Принцът разговаря с актьора Юджийн Леви в Уиндзор за предаването на Apple TV+ „Неохотният пътешественик“. В разкриващ разговор актьорът попита принц Уилям за бъдещата му роля като крал.
„Мисля, че е безопасно да кажа, че промяната е в моя дневен ред“, каза той. „Промяната е за добро и аз я приемам, наслаждавам се на тази промяна. Не се страхувам от нея, това е частта, която ме вълнува, идеята да мога да донеса някаква промяна. Не прекалено радикална, но промени, които мисля, че трябва да се случат.“
Принцът направи коментарите, докато развеждаше Леви из замъка Уиндзор.
Уилям пристигна, за да се срещне с актьора на електрическа тротинетка, която той каза, че е използвал, за да се придвижва из замъка. Той каза, че е бил фен на поредицата филми „Американски пай“ – неприличните филми за съзряване, в които Леви играе дългострадален баща.
По време на обиколката на някои от най-величествените стаи на замъка, принц Уилям говори и за семейната си история.
„Мисля, че ако не сте внимателни, историята може да бъде истинска тежест и котва около вас и можете да се почувствате задушени от нея и твърде много ограничени.
И мисля, че е важно да живеем за тук и сега.“
Принц Уилям подчертава важността на традицията, но казва, че не се страхува да задава въпроси, за да запази монархията актуална.
„Има моменти, когато погледнете традицията и си помислите: дали тя все още е подходяща за целта днес? Това все още ли е правилното нещо? Все още ли правим и имаме ли най-голямото въздействие, което бихме могли да окажем?
„Така че обичам да поставям под въпрос нещата, това е към което всъщност се стремя.“
Разговорът отвежда принца и актьора на разходка с кучета около замъка, заедно със семейното куче Орла.
Те говорят за семейство, деца, медийна намеса и това, че са фенове на Астън Вила.
А напрежението от справянето с това, че и баща му, и съпругата му се борят с рак е повтаряща се тема в разговорите им.
„Нещата, свързани със семейството, ме обземат доста. Знаете ли, тревогата или стресът около семейната страна на нещата - това наистина ме обзема доста.“
Принцът отвежда актьора в кръчмата „Двама пивовари“ близо до замъка Уиндзор.
Леви поръчва халба Гинес, принц Уилям - халба сладък сайдер. Това е неформална обстановка, в която принцът изглежда спокоен, особено когато говори за семейството си и как децата му са се справили, когато майка им е била болна.
„Опитваме се да се уверим, че им осигуряваме сигурността и безопасността, от които се нуждаят“, каза той на Леви.
„И ние сме много отворено семейство, така че говорим за неща, които ни притесняват, и неща, които ни тревожат, но никога не знаеш какви последици може да има това.
И така, просто е важно да сме един до друг и да уверим децата, че всичко е наред.“
Интервюто не засяга състоянието на отношенията с принц Хари.
Но принц Уилям споменава брат си, когато е попитан за преживяванията си от кралското семейство, докато е израснал с интензивното внимание, на което са били подложени майка му и баща му.
„Надявам се да не се върнем към някои от практиките в миналото, в които Хари и аз израснахме. И ще направя всичко възможно, за да се уверя, че няма да регресираме в тази ситуация.“
В интервю за Би Би Си Леви каза, че е изненадан колко откровен е бил принцът по време на интервюто.
„За мен това беше просто разговор. Не го мислех наум като някаква сенсация“, каза той.
„Той ми казваше какви са мислите му и успяхме да си поговорим малко. „Беше напълно сюрреалистичен ден за мен.“
И докато принцът и актьорът допиват бирите си и завършват деня си заедно, принцът казва, че иска да създаде свят, с който синът му би се гордял.
„Знаете, че животът е изпратен да ни изпитва и определено понякога може да бъде труден, а способността да го преодолеем е това, което ни прави такива, каквито сме.
„Толкова се гордея със съпругата си и баща си за това как се справиха през цялата минала година. Децата ми също се справиха блестящо.“