Колко голям е проблемът с българските деца и алкохола?

• 1 524
  • 24
  •   1
Отговори
Напълно наясно ли сме дали детето ни пие алкохол? Колко често, какъв вид, с кого е в компания?

Докато сновем забързано от една ежедневна задача към друга, на родителите не ни остава много време да говорим подробно с децата си за това как прекарват свободното си време, как се забавляват. И дали тези забавления включват употребата на алкохол.

Стряскащите резултати от национално проучване показват, че средната начална възраст за консумация на алкохол в България е… 13 години. Повече от 60% от младото население у нас (на възраст 10 – 19 г.) вече е опитвало алкохол.

Какво точно значи това за всяко отделно дете или млад човек, зависи. Разликата е голяма между това тийнейджър на 16 да изпие две бири на купон и това деца да се налеят с твърд алкохол до припадане. Ясно е едно – трудно, ако не и невъзможно, е да спрем младите хора изобщо да опитват алкохол. Но като родители е важно да говорим с тях за това какво е отговорна употреба, какви са рисковете от пиенето и как да се държат, ако в компанията им алкохолът е задължителен елемент от “купона”.

Някои важни факти:

Ранната употреба на алкохол повишава риска от развиване на зависимост в по-зряла възраст.

Децата, на които родителите разрешават да си пийват по малко вкъщи, също се изправят пред по-висок риск от алкохолизъм като възрастни.

Родителският пример доказано играе важна роля за това дали тийнейджърът ще се изкушава да пие алкохол навън.

От тези факти става ясно, че да даваме на детето да си сръбва по малко вкъщи, за да “не му е интересно” да се напива в компания, реално не е добра идея. Накратко казано – следете колко пиете у дома. Ако мама и татко сядат на вечеря винаги с ракийка и след това продължават на вино, няма особен смисъл да обясняват на децата си, че “още са малки” за такива неща. И да се надяват, че думите и забраните ще имат по-голям ефект от личния пример.

Да говорим с децата, но без да вдигаме скандали и без да осъждаме

Темата за алкохола е важна, затова обърнете внимание как и с какъв тон ще потърсите диалог.

Мърморенето и заплахите или не действат, или имат обратен ефект.

Поговорете с младия човек кратко, ясно и честно. Обяснете как действа алкохолът и че може да нанесе тежки вреди на здравето, както и да изложи детето на опасни ситуации. Можете да дадете подходящи примери от личния ви опит или опита на ваши познати. Дайте на младия човек да разбере, че проявявате загриженост, а не намерение да го мачкате със задушаващи санкции. Включително и ако се случи тийнейджърът да се прибере пийнал след купон – караниците и заплахите рядко дават добър резултат. А ако имате съмнения, че детето ви пие често или дори системно, не отлагайте разговора с детско-юношески психолог.

Нека споделим своя опит в тази тема!

Хващали ли сте децата си да пият? Знаете ли дали в компанията им се употребява алкохол? Говорите ли на тази тема, как подхождате?

Последна редакция: чт, 25 сеп 2025, 16:44 от Рaдост

# 1
Ясно е, че повечето като минимум - пробват. Хубавото е (ако сте добър родител), че може да ги хванете веднага, най-малкото защото трбва да се прибере по някое време в къщи.. От тук-насетне сте вие, и отговорността и вината ако ги изпуснете

Деца, пробват всичко. Такива сме били и ние, такива ще бъдат и техните деца. Отговорността е изцяло на родителите!

# 2
Не, синът ми пи бира на 17 за първи път. И ми каза.
Преди това съм купувала няколко пъти безалкохолна.
Както той обича да казва - “Бъди щастлива, че нямаш проблемите на другите родители!”
😀

# 3
Аз например започнах да пия вино на 14-15 годишна възраст. Но в присъствието на родителите ми, никога скришно от тях. Малко преди това се бяхме преместили в къща, в която имаше много грозде, и баща ми започна да прави вино. Винаги са ми казвали да си наливам без да се притеснявам, но в същото време ме възпитаваха да не прекалявам с подобни неща. Винаги си пийвах само пред тях, по една чаша вино, най-често с храната и по празници. Вече като по-голяма поех нещата в свои ръце Laughing
В днешно време, за съжаление е различно с днешните младежи. Не че няма добре възпитани от тях, но като цяло нещата са доста отпуснати, и за жалост започват от доста рано и с алкохол, и със секс, и с какво ли не.

Последна редакция: чт, 25 сеп 2025, 23:14 от Borqna Sto 771419

# 4
Алкохолът сред гимназистите хем е проблем, хем не е. Зависи си от човека - някои се поддават и се увличат, при други е детска болест.  У нас с алкохола се започва рано - след 16 години може би, но не мога да кажа, че е непременно лошо ако е с мярка. Ние, в елитната Немска гимназия преди 40 години, също пиехме по купони и терени и после намалихме, изживяхме си келешлъка. Пък и от дъщеря ми знам как се държат в университета в Англия местните, държани строго до момента. Първата им година е тотално оливане, което при нашите не се забелязва. Дали не е по-добре някакво плавно започване, а не изведнъж на 18 извън контрол да се нахвърлят на забраненото като невидели?

# 5
В Б-я децата в ранна възраст пробват алкохол.Държавата ни е смотана, правила и закони се заобикалят.Не е проблем малолетни да си купят алкохол, енергийни напитки и тютюневи изделия от малки магазини, тип квартални.Рядко има наказани търговци.Отделно не се знае вкъщи какво става и какъв пример виждат.Многократно забелязвам родители да пият бира на детски площадки.На ул.Солунска в заведението в градинката и на пейките на самият тротоар, много млади майки с бебешки колички седят с чаши алкохол.Сигурно борят стреса,  вечно се оплакват покрай гледането на малки деца.Не си спомням да съм виждала майка ми, лелите ми или бабите ми да пият, защото гледат деца и това им идва повече.Аз също не съм го правила.Може пък днешните родители да са по-изнежени и неуравновесени.Не знам.Просто ми прави впечатление, че си пийват сериозно.
По мое време преди 30+год. не си спомням или поне между моите познати и приятели тийнс, не е имало масово пиещи или злоупотребяващи с алкохол.

