беше националка по баскетбол, но е също с профил биология и химия и иска да учи медицина. Тръгна и на уроци. Мисли, мисли и реши, че с баскетбола е дотук. Просто не стига времето за всичко.
Моят син както уж приключи с активния спорт, така и сега му трябва повече време да търчи в едната зала следобед и в другата вечер. Поне обаче вече няма напрежение. Ако се чувства уморен, може да не отиде.
Подготовката по математика вкъщи върви добре. Успява да реши всички задачи от наличните учебници и сборници. Мисля, че взехме правилно решение да не се занимава с школа. Днес е и поредният изпит в ИТ програмата.

# 235
  • Сф
Привет! Пожелавам успех на Натали!  Такова умно, амбициозно и красиво дете със сигурност ще се справи с предизвикателствата по пътя на живота!
На всички в темата - поздрави!

# 236
  • Бургас
СС1, трудно решение сте взели, но знам, че Натали ще се справи с всичко! Упорита е и знае какво иска! Успех!

# 237
Мога на 22, 23, 26,27. Чета ви редовно.

Общи условия

Активация на акаунт