ЕДИНАДЕСЕТОКЛАСНИЦИТЕ профилите борят, а майките им тихо си говорят

• 20 022
  • 458
  •   1
Отговори
# 450
  • София, в момента в любимото ми село Железница
https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/priem/priem_za_obrazovate … 25/baloobrazuvane
Това е за кампанията 2025-2026. Все още не е публикувано за 2026-2027.

Това е пояснение САМО за специалност Психология.

1. Оценка от ДЗИ¹ по съответния учебен предмет, изучаван във втори гимназиален етап като профилиращ учебен предмет.

1.1. ДЗИ¹ по български език и литература е оценката от задължителния държавен зрелостен изпит по този учебен предмет.

2. Оценка от ДЗИ² по съответния учебен предмет, изучаван в общообразователната подготовка.

3. Оценка от ДЗИ по съответния учебен предмет е оценка от задължителен или от допълнителен държавен зрелостен изпит.

4. Когато в дипломата за средно образование са вписани две оценки по балообразуващ учебен предмет, като една от тях е от държавен зрелостен изпит, а другата – от курса на обучение, за балообразуваща оценка се счита оценката от държавния зрелостен изпит.

Последна редакция: чт, 15 яну 2026, 13:00 от ninanb

# 451
  • Някъде по Дунава
Благодаря, ninab! Но пак имам въпрос. Една от специалностите, които ни интересува е тази

Но е видно, че няма коефициет 2,5. По принцип дъщеря ми е с профил френски, английски, география и предприемачество. Това означава ли, че ако държи ДЗИ по английски, което е по профила, коефициета ще е 2,5 ?

# 452
  • София, в момента в любимото ми село Железница
Guinness не не означава. При ДЗИ АЕ коефициента ще е 2, независимо че е профил.

# 453
Големият ми син е първи курс в тази специалност, Счетоводство, финанси и дигитални приложения. Той кандидатства с ДЗИ математика ПП. Държа и ДЗИ по желание, английски ПП, за да валидира езика и да бъде допуснат до класиране.
Нямам идея с какво са кандидатствали по-голяма част от колегите му. Според него, малко са тези, които са били профил математика в училище. Само трябва да се има предвид, че бройките за държавна поръчка в СФ са много малко и си трябва висок бал.
Guinness, за да участва с коефициент 3, трябва да държи ДЗИ география, предприемачество (в нейния случай ще е профилно), математика (за нея ще е ООП, миналата година нямаше различни коефициенти за ПП и ООП по математика за СФ. Не знам как ще е тази година) или изпит по математика в СУ (на моя син му се стори по-труден от ДЗИ ПП. На ДЗИ имаше по-висока оценка с една единица спрямо предварителния на СУ)

Последна редакция: чт, 15 яну 2026, 16:46 от ston

# 454
  • София
И в тази връзка, все повече се убеждавам, че наборът няма място във ФМИ. Нали имам познати деца сега там в първи курс, голям гърч е, моят няма да устиска.

В някои специалности е голям гърч, а в други е по-малък гърч Simple Smile. Много фактори са от значение. Част от кандидатстудентите се подлъгват от това, че лекциите и упражненията не са задължителни и смятат, че ще могат да започнат някаква работа, да ходят когато искат на лекции и т.н. Истината е, че по повечето предмети се провежда текущ контрол. Дават се домашни, правят се контролни, предават се проекти и резултатите от тях участват при формирането на крайната оценка по предмета. Ако студент не присъства редовно на лекции и упражнения, ще му е много трудно да си вземе изпита. Освен това, има няколко преподаватели, които са твърде взискателни и късат по 70-80% от явяващите се на изпит при тях. Често се случва четвъртокурсници да влачат задължителен изпит от 1-курс, да са се явявали по 7-8 пъти и да не могат да го вземат.
Ако твоят младеж не е убеден, че иска да учи във ФМИ и не е мотивиран, по-добре вижте ТУ и НБУ Simple Smile

Наборът също се чуди за ФМИ, но и аз не съм убедена, че там му е мястото.

Последна редакция: чт, 15 яну 2026, 18:43 от Rouzi

# 455
Guinness, специалността която си показала е в Стопански факултет, там нещата са доста по-нормални от ФМИ.

# 456
Rouzi, той е мотивиран. Неговото мото е, че не може да е чак толкова трудно, щом полага усилия и учи редовно. Аз обаче все пак си мисля, че може би в ТУ ще му е по-добре. Той може и да вярва в собствените си способности, но аз имам съмнения.
Тази седмица май трябва да защитават проектите си в модула за бази данни от ИТ обучението. Взе и с Ардуино да се занимава. Баща му му е дал конкретна практическа задача за реализация за създаване на определен тип програмируеми контролери за температура, които са му необходими в работата. Няма точно каквото му трябва налично на пазара, необходимо е да се направи с конкретни параметри. Вчера дойдоха всички необходими чарколяци. Да видим ще се получи ли.

# 457
ston, нека кандидатства и в СУ и в ТУ и после да реши. Моят син беше приет и в двата университета, но с в СУ се беше класирал на трета желана специалност, а в ТУ на първа и това имаше значение за окончателния избор.

# 458
  • Някъде по Дунава
Guinness не не означава. При ДЗИ АЕ коефициента ще е 2, независимо че е профил.
И аз така тълкувам информацията, но наборката е решила, че коефициентът е 2,5. Затова я убеждавам да изкара ДЗИ по география или предприемачество, но тя си държи на по - лесния английски. Все пак има време да реши.

Общи условия

Активация на акаунт