Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 92

• 16 544
  • 335
  •   1
Отговори
# 285
Не, има си чисто практически причини, освен естетиката (малко повече дълбочина и пластичност). При рамка със стъкло или масло с лак, лекото навеждане надолу намалява бликовете. При платна и подрамки от дърво е хубаво да има малко циркулация на въздуха отзад, тъй като обикновено стената отзад е по-студена от въздуха в стаята.

Благодаря, Barbabeau. Може ли примерна снимка на т. 3: "тънко стоманено въже и кордите висят от него. Всичко е видимо." Ако най-накрая реша да правя нещо в тази посока, това ми звучи най-ненатрапчиво и универсално. Като имаща опит с различен вид, какви са твоите наблюдения върху неудобствата от подобно решение?
Скрит текст:
Ето снимка на 3.
При мен е на височина 3,50 и не ми е точно пред очите.
За мен по-ненатрапчив вариант е 1.
Но в моя случай нямах равен горен ъгъл между стена и таван. Сградата е много стара, стените са някакво стуко и имам съвсем ограничени възможности да дупча.
Недостатък на стоманеното въже е, че при голяма дължина, ако го натовариш с повече рамки, поне малко увисва и прави корем. При мен е 6 метра и съм го прихванала и в средата, иначе увисваше. Имам спуснати 7 неголеми картини, а две големи са окачени по друг начин.

Последна редакция: сб, 10 яну 2026, 15:49 от Barbabeau

# 286
  • София
Тая работа с кашоните, винаги ми е била странна, при толкова информация в нета в днешно време.
Пък и, все имате някакъв опит, нещо налично, наместете тв и дивана вкъщи на претендираното разстояние - измерете ги тез разстояния.

Разбира се че има информация. На дамата със студиото не й е проблем колко голям телевизор да сложи, а как и какво да разположи в това малко помещение, за да е функционално и удобно.
Кашоните си ги слагам аз в момента, чертая си по пода и т.н. В нова, празна къща какво да сложа? Диванът на съседката? Мога да меря добре, благодаря. Няма нужда от заяждане.

# 287
Защо заяждане?
Именно за телевизора ставаше въпрос,  и за малкото разстояние,  което остава пред дивана.
Новата къща- нова. Но в старата имате диван, и можете да прецените 50см колко са, и дали са достатъчни за преминаване...

# 288
Аз с тази програма съм правила няколко проекта и след осъществяване изглеждат и се чувстват по същия начин. Намерих няколко снимки на единия, не ми се рови за други. Сега съм направила на един тавански етаж, но скоро няма да се осъществи. Ще се радвам един ден да го споделя и него:

И проекта:

# 289
  • SF
Аз нещо не успях да се оправя с тази програма.

# 290
  • Пловдив
И аз не успях.

За студиото: аз бих сложила легло 140/209 и маса със столове. Без тв, без диван. Или маса с два стола и срещу тях двойка диван (има и разтегателни, за случаите, когато сте трима). Но без тв - нали сте на почивка там, кой на почивка седи пред телевизора?!

Последна редакция: сб, 10 яну 2026, 22:03 от Джи

# 291
  • Sofia
Днес ходих на обиколка в Икеа и там видях идеята с бар, която беше предложена тук и наистина е много подходяща.

Ето такъв бар ще разположа до кухнята, на разстояние 80см от нея (мерих в Икеа и там е оставено толкова разстояние). Ще го направя 140см на 40см широк, в Икеа е малко по-дълъг, но на мен ми стига едно шкафче от 40 см и след това 100см за бар, под който ще мушна двата стола, също както в Икеа.

На самия плот ще сложа 20см перваз.

Така решавам няколко въпроса с един удар - първо имам две места за хранене, после допълнителен плот и накрая гърба на бара ще служи за табла на леглото, което ще разположа зад него. Там е по-удачно, защото хем балконската врата няма да му пречи, хем се формира с табла, хем не се разминават широкото легло и широкия бар, така цялата друга страна на студиото остава за оформяне както си реша. Ще помисля още малко дали да сложа диванче, дали кресло + фотьойл...място ще имаа предостатъчно, че даже за някоя помощна масичка/етажерчица ще има.

Ето нещо такова:

И след разглеждането в Икеа остава да помисля кое от двете легла ще подхожда повече на моята кухня в зелено с дъб (точно като на снимката на Икеа), между тези двете:
https://www.ikea.bg/products/mandal-leglo-s-myasto-za-veshti/30280481/ (това има предимство, че има и чекмеджета)
или
  (това изглежда тъмно-зелено на моя екран, но всъщност е сиво)

# 292
Малко е странно спалнята под бара, но пък наистина остава доста място от другата страна.

# 293
  • Sofia
Точно затова писах, че ще сложа праг/преграда, ето като на другия бар в Икеа

Т.е нещо, което да предпази спящите, все пак не искам някоя чаша да се катурне на главите им.

Вариантът е възможен и с диван зад бара, нужното разстояние е същото, единствено не ми харесва, че от едната страна барът ще стига до средата на стаята, а от другата - леглото.

Тази дилема може и на място да се реши, не пречи да се пробва с двете опции.

# 294
Ако ще се готви в това студио, а няма да се разчита главно на готова храна, аз бих отдалечила леглото от бар плота и кухнята. Или поне бих вдигнала гърба на плота на по-голяма височина - 20 см са много малко за предпазване. Напр. по-висок гръб може да служи от другата страна (откъм леглото или диван, каквото се прецени да се позиционира там) за стена на картина или пано, дори то самото може да бъде оформено като артистично пано. 

# 295
  • Sofia
Нито ще се готви, нито телевизия ще се гледа Simple Smile Отивам да си почивам.
Даже и котлонът е подвижен, за всеки случай. Единствено в печката набързо искам да мога да подгрявам неща и взех комбинираната фурна+микровълнова на Икеа.
То и къде да се отдалечи нещо в 16кв.м стая Simple Smile Всичките миризми ще влиза на леглото и без това.

# 296
Ами като няма да се готви, тя е безсмислено голяма тази кухня.
Направете като хотелските бар- шкафове.

# 297
  • Sofia
Как голяма, на мен ми се струва на абсолютния минимум Simple Smile До степен че няма да мога да си сместя кафемашината на тоя плот, ако ми се наложи да ползвам котлона. Сега ще си сложа кафемашината на бара Simple Smile

# 298
Тази спалня зад бара е с три стени. Как човекът, който спи отвътре, ще отиде до тоалетната през нощта? Ще трябва да събуди този от външния край и двамата да стават 🙄 Или да се претърколи някак си през него 😆
За мен спалня с две стени е супер неудобна, а с три ми изглежда ужасно непрактична.
Ако свободният край е откъм краката, все някак– с прилазване и суркане, може да мине без да вдига другия, но в този вариант е невъзможно.

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 01:13 от Чи лу

# 299
  • Sofia
Много полезен коментар, благодаря! Не се бях сетила за това.

Общи условия

Активация на акаунт