Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 92

• 28 920
  • 686
  •   1
Отговори
# 555
Не говоря за бързи ястия. Обмислям от догодина да си нося за работа, но искам да е ястие, а не пържола или кюфтета със салата.

# 556
Какво ви е мнението за meal prep? Струва ли си в дългосрочен план да си приготвям храната предварително (приемрно за седмица напред) и да слагам в кутии, за да не се занимавам и да не се чудя какво да си приготвям за днес/утре? По-удобно ли е или е загуба на време?
Чак за цяла седмица кутии както показват из разни клипчета не ме блазни. Но пък не ме бърка да си приготвя хубава храна в количество за 2-3 дни и да си ям едно и също. Или само месо/кюфтета в такива количества и после само салатата към него различна, тя и без това не се прави предварително.
Заготовки също не е зле и съм слагала във фризера да се улесня - кюфтета готови омесени и оформени (отиват в еърфраера директно от фризера), месо нарязано както ще се готви, паниран кашкавал (панировката е режимна от хуск и бадемово брашно), зеленчуци на кубчета които после отиват в супа...
Това са ми улесненията, то при нашия режим и готвенето може да бъде много просто, после за колко се мята нещо в кутията за обяд. За ядене вкъщи не бих си гласила кутии, макар че един приятел го прави и него го устройва. Но той е с ADHD и му е важна рутина е организация, че иначе нищо няма да свърши а ще се озърта само.
На всеки според навиците и нуждите, не винаги си заслужава.

# 557
  • София
По кутии във фризера, ден по-рано в хладилника да се размрази.
Зависи от храната, а и от твоя ритъм на живот. Аз редовно си приготвям 3-4 кутии с обяд за работата. Взимам кутия сутринта преди тръгване. Съхранявам само в хладилник. След размразяване готова храна не ми е вкусна.

# 558
При мен главно приготовлението на зеленчуците ми отнема най-много време. А и не е задължително да е за цялата седмица, може и за два-три дни по кутиите. През седмицата не мога да отделям много време за приготвяне на храната заради тренировките.

# 559
За 2-3 дни щом е храна която позволява, за мен си е нещо нормално. Във фризер не бих слагала с тази цел, аз съм повече фен на заготовка и после да се метне примерно в еърфраера като ми трябва ядене. То от готвенето повече време и работа ми е пазаруване, подготовка на продукти, чистене и миене след готвенето
Не толкова самата топлинна обработка.

# 560
Много благодаря за съветите! Засега няма да спирам месото. Но ще остане само пилешко и телешко. Бях си позволила да ям свинско, а преди това 2 години го избягвах.  Организма ми се е разбутал, но се надявам скоро да се оправи.
Аз съм с диабет от доста години и за мен тази стойност е супер в момента. Но продължавам да се боря да се намали. Беше паднала на 5 преди да се разболея преди 2 години.
dolche, в google търсих за причини за покачване на пикочната киселина и там прочетох,че интензивните упражнения трябва да се избягват. Но ето и сайт: https://www.arsmedica.bg/preventsiya/podagra-i-uprazhnenia
Преди малко ревматолога ми каза, че стойността не е висока, да не се притеснявам, а да направя контролно изследване след известен период. Най-вероятно е от отслабването с диетата. 

Балкай, аз редовно си правя храна за цялата седмица. Но седи в хладилника. Във фризера имам заготовки или ако е останало повече ядене. Например зеле с месо може да замразя и не мисля, че ще има проблем след това. В чекмеджето на хладилника държа измити салати, обелени моркови, краставици. Като ги слагам в пликчета. Зеленчуците са изчистени, измити и не са подсушени, а завити в кухненска хартия. Така тя се намокря и им помага да издържат повече.

Елора, тези череши не вдигат ли кръвната захар? Че в момента моята се вдига от почти всичко.  Четох, че витамин С сваля пикочната киселина и смятам да увелича лимоните.

Дара, звучи супер, че може да почивате. Перфектна ти е кръвната захар. Кръвното свали ли го?

