Амниоцентеза в Майчин дом София

• 171
  • 4
  •   1
Отговори
Здравейте,

Предстои ми амниоцентеза и изпитвам изключителен страх от процедурата и много се притеснявам от спонтанен аборт след това.   Това между другото.

Исках да попитам майки, минали през това каква е самата процедура от-до. Утре ще звънна в Майчин дом София да запазя дата, но оттам нататък ако може някой да сподели всичко, което ще ми е от полза, за да съм подготвена и поне една идея по-спокойна. Какво е необходимо да си нося, колко нощувки ще остана в болницата, ще бъдат ли мили, или ще ме овикват, че съм в страх и паника. Следящия ме АГ ми спомена, че са необходими изследвания преди процедурата, които сега тя ми е пуснала и може да представя резултатите, но не разбрах кои точно и нещо допълнително трябва ли да правя. Кога излизат резултатите от амниоцентезата и как ще ги получа? Някой ще ме консултира ли в случай, че има проблем или просто дават резултати и трябва да търся генетик? По време на самата процедура предполагам трябва да съм неподвижна, но не знам как ще стане като съм сигурна, че ще треперя от ужас.

Според повечето от Вас предполагам това е глезене и излишен стрес, но изпитвам непреодолим страх от игли и години наред пиех лекарства за припадъци, понеже като по-малка припадах при всяка инжекция и взимане на кръв. Ако можех просто да се стегна щях да го направя, а не да се излагам. Confused

# 1
Здравей,
Съжалявам, че ти се случва, но щом се налага, искам да те успокоя. Преди 9 години лежах 1 месец за задържане в Майчин дом. В моята стая за този период минаха няколко жени за амниоцентеза. Всички, ама абсолютно всички, минаха процедурата успешно. Престоя им беше по 2-3 дена (не помня точно, но е кратко) и на всички казаха резултатите още преди да ги изпишат. Само на една жена правеха някакви допълнителни изследвания и не й дадоха резултата бързо.
Не се притеснявай, настрой се да си по-спокойна и всичко ще е наред!

# 2
Благодаря! Знам, че трябва да съм спокойна, но не мога, по-силно е от мен.

Здравей,
Съжалявам, че ти се случва, но щом се налага, искам да те успокоя. Преди 9 години лежах 1 месец за задържане в Майчин дом. В моята стая за този период минаха няколко жени за амниоцентеза. Всички, ама абсолютно всички, минаха процедурата успешно. Престоя им беше по 2-3 дена (не помня точно, но е кратко) и на всички казаха резултатите още преди да ги изпишат. Само на една жена правеха някакви допълнителни изследвания и не й дадоха резултата бързо.
Не се притеснявай, настрой се да си по-спокойна и всичко ще е наред!

# 3
Всичко ще е наред!
За самата процедура е необходимо да сте спокойна, защото бебето усеща адреналина и започва много да шава в корема. Нощувките са не повече от 3,ако няма проблеми. На някои места пускат още същия ден. Аз избрах да остана под наблюдение. Не ме болеше. Нищо не усетих. Бях притеснена, но знаех че съм в добри ръце и много вярвах на моята лекарка За Майчин дом нищо не мога да кажа...
Пп:Процедурата ми е извършена преди 7 години  Тина Киркова, София/др М. Панова!!
Дъщеря ми е прекрасна, здрава, умна и усмихната и вече е във втори клас :=)
Сега чакам син :=)
Успех на вас ✌️🍀

# 4
Здравей, аз правих амниоцентеза през 2017 г., но едва ли нещата са много по-различни сега.
Правих изследвания преди приема, но честно казано не помня точно какви бяха. Приеха ме сутринта преди процедурата и след попълването на документите ме пратиха до генетичната лаборатория да си взема епруветките. Там задължително имаше консултация с генетик, когото можеш да попиташ всичко което те интересува. Самата процедура е кратка, лягаш на кушетката правят преглед с видеозон за да видят разположението на бебето и действат. Изобщо не се усеща, няма болка, вземането на пробата е секунди. Аз още с лягането си затворих очите за да не видя иглата, и докато доктора си говореше със сестрата каза готова си. Останах в отделението за 3 нощувки, защото имах назначен антибиотик, профилактично. Трябват ти само нощница и тоалетни принадлежности. Резултатите станаха след около 20 дни, но на мен ми бяха пуснали някакъв разширен панел. Бях на петия етаж в 5Г, не съм се сблъскала с лошо отношение, даже бих казала че бяха дружелюбни тези които ми се паднаха през престоя. След изписването имаш право на 30 дневен болничен, и трябва да се пазиш.
Ако приемаш някакви лекарства, особено за разреждане на кръвта, трябва да ги предупредиш. Аз пиех аспирин протект и ми казаха да го спра за процедурата.
Амниоцентезата ми я прави д-р Манчев, малко е хард като държание, но пък се справи чудесно.
Аз също бях много притеснена, но наистина спокойствието е много важно.
Успех!

Общи условия

Активация на акаунт