# 6
  • пустинята Гоби
Българите като цяло пием доста алкохол, няма как децата ни да останат по-назад.

Преди 30 + години доста деца пиеха и пушеха - елитна математическа гимназия. После в университета беше още по-зле.

Последна редакция: пт, 26 сеп 2025, 10:23 от 🌹 Mimi Rose 🌹

# 7
В България пиенето на алкохол е социалната норма. Аз не обичам алкохол и дори не мога да преброя колко пъти отсреща са реагирали с учудване, че не искам алкохол, даже и са ме "навивали" да пия. В България повечето хора смятат, че да се пие алкохол всеки ден е нормално и няма нищо лошо и напълно отказват да разберат, че това Е проблем и зависимост, дори и когато става въпрос за едно "малко" или чаша вино. Тези същите хора стигат до откровено отричане на вредите от ежедневното пиене на алкохол и стават агресивни ако някой започне да им привежда доказателства, че алкохолът е отрова и няма безопасна доза. Даже има лекари, които сериозно съветват да се пие всеки ден по малко алкохол, уж като превенция на сърдечно-съдови заболявания и за снижаване на стреса. Е, при такива обществени нагласи как очакваме тийнейджърите да не пият алкохол? Ние сме алкохолизирана нация и съответно отглеждаме бъдещо алкохолизирано поколение.

# 8
  • пустинята Гоби
Мда, заглавието на темата е малко подвеждащо. Все едно децата този алкохол са го видели по филмите или книгите. По време на пандемията вкъщи се увеличи употребата на алкохол, което лично за мен беше проблем и хич не ми беше лесно да спра да пийвам винце всеки ден.

# 9
  • София
Проблема е голям със сигурност. Такъв им е примера: само едни новини да изгледат колко възрастни сядат зад волана в нетрезво състояние, шофират, рушат, убиват и се занимаваме с тях цялата нация да ги бутнат зад решетките, вместо да идат директно там без обяснения и обществен натиск. Само това стига да си извадят грешните изводи как се минава между капките. Плюс среда, семейство, недобросъвестни търговци, нищожни санкции и какво ли не, което не ги ограничава по никакъв начин да посягат към алкохола.

Последна редакция: пт, 26 сеп 2025, 11:58 от Линдичка

# 10
Пък и от дъщеря ми знам как се държат в университета в Англия местните, държани строго до момента. Първата им година е тотално оливане, което при нашите не се забелязва. 
Абсолютно подкрепям, всеки на тази възраст опитва много грехове в крайна сметка, накрая опира до собствено самосъзнание и моделът на родителите.

В Англия имах съседка 1ви курс в общежитието на университета, която очевидно беше от много добро семейство. Ами първата седмица всяка вечер се прибираше на мотика, всяка вечер с различно момче. Всяка. И не беше само тя така, не беше и само първата седмица, въпреки че после ограничиха купоните до 3-4 на седмица. Та, всичко си избива рано или късно и всеки "наваксва" Simple Smile

За купоните с колежани в Америка, няма и да повдигам върпос, защото всичко, което сте виждали по филмите е вярно!

Ние в елитна гимназия, след 8-9 клас вече се събирахме по купони, лятото по пейки, пиеше се по някоя бира, по-късно и водка и твърдо.
Когато сме ходили на екскурзии от училище пък задължително имаше тежки купони вечерта. Някой хора си прекаляваха, но като цяло всички са си съвсем нормални възрастни, може би само 1 от випуска наистина се пропи, но много години по-късно.

# 11
  • пустинята Гоби
В България е силно застъпен битовия алкохолизъм, затова не се наблюдават публичните изцепки на американците и англичаните. Аз като бях студентка през 90-те се пиеше много, даже някои от хората, които познавах тогава от това си заминаха млади, млади. И не защото са държани на въже, напротив, според мен защото това са наблюдавали вкъщи.

Мен по принцип повече ме е страх от наркотиците, и преди, и сега.

# 12
Рано се започва при нас, и по мое време горе-долу около 14-15г започнаха купоните с алкохол.
Наскоро ми попадна едно предаване по NatGeo или някоя от подобните за колежите е Америка - там под 21г няма как да пият и като идат в колежите става страшно - едно момче влезе в някакво братство и в нощта на посвещаването трябвало да изпие бутилка водка. Едвам го спасиха, но мозъчните увреждания бяха необратими - към момента е все едно жив труп - още са ми пред очите финалните кадри. Помислих си - ако това момче беше започнало с опитване на алкохол на 15-16г, както е тук, на 21г. вече щеше да е по-наясно кое как му действа и къде са му границите и можеше сам да каже “стоп” навреме.
Те тепърва започват, когато нашите вече на тази възраст са си изживели повечето келешлъка. Не знам, разсъждавам си просто, истината е някъде по средата. От наркотиците повече ме е страх.

# 13
  • София
Абе литър водка наведнъж и за висша лига алкохолик е близо до леталното количество! Flushed

# 14
Абе литър водка наведнъж и за висша лига алкохолик е близо до леталното количество! Flushed
Не ми се видя да е литър шишето(даваха автентични кадри от камерите в къщата), а и те нали са с други мерки американците…но не това е важното, можеше да не го изпие цялото, можеше скришом да го излее някъде … ех, деца…много мъчно ми беше Sad

Общи условия

Активация на акаунт