Отговори
# 690
  • София
Браво, Белуш! Да си се гледкате с минимум неспане и максимум радост!

# 691
  • sf
Без да го приемате за заяждане, но с какво автоматика ще направи някой по-добър шофьор? Ще го научи как да стои на платното, правилата за движение и т. н?

# 692
На недобро емоционално място се намирам и аз от известно време. Има какво да ме радва, но се вторачвам само в лошото и това изобщо, ама изобщо не е добре. Вероятно хормоналните щуротии на пременопаузата е в основата на тази гадост, ще гледам да се самоизмъкна някак.

Съвсем извън всички теми, ще споделя... Предаването на Мария Жекова е едно от малкото български телевизионни разкошни продукции и много, много ме радва. Вкусът на България по бТВ.

# 693
  • София
Донси, много по-лесно се кара автоматика, това не спестява знанията за правилата за движение. Понякога на кормуване с ръчна от стрес може да загасне колата или на баир да се шашнеш с ръчната спирачка.
Все повече коли са автоматик та не е проблем.
Иначе е ясно, че правилата са еднакви.

Момичета, дано ви просветлее. Аз съм ок, но мъх нещо се е спекъл. Не му се работи искал да пътува, не виждал удовлетворение. Шъ са гръмна. То все едно на мен много ми се работи, ама нямам милиони да си хвана чантата и шапката и да замина на някъде. До пенсия още 15 години има.

# 694
  • тук и там
Донси,много по-лесно е.И да,прави те по-добър шофьор в началото,просто щото не се разсейваш с превключването на скорости,а си съсредоточен на пътя.Мен поне ,тези скорости ме отказаха,па тръгване на полу-съединител,па трепериш да не ти загасне колата на някое кръстовище,пък в завой превключваш и допълнително отнема от вниманието ти,па на някой баир колко ще тръгне назад при потегляне...Да,свиквало се след време да не гледаш и да си превключваш скоростите без да гледаш и да усещаш колата,но това-ако не си се отказал,докато преминеш на етап"без да гледаш".Правилата са си правила,там е ясно.А другото- и при ръчни и при автоматик ,ставаш добър шофьор само и единствено с Опит,който няма как да натрупаш,ако се откажеш заради едните ръчни..

Последна редакция: сб, 11 окт 2025, 11:53 от Кайсия

# 695
Ре, по-новите коли с ръчни скорости (2020+) са масово с hill assist и не тръгват надолу. По склон се държат като автоматици. Е, не знам ако е супер стръмен, сигурно тръгват леко, но в Белгия нямаше такива, а само там съм карала такава.

По-лесно е с автоматик, спор няма и действително, като отпадне едно усложнение с управлението на автомобила, шофирането се усеща по-лесно. Но това не променя факта, че все едно си половин шофьор, ако не можеш да минеш обратно на кола с ръчни скорости. В Европа автомобилите с ръчни скорости преобладават и не винаги собственият ти автоматик може да е под ръка. Лично аз ще настоявам щерките да са оправни във всякакви шофьорски ситуации ситуации.

# 696
  • тук и там
Аз за себе си съм решила,по-добре половин шофьор,от колкото никакъв ..Щото не е като да нямам шофьорска книжка от 25 години,която си стоеше в шкафа.Моите съвети са за хора,които имат проблем с шофирането,опитали са на ръчни и трудно им се получава .Аз съм и доста притеснителна натура,като ми загасне колата и започнат да ми свиркат отзад,съвсем се панирам и правя глупости,та по-скоро за такъв тип хора .

# 697
Добър ден с гледка от мойта колиба

Скрит текст:

И въпреки, че отсреща с резачка режат дърва и ме събудиха, гледката компенсира 😍

Ръчната скорост ми е страст 👍 Да, в началото е трудно, особено на бензинка 😆 ноооо с автоматик, се чувствам все едно съм инвалид с единият крак и едната ръка 🤣🤣 Не е ли да си ръчкам скоростите, па да усетя на баир да превключа на по- ниска предавка… абеее гъдел ми е. Учих се на прицеп с ръчна, сега ще карам ЕВро 6. Ми, криво миЙйй 🤓 Единствено при тапа някъде е плюс автоматика.

