Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 93

• 7 551
  • 204
  •   2
Отговори
# 195
Уточнение, платил беше човекът за септември, за да си го пази резервиран. Депозит не беше плащан.
В това време застроих 2те големи тераси на този и съседния апартамент, и това ми е бонусът.
Като каза, че няма да остава, намерих от днес за утре хора за по-висок наем (950лв) и без комисионна.

При 2стайния ми оставиха депозита, но там нямаше никакво предизвестие, само си тръгнаха 5 дни по-рано. Реално по договор дължат и депозит неустойка и плащане наем за следващия месец и ток и вода. Т.е. им взимам по-малко с цял наем и повече.
Но пък отново от днес за утре намерих нови хора, без комисионна, пак за по-висок наем (1250лв). Та там съм напред с 1 месечен наем.

Казвал съм и преди, за мен е ключово да търся наематели, които са доволни и благодарни на сделката. Вечно недоволни избягвам като дявол-тамян. Опитът на това ме е научил.

# 196
Според мен моделът му работи,Нарциса. Не е моят,но работи.
Ето какво съм видяла - пуска на максимум наем,изнасят се преди изтичане на годината - бам един депозит отгоре. Т.е. получава от 1 жилище 12+ максимални наема. Сега последно имаше наемател,който му беше предплатил за септември,но не се яви. Т.е. пак бонус наем и депозит без да е живяно.
Сега,мен не ме кефи тоя модел,защото за мен е свързано с адски много личен труд и занимавка с всякакви нелицеприятни хора. Обаче работи ли? Работи.
Относно наводнената пералня - бих се притеснявала за самото жилище,защото емпирично (от личен опит) е по-вероятно да са наводнили стаята,отколкото копчетата на пералнята да са мокри,защото са били почиствани.
Хепи, знам го този модел - това е по същество измама. Отдават ти надценена дупка, без да имаш възможност да провериш, че е дупка, и като светне реалното състояние следващите дни, ти се казва - о, съжалявам, но ти не си гледал и/или ти си го счупил. Като в случая с пералнята - на неизвестна възраст и магически се поврежда точно при влизането на новите наематели. Не е проверена от специалист, но веднага са обвинени наемателите, че някак си са удавили електрониката и им се пробутва, че даже голям компромис им правят със сешоар от левчето. Хехе, дооообре. Следващата стъпка е те да купят нова, защото все пак те са я повредили.

# 197
  • София, Bulgaria
Аз коментирах конкретна ситуация, нямам си на идея, а и не ми е работа да знам детайли за бизнеса на Дани.
Приемам, че щом е има нюх и капацитет да го изгради има и качества да го управлява.
Както има всякакви наемодатели, така има и всякакви наематели. За второто филм на ужасите мога да направя.
За това и не се занимавам с наеми, само в редки случаи, като на 4 ап. на наши клиенти, които са купени в нашата сграда. Демек имам ежедневни наблюдения.
 Защо ли? Защото не искам да се чувствам виновна за наемател, който е опостушил апартамента,  вкарвайки вътре 2 питбула, без знание и съгласие на собтевеника. Не стига, че ги вкарал, ами и ги зарязал вътре за сами с един чувал храна, незнайно от колко време. Истински случай е. Видях го с очите си, след като съседите почнаха да звънят, че от апартамента се носи смрад. Иначе, човекът си беше съвсем нормален, когато наемаше апартамента.
Имам и двама наемоаделя, който от 2019 г. не са коригирали намите на наемателите. Едните се обадиха, че искат да боядисат апартамента, дори не искаха пари, но наемодателят каза, само ако аз платя боята. Нищо, че още са на наем 600лв. за 2-ст ап. във Витоша. Човекът има 20 ап. в София, който ги отдава и читавите наематели си ги държи.
Така че хора всякакви.

# 198
Това си е направо безумно...
Откъдето и да го погледнеш...

# 199
  • Бургас
dany го познавам, виждала съм го лично и част от жилищата съм виждала също. Да, работи му моделът, не влага емоции, не прави излишни разходи.
Аз също цепя стотинката, признавам си го, и искам да вземам пример за някои неща от него, защото се унасям някой път в харченето и обзавеждането.

Някой го пусна по-горе, ето и друг източник:
Накратко: прогнози за 4000-5000 евро в София и печалби за всички, които включително и днес решат да купуват. Има цени и в Мюнхен, и във Виена, и в Прага. За сравнение.

https://offnews.bg/ikonomika/imotite-mozhe-da-dostignat-sredna-t … led-v-852775.html

