Агресия между родители

• 2 376
  • 33
  •   1
Отговори
Един уви много наболял проблем, за който никой не говори, но който усилено пропуква и избива на ниво агресия между децата, което пък често се адресира напълно неправилно.

Става въпрос за случки от типа на родители се разбират за подаръци за децата в групата и който предложи малко по-различна идея директно се нарочва като противник на общите идеи и в следствие на това срещу него започват да се водят войни на всички фронотове - в това число и да се насъскват децата срещу детето на "проблемния".

Ситуацията е примерна -
идеята е да се онагледи зараждащата се агресия и злоба между родители, която се пренася - понякога съвсем целенасочено - и върху децата и тяхната ежедневна междуличностна комуникация.

Учителите също биват манипулирани със скъпи подаръци да заемат страната на "добрите" деца, а "лоши" автоматично стават тези, които не са участвали в подаръка за 500 лв. "Лошите" обикновено са лоши незаслужено - поради нещо случващо се извън тяхното полезрение, без да са направили нищо, че да бъдат класифицирани като такива. В такива случаи "добрите" и "примерните" ще се погрижат да измисля куп лъжи, интриги, насърчавани от горди родители... Това ли е средата, в която децата трябва да пребивават? Това ли е ценностната система, която трябва да се изгради?
Мазнене, агресия, нетолерантност?
Защо подхранваме злоба и имаме очаквания за позитивно развитие?! Как това помага да се изгради общество от критично мислещи индивиди?

Директорите в повечето случаи са безгласните букви, под които носове се разиграва случващото, защото така им е по-лесно, а и нерядко са и главни дейстащи лица в спектакъла.

Така или иначе контрол на качеството в детските градини и училищата няма - кой ги държи отговорни за това?! Никой.
Което пък дава пълна свобода на напористи и безпардонни родители да налагат техни правила в детските градини, а по-късно и в училищата. 

Говорим за агресия в училище, агресия сред децата, а дали правилно я адресираме?

Защо ежедневно "злобим" и се оплакваме от всичко и все някой ни е крив за нещо, чудим се как да си създадем драма и постоянно търсим повод за конфликт, и същевременно очакваме от децата ни да пребивават в едно спокойно общество, в което да няма агресивност!?

Агресията в училище е резултат на слаба себерефлексия на родителите и на останалите обекти и субекти от семейната и социална среда - учители, авторитети, приятели, роднини. Тя не е пряк резултат от насилие - а ескалира в такова, защото това е примерът, който дава общество и семейство.

Не е необходимо да има бой и насилие за "пример" - те са в следствие на лабилна и закърняла психика на заобикалящите възрастни, които са тези, които показват пътя, възпитават, учат, изграждат ... ЦЕННОСТНА система. Да, това се превръща в част от ценностната система.

Често агресията при децата се адресира с бой вкъщи, агресивна среда, проблеми в семейството.

Защото е удобно.
Защото е лесно.
Защото елегантно ни отървава от отговорност, че нищо не зависи от нас, защото ние не сме насилниците.
Друг е насилникът. Друг е виновен - ние сме невинни, чисти, казаното не се отнася до нас.

Да, пряката агресия ражда агресия. Ескалиращата агресия обаче прави същото - а виновен няма.

Това са моите 5 стотинки по темата от призмата на психолог и на родител. Решения намираме с желание и мотивация да се учим и да растем от, чрез и въпреки трудностите! Но необходимо ли е да си създаваме сами трудности, като реално можем и без това?

# 1
  • София
Това, което описваш, не е само между родители. Може да се види на събрания на входа, в работата, тук във форума в момента го наблюдавам в една тема (а и в други)... Емоционална незрялост на хората според мен. Поради някаква причина има много хора, които се чувстват заплашени от различното. И реагират по-агресивно. Има много поколения, дресирани в "еднаквото е добро, различното е лошо".

# 2
Добавям към горното и това, че много хора се впечатляват от рушвети и скъпи подаръци и това е много лесен начин да ги манипулираш ако имаш пари. Не мисля, че някой гони като цел критично мислене и позитивно развитие - хората просто искат да им е добре и най-лесният начин понякога е като просто си платят и те го правят.