# 561
Не знам за каква храна говорите.
На мен винаги примерно едното ми ядене е палачинков омлет със сирене.
Това не мога да замразя Joy
Салатите си ги правя на всяко ядене.
Другото е някакво месо. Имам във фризера телешка кайма и пилешко в малки пликове на порции за 1 ядене. И вадя ако ще правя. Задушавам със зеленчуците в тиган.
Или скумрия. Вадя да се размрази за няколко часа и я мятам.
Преди няколко дни взех кило телешка и си направих смеска за кюфтета, ама не ми се ядяха всеки ден, та накрая просто ги наредих в пликове и довечера ще извадя две кюфтета, пък утре ще ги метна във фурната.
Пилешкото като го вадя винаги го сварявам предварително във вода и после в тигана със зеленчуците.
Иначе и за работа така си приготвях. Ставам по-рано винаги поради ред причини, пък и за да си приготвя храната.
Обикновено за работа си правех омлет и салата. Че ми е най-бързо.
Е, то му трябва едно 30 минути, защото на ниска температура, но през останалото време я гимнастика, я ще се оправям за работа, ще пия кафе.

Страйпър, не вярвам да има толкова захари в една капсула.
Вече ти си прецени. То май се води американска червена боровинка.
На някой места го дават като череша.
Аз си го взех от ихерб на промо.

https://bg.iherb.com/pr/natural-factors-cranrich-cranberry-conce … -90-capsules/5413

Последна редакция: нд, 14 дек 2025, 15:26 от Елора

# 562
Каква ти череша, червена боровинка е cranberry...
А и говорим за добавка дето е някакви екстракти а не за ядене на череши. Имаше и накаква с дръжки от череши или нещо подобно.

# 563
Елора, аз ако трябва да ставам по-рано, трябва да е в три през нощта Grinning Във фризера имам масло, карфиол, гъби и ягоди. Към последните посягам изключително рядко и не знам за какво мога да ги употребявам.

# 564
Ами не знам, аз така съм свикнала. Реално час и половина ми трябват. То се свиква, изгражда се навик.

# 565
И аз пробвах за пикочната киселина добавката с череша, но за двата дни, в които я пих, усетих пронизваща болка в крака и я спрях. Изпратих я на една съфорумка и това беше. Просто споделям.

# 566
В момента фурната е заета с желатинова баница с 22 яйца за цялата работна седмица. На кухненската маса чака ред кето чийзкейк и той за цяла седмица за закуска. За мен не е проблем да ям едно и също сутрин и на обяд.

# 567
Ако ми беше близо и ти знаех адреса щях да ти цъфна на вратата.
За чийзкейка Joy

# 568
Абе то в оригиналния си вариант е чийзкейк, ама понеже баш не харесвам глетави неща, си го правя баш кат' кекс.

# 569
Хемоглобина не е гаранция, че запасите на желязо са достатъчни.
Желязото също - моето никога не надхвърля средата на референрните (че даже обикновено и дотам не стига), така че се ориентирам по хемоглобин, феритин и ЖСК. А хемоглобинът ми не трябва да е в долната част на референтните.
Дара, добре е стойността, но по принцип КЗ на десетата минута не е особено показателна, защото трябва време, за да се повиши до пик от поемата храна (зависи и от това храната каква е, разбира се).
Аз си приготвям някои неща понякога. Пека по повече кюфтета или кебапчета и понякога ги слагам и във фризера. Чудесна супа топчета става от кебапчетата.😅 Държа в хладилника измити и центрофугирани зеленчуци в кутии или пликчета - краставиците не беля (само морковите понякога), просто измивам и подсушавам, беленето ми е за секунди. Понякога имам в хладилника и сварени яйца, сготвено месо или останало количество от някое ястие.
Елора, как така 30 минути за един омлет със сирене?😀 На мен това ми е най-бързото за приготвяне.🤔
Аз тези дни си направих лимонов крем (lemon curd) - 3-4 с.л. кокосово масло, 4 яйца, кората и сока от 7-8 био лимона.🍋 Киселичък, без подсладители.😁 Идеален е за добавяне в бульон и супа. Една част замразих във формички за лед.

Общи условия

Активация на акаунт