Изказах сА 😆

Правих буквички/ английски 🤣/ за закуска, със сирене. Викам на миУтУ- ей ся проговорихме английския одма 🤣

Хубав ден!

# 698
  • София
Попи, децата също карат и на ръчна, но на 50 години, айде няма нужда.
Иначе и моята теория беше, че ако на някое приятелче му стане зле, напие се, а колата е ръчна трябва да могат да я карат.

# 699
На Скъпия автомобила е по-стар,с ръчна скоростна кутия,но не тръгва сама, когато е под наклон.Със сигурност знам,че ръчната му спирачка е автоматична,и затова.
Ръчна и автоматична ми е малко като вечния спор за кърменето 🤭. Много трудно ми беше да го усвоя,и на този етап не бих се отказала от "ръчката".
Истината е,че или ставаш,или не.Ако се чувстваш неуверен,нямаш рефлекси, по-добре е човек да се откаже.Не знам конкретно при Дорчето какъв е проблема,но ако усеща,че не е за нея,да не продължава.Ако пък я влече,да се пробва пак.В днешно време учебните часове са доста малко,и рядко само с тях се получават нещата.

# 700
  • София
Малко са. Трябва да се въведе каране с придружител и степени на правоуправление.
Моята кола с ръчни е на 17 години и на баир с ръчна тръгвах. Преди 7 години си взех автоматична и сега тази новата.
Новата пък съвсем сама се кара и още и свиквам 🤣.

"Бабата" трябва да я продам, защото само и плащам застраховка и данък, а никой не я иска, макар че е в перфектно състояние, ама на, децата предпочитат автоматици.

# 701
  • тук и там
Аз пък казвам на Дорчи,да не се отказва! Тук шофират бабки и дядковци на по 90, да не сме по-зле от тях от към рефлекси?!
До един магазин или до болницата да можеш да отидеш,пак файда..
Да сменя темата,че сигурно на Дорчи и омръзна от непоискани съвети и мнения..
Майсторка съм на патешкото магре.Снощи положението беше "ядеш и ревеш"..Но и килограмите вървят нагоре..Confused
Чудя се дали да не отида и днес на фитнес..за успокоение на съвестта,не че има друга полза от ходенето ми там..

# 702
Кайсия, не го казах да те засегна. Само казвам, че е важно човек да е оправен във всякакви ситуации, затова съветът човек да зареже по-трудното, не е добър.
Ти може и да се примириш, че без автоматик по-добре да не шофираш и те разбирам. Аз също не съм от шофьорите, на които шофирането им идва от вътре. 5 години, след като взех книжка, слизах препорена и с треперещи крака. И като се качих на автоматик, ги разправях същите за автоматика. Обаче, като ми се наложи да сляза от автоматика, оцених колко си е струвало препотяването.

# 703
  • sf
Аз за себе си съм решила,по-добре половин шофьор,от колкото никакъв .
Ей тук се крие разковничето. Съжалявам, но е факт, че се напълни с неадекватни шофьори, школите бълват на килограм. Вярно е, че трябва тренинг, но не от всеки става шофьор. И шофирането не е да се закараш криво ляво от точка А до точка Б.
Спирам по темата, всеки си има глава на раменете.

# 704
  • София
Неадекватни са младите шофьори, които се имат за безсмъртни. Нищо общо няма със скоростната кутия на колата.
От десетилетия автоматичните коли са в пъти повече, че дори и при служебни, където се изисква притежание на книжка за ръчна като полицейски коли, линейки, специализиран транспорт и подобни.
Подобен спор само в бг съм имала.

Общи условия

Активация на акаунт