Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 92

• 16 631
  • 335
  •   1
Отговори
# 240
NBM, това ми идва на пръв поглед:

зеленото е диван, лилавото - масичка (разтегателна и с повдигане), синьото - спалнята, червеното - фотьойла (излишен, според мен, там може да се сложи друга по-полезна мебел)
Идеята е да са максимално комфортни мебелите за 2-3 човека, без да се търси особена представителност.

Имай предвид, че чертежът ти не е мащабен. Реално ще е малко по-просторно и ще има поне 1 - 1,20 м между дивана и кухнята.

# 241
В схемата на GG* бих заменила дивана с маса с три стола обаче с много висок комфорт при седене. Разбирай тапицирани, в които двама (или трима) души да могат спокойно да седят по-продължително време без да им е твърдо. Един вид да влязат в ролята и на стол за хранене, и на удобно кресло. Бих предложила конкретни модели лично използвани, за които знам, че са комфортни:
Скрит текст:
Jysk кресло. Разбира се това не му е обичайната цена, тия пак превъртяха брояча, но нищо, ще поевтинее. Обичайната му цена е съвсем друга. Има го и в бежово. Това е с комфорта на кресло, но не е чак така ниско. Като за бюджетен сегмент е супер удобен. Аз го използвам като стол за бюро.
Jysk стол-кресло въртящо се. Също много комфортно. Не знам има ли избор цвят обаче.
Ikea тапициран стол. Предполагам, че този няма да се хареса заради краката, които са малко по-друг стил от кухнята. Но и той е мега комфортен. Имаме го във вариант офис стол (отдолу с офис крак с колелца).

От предложените най-комфортен е първият модел.
Идеята е да може човек да ги използва 2-3 души да седнат да закусят. Но да могат и да се заседят все едно че като във фотьойл. На повечето столове за хранене след 15 минути ти става твърдо на дупето.

А и в конкретния случай щом има кухничка смислово ми е по-близко да имаш маса с нужната височина, на която  да закусиш и да пиеш по кафе примерно вместо диван с ниска маса.

Иначе спалня 140 ще се събете там както е синия цвят в схемата на GG*.

Икейският фотьойл, който вече е закупен, не е излишен, защото е разтегателен и предполагам е взет, за да може да подсигури легло за трети човек в студиото ако се наложи. До него бих сложила помощна кръгла масичка и лампион - да стане нещо като кът за четене.

Мястото е малко, заложете на по-заоблени форми според мен. В малка площ заоблените форми са от още по-голямо знчение. Иначе често човек се удря в ръбовете.

# 242
  • Майничка
Аз също бих предпочела маса и столове, вместо диван, но бих заложила на маса с падащ плот и на стандартни сгъваеми столове, на които могат да се завържат дебели възглавници, така че да са удобни за по-дълъг престой. 
Вместо нощни шкафчета, бих използвала 2 ниски кутии на колелца, в които може да се побере зарядно и четец и които могат да се използват и за пейки за крака.

# 243
  • Варна
Аз бих го направила така. Идеята с масата и креслата е много добра. А Кивик да бъде малкото диванче, оформено като кът за четене.

Или така, но мен лично би ме дразнило отворената балконска врата да "загърбва" така мястото, където прекарвам времето си будна.

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 08:22 от Lady April

# 244
  • Sofia
Страхотно, много сте ми полезни! Моята еволюция на разсъждение вървеше по същия начин. Тръгнах от диван и стигнах до фотьойл (точно за разтягане, да) и кресло, с идеята да оформя по-мобилна стая - ту кът за четене, ту кът за хранене, добавих и аз кресло, което е хем удобно за сядане, хем може да се доближи до масичка за хранене   Накрая стигнах и аз до преместване на леглото от другата страна и в крайна сметка мисля, че ще е хубаво да сложа някаква преграда до 30см дълбока, между кухнята и легловата част. Такаги разделям, хем да не е висока, хем да служи за табла на леглото, хем от страна на кухнята да се слагат книги, чашки, посуда. Но, ще го начертая, побеже там зацепнах на два въпроса - първо каква да е тая преграда и второ - мога ли тогава да сложа някака масичка/допълнителен плот от другата страна.

# 245
  • SF
Вторият вариант. Разделя стаята на две по-осмислени половини според функцията им. Леглото може да се обособи с декоративни ламели, които да не го скриват напълно и да се създаде усещане за спалня. Другата половина остава свободна за кухня, хранене и прекарване на  време. Телевизор предвижда ли се?

# 246
  • Sofia
Имам телевизор, но изобщо не държа на него. Ще преценя накрая дали да го сложа на някаква ъгловастойка някъде (не е голям).

# 247
  • SF
Дали ще предпочиташ да ти е удобно да го гледаш от дивана, докато се храниш на масата или докато си лежиш - това е значението за оформяне на кътове.

# 248
NBM, с разтегателния фотьойл ще имаш същия проблем, заради който не искаше разтегателна спалня - ако сте трима, ще стои постоянно опънат, а масата и столовете ще са разместени и набутани във всички посоки на стаята. Освен това спането на този фотьойл не може да се сравни по комфорт с едно пълнофункционално легло, каквото е диванът. Даже да му се сложи топ матрак, пак е ниско и неудобно.

