Гастректомия ( отстраняване на стомаха)

• 242
  • 4
  •   3
Отговори
Здравейте, отварям тази тема, защото искам да получа възможно най много информация!
Ще започна от самото начало за да ми кажете къде сбъркахме и какво можем да направим от тук нататък!
В края на юни месец свекърва ми, започна да се оплаква от стомах,болки,повръщане, киселини, оригвания, горчивина в устата! След посещение на личен лекар и изписа лекарства за повръщането и за киселините, след 4,5 дни отново отиде при него, защото всички тези симтоми продължаваха с пълна сили, направоха и изследвания и казаха че има хеликобактер пилори, изписаха й антибитици, лекарства пак за стомаха и така една седмица пие лекарства,повръща,пие лекарства, повръща, яде, пак повръща, пие вода отново повръща! Накрая решихме да я заведем в спешното във Велико Търново
Междувременно жената си отслабваше всеко ден, поне едно 15 кг със сигурност е свалила! Приеха я в Гастроентерология с възпален панкреас, започнаха да й вливат глюкоза да я подсилят , на третия ден и направиха гастроскопия, и казаха че пилора е стеснен и има заседнали остатъци от храна, опитаха се с антибиотици, но не стана! Направиха още една гастроскопия, като вече тогава взеха и биопсия, след две седмици хистологията излезе и казаха че няма нищо притеснително, според тях просто има стеноза на пилора и ни насочиха към Сърце и мозък в Плевен! Хванахме пътя записахме час за доктор Димитър Георгиев, той я прие в болницата, като ни обясни че понякога на биопсията не излиза точно, тъй като самите убождания не били от точното място! Назначиха скенер с конраст, на който казаха че не се вижда и взеха решение че е за операция, като казаха че е заради пилора! Така обаче след опрецията излезе друго, доктора каза че е имало тумор който е полепнал по целия стомах и по панкреаса, което е наложило премахването на целия стомах, но каза че са останили ракови клетки по панкреса тъй като процеса на болеста бил напреднал, и тя не е яла 2 месеца не е могъл да премахне панкреаса, защото операцията била 5 часа и ако трябва да премахва и панкреас щяло да бъде още по дълга операция, а организма й бил много отслабен  и нямоло да издържи!
Сега чакаме новата хистология, като според доктора е злокачесвено на 99,9%
И задължително след като се повъзстанови след операцията ще има химиотерапия! Въпросите ми са относно хранене, режим, вода, раздвижване!
Какво да очакваме, какво можем да правим за да олесним нещата, всичко което знаете и сте преминали моля ви приемам всякакви съвети!!!

# 1
  • София
Полито, съжалявам за това, през което преминавате. Подгответе за тежка битка, за съжаление с тъжен и мъчителен край.

Аз ще кажа няколко думи за захранването с отстранен стомах, защото бях в подкрепяща роля на болен близък.
Има доста материали в нета, потърсете, би трябвало да са ѝ направили нещо като джоб, в който да се събира храната. Той се разширява с течение на времето, в началото количествата са много малки.
Препоръчва се пюриста, не течна, а именно пюриста храна. Спане на висока възглавница, защото нямат сфинктер и всичко се връща към хранопровода.

Захранихме нашия близък с бебешки пюрета. Имай предвид, че независимо какво свекърва ти е обичала да яде, може да се окаже, че това грам не ѝ понася. В зависимост от това може или не може да поема млечни или има някакви алергии, свързани с мляко, подберете пюретата - картофи, моркови, пилешко, пуешко, смляно. Бебешка зърнена каша - млечна или безмлечна много добре понасяше. Има и специализирани протеини за хора с проблеми в храносилателната система - Фризубин се казват, има шейкове, протеин без вкус на прах, има и храни за приемане през сонда, като са високо калорични и течни, за да могат да се изсипват директно в стомаха. С течение на времето започна да приема риба, кюфтета (кайма), супа и т.н. Адаптирай към зеленчуците, които ѝ понасят. Кисело мляко с бебешки бисквити (от типа на плазмон, разтворими), ние давахме и протеин гейнър, защото имаше нужда от концентрирана и висококалорична храна, точно защото се губи яко тегло. След химиотерапията ще е трудно, защото им е много лошо, не им се яде, гади им се, а повръщане е почти невъзможно.
Имаше моменти, в които се ядеше пастет, домашен с умерено мазнина от пилешки или свински дроб. Задушени картофки и моркви, крем супа, пълнена тиквичка със сирене или кайма...

