Отговори
# 300
Лекарката каза, че вероятно ще го спра, ако сшвдващите изследвания са добри.
Свалила съм вече 3 кг, не съм с наднормено тегло. Обмислям дали да не го спра, до прегледа. Много е некомфортно. Болката ми пречи на работата и всичко. Ставам през нощта да пия хапче за стомах. От днес сама си назначих и пробиотик. Дали, ще “привикне” организма и ще спре това обострено състояние?!
 Пия лекарствпто от 4 седмици, през първите две нямах проблем.
А не можеш ли да чупиш таблетката на две?
Аз така направих.

# 301
  • Шумен
Берберинът дали замества успешно метформин и има ли подобни странични ефекти?

# 302
Благодаря, че се отзовахте!
Ще пробвам да я чупя на две. Обадих се на позната лекарка в друг град, според нея въобще не трябвало да ми бъде изписван.
Ще пусна нови  изслвдвания и ще видим какво ще покажат.
Прочетох, че в деня преди изследване не е добре да се косумират сладки неща и въглехидрати. Вие, така ли правите?

# 303
Аз малко не виждам смисъл човек да "пази поведение" точно преди изследване ако не го прави през другото време... Изключвам спазването на 12 часа без храна де.
Нали искаш да видиш по принцип как си, а не като се лишиш от сладкото. Ти без сладко ясно че ще си по-добре отколкото със - от тук мога да ти го кажа и без да те бодат.
Ако и по принцип не ядеш сладко пък този въпрос изобщо отпада, няма причина да ядеш точно преди изследване.
Вече ако е обременяване, си има изискване да не е особено нисковглехидратно храненето преди него и то не само един ден. Но това пак не значи сладко, де, спокойно се вдигат В и с по-нормални храни.

# 304
Надявам се да се справя бях 6.1
Не прекалявам със сладкото пл принцип. В деня преди изследването обаче си похапнах добре сладости, по повод цял ден сладки неща бяха около мен. Вероятно съм склонна да вдигам нивата и ще се опитам да бъда по-стриктна. Лекарката спомена, чв ще ми пусне “профил”, за да сме по-наясно със ситуацията.

# 305
Grinning
По принцип викаш не, ама дефакто Stuck Out Tongue Winking Eye

# 306
Сложна е  глюкозна система…, сега сега се запознаваме 😁
Няма как, ще си хванем цаката 🫣

# 307
Елинор, профилът е леко безсмислен, може и нищо да не покаже. Най-добре се вижда проблем при натоварване с глюкоза - ОГТТ, като се взема кръв на гладно, след това се пие глюкозата, после се взема кръв на 1-ви час и на 2-ри час. Правят се общо 3 измервания и на кръвната захар и на инсулина, като е задължително инсулина да е на 0, 60, 120 минути, т.е. 3 пъти, а не само на 0 и на 120 минути. Когато излязат резултатите се преценява има ли проблем и нужда от диета, хапчета се включват, ако с диета не се получава понижение на нивата на кз.

# 308
Много благодаря за насоката! Ще направя ОГТТ, в най-скоро време и ще споделя резултата.
Бъдете здрави!

# 309
Да, и искай инсулни, че често се правят на ударени и не го пускат. И пак няма да има смисъл теста. Ще си останеш с гълтането на тая гадост и висене три часа.

# 310
Здравейте, Не се реших да правя обременяване и ето резултатите:
Insulin (на гладно)   S        5.69       mU/L     Оптимална ст.: < 10.0     ECL
Клинична химия
Общ холестерол (Chol.)   S       10.4       mmol/L     0 - 5.20     PHOT
HDL-Холестерол (HDL-C)   S        1.47       mmol/L     жени>1.68 мъже>1.45     PHOT
LDL-Холестерол (LDL-C)   S       8.58       mmol/L     0 - 3.35     PHOT
Триглицериди (Tg)   S        0.57       mmol/L     0 - 1.70     PHOT
Глюкоза   S        4.92       mmol/L     2.80 - 6.10     HK
Специфични протеини, витамини
HbA1с - гликиран хемоглобин   EB                      
     HbA1с по DCCT   EB         5.1      %     0 - 5.70     HPLC
     HbA1с по IFCC   EB         32.24      mmol/mol     29 - 42   
eAG (изч. средна глюкоза)   EB        5.52       mmol/L       
25-OH-Vitamin D   S       77.7       nmo/L     80 - 250     ECL
Според вас добри ли са като конрол на ИР
Благодаря предварително

# 311
На мен ми изглеждат добре тия резултати, освен вит. Д което има нужда от завишаване. Инсулинът може една идея да се смъкне. Съотношението HDL/LDL не е оптимално. Какви олиа ползвате?

# 312
Използвам основно зехтин, помаче , от гроздови семки за супи и масло.Но се храня ежедневно навън  на обяд  и със сигурност се готви и със слънчогледово.

# 313
Бих махнала помачето, гроздовите семки, зехтинът само суров. Готвенето само с масло или мас.
Яденето навън наистина е неприятно, но явно понякога неизбежно. Аз обаче си нося ядене от къщи, точно заради гадните мазнини по заведенията. Родих се. Много рядко ям в ресторант, само когато се виждаме с приятели или някакви служебни срещи - еми винаги го усещам после в стомаха.

# 314
Според теб , мазнините може да са  причина за високият резултат на HDL-Холестерол ли?

Общи условия

Активация на акаунт