И аз първо бях нарисувала маса със столове в стаята, но после се замислих за следното:
- кое ми е по-важно - да мога да ползвам студиото заедно с детето/децата или с някой роднина? Децата ми да дойдат с приятели? Да го дам на близки, които да дойдат с детето си? Или само двамата с мъжа ми да можем да се храним на висока маса, при положение, че сумарно не отделяме повече от час на ден за хранене?
- или като се върна изморена от каране на ски или разходка в планината, къде ще искам да седна - на "комфортния" стол или да се опъна и да си вдигна краката на дивана? На разтегателното кресло, ако е разпънато, трябва да седнеш на земята, а ако е сгънато - не можеш да си опънеш краката.
И в двата случая печели диванът, поне при мен. С него не се налага ежедневно разместване на мебелите и всяко нещо си е на мястото. Освен, че е по-удобен за спане дори и без разтягане, има хубави високи дивани, при които не се губи нищо от комфорта на храненето, сравнено с трапезарна маса.
Не случайно казах, че в такова помещение (в смисъл толкова малко и ограничено като възможности) трябва да се търси функцията, не визия, кътове, представителност.

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 11:30 от GG*

# 249
GG*, ние действително не знаем как ще се ползва студиото. Тя може да не иска да споделя или дето се казва още да не са решили. Иначе да, права си, че много неща зависят от това.
Ски курорт (или някакъв друг зимен) обаче закуската или леката вечеря все още никой не ги е отменил. Това, че в курортите е пълно с ресторанти е ясно, но според мен не всеки иска по 3 пъти на ден да хапва навън. Поне едното от храненията все пак е вкъщи. Също кафенце сутрин или чай преди лягане... Добре е наистина човек да си разиграва мислено сценарии как би прекарвал времето в дадено жилище.

Иначе наличието на удобни столове не пречи да се изпъне човек ако иска на спалнята. При това на легло все пак можеш наистина да го направиш. Докато на прав сам диван... колко ли пък ще могат да се изпънат двама души? Не ангажирам никой да харесва идеята ми де.

Като стана дума за телевизора и аз си мислех да питам ще има ли такъв. Мъжовете обичат да гледат мачове. Пък ако ще да е само за фон. Още одеве си помислих, че серия The Serif  на Samsung е точно за такъв тип обзавеждане, което NBM търси - мобилно. Слагаш, ако не ти харесва преместваш. Не е евтин, но пък е на крака. Ако това студио беше мое бих взела този модел.
Скрит текст:

Не че е толкоз невероятен, но има нещо арт във визията му и ако не ти харесва на едно място можеш да го изместиш на друго.

Или вариант 2: ако не се харесва идеята с ТВ на крака бих го сложила обикновен на това място. Използвам схемата от Lady April понеже не мога да чертая. На стенна стойка, която да се върти. Така би бил видим за всички от всякъде независимо къде ще бъде разположено леглото.
Скрит текст:

От тази гледна точка на мобилност и разместване според мен не е добре да се връзват неща с маса с падащ плот.

# 250
  • Sofia
Студиото го правя за мен и мъжа ми. Дете ще идва рядко, но да, искам да има къде да легне, ако дойде. Ще е инцидентно. Все още и аз се колебая за диван, вчера пробвах този в jysk и ми се стори хем компактен, хем удобен за спане:
https://jysk.bg/dnevna/raztegatelni-divani/raztegatelen-divan-il … ed-bezhov-tekstil

Да уточня, че фотьойлът на Икеа не е доставен още и няма проблем да го върна. Но ми се стори хубава идеята за фотьойл +кресло, първо защото го мисля да е това и да има табуретката към него, за да си опънеш краката
https://jysk.bg/dnevna/kresla/taburetka-za-kraka-hundested-svetl … v-plyush-cvyat-db
И така креслото може да се дръпне до леглото, или до масича, или до фотьойла, т.е осигурявам допълнителен стол за малка маса, която евентуално да сложа в ъгъла, например нещо такова
https://www.ikea.bg/products/hauga-hauga-masa-s-2-stola/29574903/
Има две табуретки, които спокойно да си стоят под нея и третата табуретка от комплекта с кресло може да формират спокойно място за закуска за трима.

И така имам потенциално трето легло, кресло с табуретка за удобно опъване на краката и четене (ще сложа лампион там), удобен фотьойл за сядане (когато не се ползва за лвгло), малък кът за хранене, който може да стане по-голям при нужда.

А ако леглото е от страната на кухнята, дали мога да ги разделя с нещо такова
https://jysk.bg/skhranenie/etazherki/razdelitel-za-staya-gadehus … vyat-naturalen-db
Чудя св дали е удачно хем да имаш нещо до леглото за телефон/книга, хем да разделя визуално спалня/кухня.

Ще опитам да начертая идеята. Истината е, че ми се искаше да има нещо като допълнителен плот за малка кафемашина, понеже в кухнята плотът е малко, но не мога да измисля къде и затова май не мога да харесам финално вариант.

# 251
  • Street of Dreams
След всичко прочетено и видяно, според мен най-удачен е вариантът за диван и повдигаща се маса от страна на кухнята, а въпросните книги могат да се слагат и на рафта под масата, лампион също може и до диван, не само до кресло. Няма нужда от още мебели в това малко пространство като етажерки и библиотеки.

# 252
  • Sofia
Може ли пример каква повдигаща се маса имате предвид?

# 253
# 254
  • софия
Отдавна не съм следила тема и се извинявам, ако сте обсъждали въпроса със системите за окачване на картини - за, против, негативни страни, откъде. Разбира се отворена съм за алтернативни възможности, че след всяка нова картина, която купуваме, се чудя как да я нагодя към свободно място на стената, а ми се иска да ги подредя, не просто закача. А да спра да купувам - няма как да стане 😶‍🌫️
Ще бъда благодарна за мнение или да ме насочите, ако някъде е обсъждано.

Общи условия

Активация на акаунт