С храните се подгответе за проба-грешка. Тоест напълно в реда на нещата е днес да яде Х, а утре да ѝ е ужасно лошо именно от Х. Битката няма да е лека, но от сърце ви желая успех. Нашият близък, уви, вече не е сред нас, светло да е на душата му.

# 2
Благодаря ти за информацията, да аз изчетох всичко в инернвт, но въпреки ваичко исках да разбера опит от личен характер, знам че при всеки е индивидуално и ден с ден няма да има еднакъв! Но доктора не каза за джоб, аз четох и на други меата че би трябвало да има( дано да са си свършили работата! Мен ме притеснява факта че тя самата още не може да приеме какво се случва и си мисли че може да пие вода през устата, дори вчера ми иска смучащи бонбони, обесняваме че не може че я захранват през сонда в болницата, но ме гледа с празен поглед, все едно говоря на китайски, тя е все още стресирана след операцията, притесняваме и това че трябва да се раздвижва и няма кой да е с нея в болницата! Ние сме във Велико Търново а тя във Плевен мисля си да плащаме на санитарките за да я раздвижват през деня, и ние и сестра му на моя мъж сме с малки деца, аз имам две, а сестра му 4 ри деца! Като я вземем от болницата вече ще ми е по лесно да си я гледам, но се чудя сега докато е там, как да осигоря човек! Отново ти благодаря за информацията! Надявам се и други хора да се включат!

Последна редакция: пн, 06 окт 2025, 12:21 от Moderator3

# 3
  • София
В болницата ще е още седмица, вкъщи ще се случват нещата. Моят близък беше в частна болница и никой нищо не му каза. Препоръчали му супичка и нишестен крем, с боровинки. Супичката му се връщаше, а от боровинките и крема - не му понасяше прясното мляко и боровинките му бяха кисели.

Признавам, че като го изписаха издържах точно ден и половина да наблюдавам ужаса и взех нещата в свои ръце. В аптеки Ремедиум (не зная дали имате във Велико Търново) има огромен избор, включително там съм намирала Фрезубина, изсипах се с у тях с пюретата Simple Smile, отворих едно и го помолих да го опита. След 15 мин пак, въпреки отговора, че на час трябва, го помолих да изяде още 1-2 лъжички. За 1 час, беше успял да изяде 1/3 бурканче, с много кандърми - е, сърцето ми се сгря, като ми каза - я, по-добре ми е, не ми е толкова отпаднало, добре, че ме подбутна.

В скрития текст са линкове на медицинския протеин.

Скрит текст:
https://gpharm.bg/produkt/frezubin-protein-pudra-300gr/
https://benu.bg/brands/fresubin
Внимавай, ако решиш да купуваш, защото са специализирани, мисля, че за храносмилателна система са ванилията и шоколада, боровинката май беше за бъбречни заболявания

# 4
В болницата ще е още седмица, вкъщи ще се случват нещата. Моят близък беше в частна болница и никой нищо не му каза. Препоръчали му супичка и нишестен крем, с боровинки. Супичката му се връщаше, а от боровинките и крема - не му понасяше прясното мляко и боровинките му бяха кисели.

Признавам, че като го изписаха издържах точно ден и половина да наблюдавам ужаса и взех нещата в свои ръце. В аптеки Ремедиум (не зная дали имате във Велико Търново) има огромен избор, включително там съм намирала Фрезубина, изсипах се с у тях с пюретата Simple Smile, отворих едно и го помолих да го опита. След 15 мин пак, въпреки отговора, че на час трябва, го помолих да изяде още 1-2 лъжички. За 1 час, беше успял да изяде 1/3 бурканче, с много кандърми - е, сърцето ми се сгря, като ми каза - я, по-добре ми е, не ми е толкова отпаднало, добре, че ме подбутна.

В скрития текст са линкове на медицинския протеин.

Скрит текст:
https://gpharm.bg/produkt/frezubin-protein-pudra-300gr/
https://benu.bg/brands/fresubin
Внимавай, ако решиш да купуваш, защото са специализирани, мисля, че за храносмилателна система са ванилията и шоколада, боровинката май беше за бъбречни заболявания

Не нямаме такива аптеки, но това мляко
Фрезубин ни го изписаха от гастроентерологията тук в Търново докато чакаме биопсията! И имаме такова мляко!

Общи условия

Активация на акаунт