# 3
Тези подаръци в ДГ и училищата са си вид подкуп и редно да се забранят. Не знам в друга държава дали има такава простотия, а в България даже учителките сами си избират и поръчват подаръците и често сумите са дори четирицифрени.
Това си е чист подкуп. И не знам защо се толерира.
В нашата държава не се спазват никакви принципи и закони и това е  масово. Ако се спазват дори на минимално ниво, за всички ще е по-добре и тази агресия между хората няма да я има.
В момента е навсякъде, в магазина, на улицата, на спирката, даже станах свидетел неволен на възрастни хора в аптеката се опитаха да се бият с бастуните си. Защото единия бързал, пък другия бавел опашката, третия се опитва да се пререди. Ако не беше трагично, щеше да е смешно.

# 4
Аз съм потърпевш. Възразих един-два пъти да се купуват безумно скъпи подаръци на госпожите и отношението веднага се промени. И то дори не е до самите пари, а до принципа. Съответно аз и моето дете бяхме отритнати и спряха да го канят на рождени дни, на торта и излизания. Уж децата ни бяха най-добри приятели и след моето възражение срещу абсурдния подарък, децата вече спряха да са приятели. Слава богу чак директна и активна агресия не е имало, но пасивна да. Най-любимото ми беше вечния въпрос "не уважавате ли достатъчно госпожите, че не искате да дадете пари?". Явно уважението се изразява в пари, в много пари...

# 5
  • София
Това със скъпите подаръци е... не съм за парите, изобщо даже, но за Коледа е достатъчен жест, а не подаръци за хиляди левове.

Имаше идея да се купи подарък за учител на сумата от 500 лв. Аз бях една от възразилите и написах ясно защо: това е ужасно задължаващ подарък и ако ми дойде някой да му го подари, няма да го приема, защото ще ме гложди какво се иска от мен. За мое учудване - чуха ме и намалихме сумата до около 150 лв - по 5 лв на дете, което е ОК. Не е имало нагласи срещу мен, а може и да съм непукист и да не съм разбрала.

Имахме случай и с г-жа, на която подарихме ваучер. Върна го на касиерката на класа, с куриер и извинение, че не може да прием този подарък, защото го приема като подкуп, но искрено се зарадва на една купичка с бонбони.

Виждала съм агресия, когато трябваше да се ремонтира стаята и да се мебелира. Учителките бяха избрали чудесни неща, но се падаха колосални суми на дете, представиха това, когато децата бяха в края на 3 група. Отказахме. Имаше искане при 4-класници да се подменят щори и пердета - отново отказахме с мотива, че от догодина няма да са в стаята, а за 1 година не си струва, да питат следващите първокласници.

Виждала съм и друго - имахме в едната група социално слаби дечица, майката с плач беше споделила, че сумата за материали ѝ е непосилнаи няма как да я отдели. Даже не зная и имената на дечицата, но всички съпбрахме пари и за тях, не е имало настройка. Но, когато дойде време да се участва с труд, майката се включи и каза, че е най-малкото, което може да направи. Състоятелни родители даже ѝ уредиха дарение, за да може да ѝ помогнат, а децата ѝ никога не усетиха разлика с останалите.

# 6
Аз да кажа следното.
За Коледа децата получиха подарък от 10 лв.
А за госпожите и лелята х 70 лв
Аз не виждам някаква разлика от градината.
Ония ден го прибирам от градината.
Преобличам го и виждам,че дупето не му е забърсано добре.
Изпотил се е той със същите дрехи.
И още забележки намирам.
Според мен подаръка е според заслугите.
А не мисля, че трябва да се подаряват подаръци.
Това им е работата все пак.
Вярно е гледат на криво.
Моя син март месец кара Плевмония.
Събираха по 10 лв за подарък на лелята и двете госпожи.
Аз не можах да дам защото вкъщи се гледахме болни.И естествено те гледат на криво другите родители.

# 7
Не знам.

Аз се прибирам от детската със свито сърце. Малката е голям смелчага, че успява да ходи въпреки простащината на някои хора там, която минава всякакви граници. На влизане в градината какво да видя - вратата отворена.
И то по начин, по който не се вижда. Тоест ако дете случайно се озове там, може просто да си бутне вратата и да си излезе. Електромагнитът е слаб и не може да затвори добре. Или просто не е направено както трябва. Впрочем да кажа, че сме от софийската градина, в която лятото имаше избягали деца и ги намериха на от 6 км отстояние от градината. Първите ми думи към госпожата бяха "Вратата е отворена" и с телефона в ръката показвам клипче. И думите на госпожата бяха, "И аз са к'во да направа, да изляза да я затвора ли"

Аз се обърках.
От кое по напред да се шокирам? Как е правилно да реагирам, че да не разплиска легена госпожата и да си го изкара на детето / децата?
Това, че въпросната дама не може да комуникира, е скандално. От това, че работи с деца и това е основно качество за тая работа, което тя не притежава е потресаващо.
От това, че прибира кешовица по празници като награда за добро поведение - троен потрес.
От това, че е невъзпитана? И че едни още по-невъзпитани от нея 20 човека я издигат в култ, заедно с диктаторските разбирания за възпитание и простащината?
От това, че си оставям детето на нея и на колежките и, с които имат общ акъл?
От това, че не осъзнава какво може да се случи с тая отворена врата ?