# 200
Пералнята е предадена на наемателите работеща.
Ден по-късно са ѝ наводнили копчетата. И нова да беше, щеше да се включва он-оф бутона.
Т.е. аз спестявам на наемателите удръжката за цената на пералнята, не на себе си......
От казаното  разбирам, че бизнеса ти е еднопосочен, интересуват те само парите, а наемателя да се спасява. Взел си втора употреба пералня за 200лв и ако се развали, наемателя е виновен и да си я плаща.
Ще ти споделя как ще действам с мои наематели. Ако пералнята е втора употреба, директно я сменям без да викам майстор,само за да ми каже, че не става, или, че сега ще я оправи, но до няколко месеца пак може да се развали.
Така при нов електроуред имаш гаранция с безплатен майстор за 5г. При този вариант имаш и бонус при повреда, не си губиш времето и всичко ще ти струва един телефонен разговор.Ако за евентуална повреда вината е в наемателите, плащат си я те, но не защото ти така си решил, а е становище от оторизиран сервиз.
 От такива икономии в цепене на стотинки, живота ще ми мине да броя тези стотинки, нямам този лукс да си хабя времето. Казах и по-горе, рентиерството също е бизнес, от това, как инвестираш зависи и какви доходи ще имаш. Инвестираш калпаво, калпави наематели - калпав доход. Имам наематели от по 3-4 и повече години. Никога не съм имал драми, нито са ми губили времето с глупости. Само един се отказа, като вдигнах наема преди година, всички други са доволни и след всяка среща с някои от наемателите за преподписване на договор, си тръгвам с бутилка вино, уиски или нещо друго.

# 201
Нямам намерение да им удържам пералнята на наемателите.
Казах, че е тяхна вината и бих могъл да го направя. Естествено няма да го направя. Наемът е достатъчно висок.
И преди съм писал, викал съм майстор заради задръстен филтър по вина на наемателите, плащам ремонта и посещението аз.

Веднага им казах на наемателите, ако до няколко дни не се оправи, сменям я.

Вашите варианти с протоколи от оторизирани сервизи ми звучат пълен абсурд. Колосална загуба на време. И по-голям разход за наемателите. Съответно могат да опитат да бягат без да платят. Правете си ги, ама такива съвети не търся.
Аз също имам наематели на по 3-5-7 години.
Някои, обаче се сменят. Част от бизнеса е. И който твърди, че всичките му наематели са вечни явно отдава или малко бройки или отскоро.

# 202
По Северното Черноморие до колкото знам основния проблем са свлачищата. Там къде бихте препоръчали покупка на имот и къде - не?

Постоянно като минус на покупката на ваканционен имот се споменава, че трябва всяка година да си на едно и също място, но с имот в Кранево например може с автомобил да се посетят Варна, Балчик, Каварна, че чак до Крапец и къде ли още не в района. За месец хоум офис през лятото всеки уикенд може да сме някъде на различно място, просто вечер си се прибираме. То и за седмица отпуска пак не е нужно да си кесиш в Кранево, нали.

Цялото ни Черноморие не, но да речем само Северното или само Южното не е никакъв проблем да го обхождаш с автомобил.

Не навсякъде ми е нужно да отсядам с преспиване, понякога е достатъчно само посещение на заведение, културно мероприятие или плаж за един ден - отиваме сутрин, стоим няколко часа и късния следобед се връщаме.

Когато сме на хотел някъде ние пак си го използваме за база да разглеждаме и други градчета, села и местности. При това положение за вас има ли смисъл от покупка на ваканционен имот, особено на морето? Аз лично обичам морето не само през лятото.

Разбира се около Солун е най-близо до София, но на мен лично повече ми допадна природата на Черноморието ни. Нашите плажове са по-красиви от тези в Северна Г-я и с по-хубав пясък.

Последна редакция: сб, 04 окт 2025, 21:23 от Недка Кокетка

# 203
Недка, за мен основните минуси на ваканционните жилища са  -
1)отдалечената поддръжка е трудна
2)по-висока амортизация от влажност
3)таксата поддръжка+местните данъци се доближават до ежегодната цена на хубава почивка
4)ако се отдава на туристи,по-голяма амортизация,ако не се отдава - първите ти дни от почивката отиват в чистене
Всеки си има начин на почивка. Мен не ме кефи да търся паркинги на различно място всеки ден, да се качвам в напечена кола с пясъците, за да се прибера,да не пие някой,за да може да кара. С пясъка ли ще ходите на вечеря или пак ще се прибирате до  собствения апартамент, за да се изкъпете и да се върнете до другото градче за вечеря?
Защото за мен не е почивка да готвиш и да си седиш вкъщи на почивката.
В общи линии единственото хубаво на имот на морето, е да се похвалиш,че имаш такъв Simple Smile)

# 204
  • Бургас
Същата дилема я имах дали да купя ваканционен имот в Банско.
Само като се сетя, че трябва като дойда да чистя два дни, и ми мина мерака.
Да, има вариант да оставиш ключове и да викнеш чистачка, но си е разправия.
Зазимяване, отзимяване, мъкнене на чаршафи наляво надясно...
Не обичам да почивам на едно място, готвенето, чистенето и миенето не го броя за почивка.
После същата дилема възникна и за софийския имот. Първо беше с идеята да го ползваме ние при служебни пътувания. После се оказа, че в най-скъпият хотел ще ми излезе по-изгодно, ако го дам под наем и не се разправям с чистене, мъкнене и пране на кърпи и чаршафи. Така и направих.
Та помисли си.

Общи условия

Активация на акаунт