Октомврийски книжен клуб - 2025

• 1 670
  • 29
  •   1
Отговори
# 15
Прочетох книгата и нямаше изненади в сюжета. Но се замислих колко добре са описани емоциите на главната героиня. В днешния порой от семейни и психологически трилъри, това не е винаги добре направено.

Втората госпожа де Уинтър е безлична и до края на романа дори не научаваме името й. Само е споменато в началото, че е интересно. Ребека е нейният контраст: страстна, цветна, чаровна, доминираща Мендерлей. Не е случайно, че Максим избира партньор, който е противоположен на първата му съпруга.

В послеслова на изданието, което четох, пишеше, че авторката е описала две свои противоречиви лица: това на покорната съпруга, следваща главата на семейството в Египет, придружаваща го по партита и т.н., и другата й страна на силна, независима жена, която не е била доволна да приеме само ролята на добрата съпруга.

Въпрос за главната героиня (спойлър):
Скрит текст:
Не намирате ли за странно, че главната героиня, след като научава историята на Максим и за това как я е убил (и както той вярва и детето й), твърди с още по-голям ентусиазъм, че го обича, облекчена от обсесията, че Максим обича Ребека?

Последна редакция: ср, 15 окт 2025, 03:07 от Cool_Cat

# 16
  • ... рееща се.
И на мен книгата ми хареса, нищо не бях чела досега от Дафни, така че нямах очаквания. Много ми допаднаха описанията на Мандърли, природата и цялата атмосфера на имението.

Докато четях и се възмущавах на главната героиня колко е дразнеща като поведение, колко е безхарактерна и слаба емоционално, се сетих за онази сентенция, която гласи, че ние не можем да понасяме у хората недостатъците, които притежаваме сами. Колко истина има в тези думи само. Аз като един човек, който винаги е бил страшно неуверен се припознах много силно в долния цитат:
Цитат
„Колко ли хора по тази земя страдаха само защото не можеха да се отскубнат от собствената си паяжина от нерешителност и плахост и от безразсъдна слепота сами вдигаха пред себе си висока крива стена, зад която се криеше истината.“
Изумително е, че книгата е написана през '30те на миналия век, а засяга толкова проблеми, които много хора и днес изпитват като така популярната в момента социална тревожност (social anxiety).

А какво мислите за госпожа Данвърс и нейната обсесия по Ребека? Чудех се дали само аз усетих нещо повече от просто приятелска преданост? Дали не е изпитвала самата тя някакви романтични чувства към Ребека? Rolling Eyes

# 17
  • в сърцето на един мъж...
Аз напредвам много бавно и част от нещата много ме изнервят. Имам чувството, че действието буквално се влачи. Не мога да помръдна... Дали от типа книги, които чета или нещо друго, но тук имам моменти, които направо по диагонал ги минавам Sad

# 18
n.y.x, aз лично не си помислих за нещо повече от преданост и обожание от страна на Данвърс. Но докато търсих информация за авторката попаднах на твърдения,  че дю Морие е била бисексуално ориентирана и е вложила тази ориентация в образа на Ребека. В послеслова литературният критик също го беше отбелязала. Има твърдения също, че Морие е имала романтична връзка с актриса, но децата и на двете жени категорично отричат това. Не знам доколко това е било реалност и доколко модерни интерпретации.

П.П. За следващия месец предлагам "Американа" на Чимаманда Адичи. Не знам дали я има електронно.

Последна редакция: ср, 22 окт 2025, 16:48 от Cool_Cat

# 19
"Американа" на Чимамда Нгози Адичи я няма в електронен вариант, преди малко проверих.
Аз предлагам "Пътна мрежа" на Стивън Кинг. Отдавна я имам и много ми се чете, но все не стигам до нея.

# 20
Завърших най-накрая книгата и леко останах разочарована. Да, интересни бяха описанията, създават настроения, но като цяло ми бяха по-досадни от обичайното и даже на моменти пропусках. Така и не разбрах главната героиня защо я описват така? За да засилят влиянието на Ребека ли? За да покажат колко е била зла в края на книгата? Или просто да я лишат от плътност и дух? Максим ми беше неубедителен образ. В началото не е ясно защо се увлече по главната героиня и в края изведнъж, обединени от общата тайна, той я заобича, без нито с един жест да й е показал, че има чувства към нея. Да, става за мистерия, да, образът на Данвърс е много добре изграден - имаш чувството, че като призрак се прокрадва из цялата книга и засилва усещането за мистерия или тайна, но ми липсваше нещо, което да я направи достоверна.
Може би съм повлияна от другите криминални истории, които чета, или пък това е прекалено "старо" като стил и изграждане на образи, просто имаше нещо, което не ми достигна напълно тук. Накрая се почувствах ужасно разочарована и излъгана.

# 21
Гайс, галс, любими четящи хора, от 22ри сме +1 чисто новичък член Simple Smile По повода има опасност да ви черпя забавена тема, че даже и тази да я превърнем в ноемврийска (ще се постарая да не се случи), защото още сме в болницата и не знам нито кога ще се приберем, нито кога ще стигна до лаптопа Simple Smile Нищо страшно, но живот Simple Smile Някои неща изискват непредвидено време Simple Smile
Давайте предложения до утре вечер, анкета мога да пусна и през телефона Wink

# 22
О, Инфи, каква хубава новина! Честито! Много щастие заедно и дано бързичко излезете от болницата! А темата не е толкова важна, на фона на тази прекрасна новина! Heart

# 23
Страхотна новина, Inferiya! Да е жив и здрав новият член на семейството и да ви носи много радост и щастие!

# 24
Inferiya, супер новина! Да ви е живо и здраво и много да ви радва.
А за темата хич не го мисли.

Cool cat, относно въпроса ти:
Скрит текст:
Не намирате ли за странно, че главната героиня, след като научава историята на Максим и за това как я е убил (и както той вярва и детето й), твърди с още по-голям ентусиазъм, че го обича, облекчена от обсесията, че Максим обича Ребека?

Според мен за главната героиня най-ужасното нещо на света е мисълта, че Максим още обича Ребека и това я довежда до страдание, по-силно от смъртта. Точно затова откритието, че това не е истина, автоматично прави страшно нещо като убийството приемливо. За мен, както и за теб, това е странно, явно за авторката не е.

# 25
И аз мисля, че това, че Максим е виновен за нещо, някак олекна пред това, че не е обичал Ребека. Героинята се почувства супер облекчена и изведнъж любов на талази заструи от нея. За мен е супер странно това държание. А и той - един дистанциран, не присъстващ в живота й, изведнъж заяви, че много я обича и не може без нея. И даже не точно нея, а онази "невинност, която излъчва", обичал. Много странно ми дойде това изказване.

# 26
Представи си каква е била Ребека, щом можеш да заобичаш някого само, защото излъчва невинност.

# 27
На мен този месец книгата ми върви ужасно бавно. Имах и много ангажименти и не знам дали е от липса на време  или просто не ми пасва като я чета... На около 1/3 съм, но голяма мъка...

# 28
Представи си каква е била Ребека, щом можеш да заобичаш някого само, защото излъчва невинност.

Да, това засилва контраста с Ребека. Тя изглежда безумно зла на фона на този персонаж.

# 29
Прекрасни четящи, честит празник!
Новата тема идва без анкета, защото имахме само едно предложение Simple Smile https://www.bg-mamma.com/?topic=1826772
Но! Бонус - два разказа от мен, отново избрани на абсолютно случаен принцип из гугъл Simple Smile
(дано никой не брои колко теми съм пуснала навреме...)

Общи условия

Активация на акаунт