Простаците от групата напълно си заслужават такива "експерти" да се упражняват с децата им. Въпросът е обаче ние нормалните - какво правим?

# 8
Аз съв в чужбина, но тук имаме същия проблем с механизма на една от външните врати. Освен персонала и родителите поемаме отговорността да я затворим тази врата. Задължително трябва и да бъде заговорен друг родител ако забележим, че не внимава вратата да е затворена. Всичко това се прави възпитано и без обиди.

За скъпите подаръци, тук просто не се правят такива. Точно заради социалния момент. Да не говорим, че се възприема като подкуп. Изключително се зарадваха в яслата на негова снимка и благодарности върху нея. Малки символични подаръци като къщичка за птички са възприети много добре. Това с тези невероятни суми изобщо не го възприемам за нормално. Но и си признавам, че ще ги дам ако бях в Бъргария. Просто не мога да причиня на синът ми неприятните последици да не го канят на рожденни дни или нещо друго.
Наясно съм, че от позицията на времето ще разбере колко е грешно е да се дават тези пари, но горчилката от неволите в детската градина си остават.
Проблема според мен трябва да се реши генерално със забрана на подаръците. Така и натегачите няма да издевателстват над останалите.

# 9
Класика е да се събират сумите за скъпи подаръци от т.нар. натегачи, но те отделно да правят и личен подарък. Да се знае! Падна ми ченето като станах свидетел точно на такава случка. Жената подари подаръка от името на цялата група и извади торба с подарък от тяхното семейство... обаче и нямаше срам да го направи пред всички, които си оставяхме децата в този момент.

# 10
При мен на работа има забрана за приемане на подарък над 100 лв. В друг сектор съм, но ето че ако има желание от страна на институцията да се ограничат подобни прояви, е постижимо. В житейски план отбягвам да се набивам на очи и да се цепя от масата, когато имам възможност, за да избегна социално само/убийство и дискомфорт. Често избирам пътя на най-малкото съпротивление. На младини сякаш повече се борех с несправедливостите. Вече трябва да е някаква сериозна проява на агресия, гавра, унижение, за да захапя и тогава пък много трудно пускам.

# 11
Чета коментарите, слушала съм и други родители и се питам къде отиде радостта от срещата с човек, който е бил част от създаването ни като личност?
Много често срещам по време на разходки учителя ми по физическо. Минали са над 20 години от завършването ми на прогимназия и всеки път когато се засичаме го поздравявам със ,,здраве желаем, г-н Иванов (фамилията е примерна).
Не мисля, че има по-голям подарък от уважението и да си спомняме учителите ни с любов.

Последна редакция: вт, 14 окт 2025, 20:55 от S^nny

# 12
не знам за вас, но откакто имам дете и приятелите около мен са с деца, оставам с впечатлението , че родителството се е превърнало в надпревара кой е по-по-най по отношение на пари и вещи... споделяла съм и в др теми как от самото началото те оглеждат по паркове и площадки - с каква количка си, как сте облечени и т.н. в училище става по-страшно. ние сменихме училището, за сега не съм срещала изхвърляние като на предното.
обяснете ми,моля, защо е тоолкова важно детето на 7 г. да има маратонки за 200+ лв и разни др вещи, които аз и на тийн не бих дала? телефоните - последен модел айфон... на тази възраст децата ,според мен, не би трябвало да ги интересуват тия неща.
обаче родителите явно се състезаваме един с друг... в предното даскало от 23 майки, 10 имаха една и съща марка кола. една да си купи и след нея вс ...

# 13
Комплекси от една страна, от друга желание да компенсират децата за това, че не им обръщат достатъчно внимание.

# 14
Комплекси от една страна, от друга желание да компенсират децата за това, че не им обръщат достатъчно внимание.
Бих добавила и липсата на адекватна финансова култура. Сега не искам да обобщавам на едро, но моите впечатления са такива.

Общи условия

Активация на акаунт