Отговори
# 315
Аз виждам висок резултат на LDL, а HDL е нисък. Хубавото е, че триглицеридите са ниски, което показва, че не прекаляваш с въглехидрати. Но лошият холестерол принципно би могъл да се дължи на гадни окислени мазнини. Ако увеличиш добрите, включиш и омега-3 би трябвало да се вдигне HDL. Витамин Д е нисък, това също е предпоставка. Бих започнало ударно с 10000 iU, съчетани с К2 и магнезий.

# 316
Ще започна с корекция на витамин Д , в момента пия по 30 капки вигантол на семдица, приемам и магнезиев цитрат и Омега 3. Ще добава к2. Не знам ,няма лекар/кардиолог  или ендокринолог/, който да не ми предписва статини на тази възраст и в менопауза почти , риска според тях от високият холестерол превишава многократно  риска от прием на статини.
 Ще опитам и с по-сериозно внимание към мазнините.

# 317
30 капки Вигантол са грубо 15 хиляди единици... Малко ми се виждат за цяла седмица, то се и вижда че не ти стигат, де.

# 318
  • В полите на Пирин планина
Статините при жените не е ясно дали имат ефект изобщо...

# 319
Може ли повече информация?Аз знам,че до менопаузата няма нужда независимо от кръвните изследвания.

# 320
  • В полите на Пирин планина
Ето повече инфо за холестерола, за да си направите извод дали е нужно изобщо да се намалява с лекарства:

https://paskaleva6.blogspot.com/2014/06/blog-post_17.html?m=1

и за статините:

https://simonavateva.bg/upotrebata-na-statini/

# 321
Благодаря,
Ще прочета и темата за висок холестерол.

# 322
На каква програма трябва да печа кюфтета в еър фрайер? И трябва ли да ги обръщам? На колко градуса и колко минути?

# 323
Е, това зависи от еърфраера, от самите кюфтета, от лични предпочитания. Моите стават за около 20 минути печене с обръщане на програма еърфрай 200 градуса.

# 324
Програма фрай, 215 градуса, за 10 мин без обръщане. Обаче зависи и колко са големи кюфетата и колко изпечени ги обичате.

# 325
Зависи от уреда и колко са големи, както и дали не са от фризера както моите понякога ги мятам замръзнали...
Пробвай първо с по-малко време отколкото смяташ за нужно, винаги можеш да пуснеш за още малко ако има нужда. И гледай нещо от сорта на 200 градуса, не ниски температури като за кекс.

# 326
Аrwеn, 20 минути на 200 градуса не са ли много?
В моят тип фурничка (новият фраер, по-бързо пече от предишната фурничка) кюфтета пека за 8-10 минути на 200 градуса - според размера и дебелината и дали ги искам малко по непрепечени. Ако са много големи, може и повече, но обикновено 9-10 мин за охладени стандартен размер. Почти никога не обръщам, не ми се занимава. Стават по-препечени от горната страна, но също толкова вкусни.
Това обядвах - 10 минути за карначетата и 15 минути за пържолките (10 минути, обръщане и още 5 минути после) - пържолките бяха даже с хрупкави крайчета:

Без никакви подправки или мазнина ги пекох, защото от ВиК ни устроиха "забавление" и нямахме вода цял ден.😂 Та с найлонов плик ги метнах в уреда (да не се цапам) и с нищо не ги овкусих. Само след печенето поръсих със сол. Другото в чинията е селъри (добре че имам в кутия в хладилника измито и подсушено) и 30 грама домашна майонеза като сос за пържолките.
Натка, замразените кюфтета на какви градуси и за колко време ги печеш (извинявам се, ако си повтарям въпроса)?

Последна редакция: вт, 18 ное 2025, 23:52 от dolce miele

# 327
Мисля си, че си зависи от уреда. Моята Ninja ги пече 20+10 мин на 200 градуса и стават супер. Слагам отдолу хартия за печене, за да не изтичат соковете и да не стават сухи.
Не мога да разбера какво става със захарта ми. Започнах Тае-бо и след тренировка захарта ми пада  на 5 и малко. А вечер е 7. От вчера почнах японската диета, та дано сваля захарта

# 328
Пак на 200, той моят фраер до толкова може. Вече времето е с някоя минутка отгоре спрямо незамразени, пак зависи от размера. На мен даже повече ми харесват така, остават по-сочни защото се запечатват отвън преди вътре да са се затоплили и соковете не изтичат толкова.
Отначало просто за заготовка правех по повече, за да имам готова опция за бърза вечеря след втора смяна. Обаче ми хареса много и ми стана предпочитан вариант когато мога. В момента съм без фризер и ми липсва това като нямам как.

# 329
Благодаря, Натка. И моят е до 200 градуса.
Stryper, в моя уред за 20+10 минути на 200 градуса ще станат напълно изгорели.😁 За захарта може би зависи и от други фактори, не само от храната и спорта. Например хормони, стрес, недоспиване. Може от тае-бото КЗ да пада повече от нормалното за теб (в момента) и затова после да се покачва. Може е да е просто напасване покрай новата активност. Аз също съм отчитала повишена КЗ при физическо натоварване, даже и със сензор като бях. Неизвестните са много.

Последна редакция: вт, 18 ное 2025, 23:51 от dolce miele

Общи условия

Активация на акаунт