Термин Ноември 2025 - Тема 6

• 411
  • 33
  •   7
Отговори
Нашите малки чудеса!      
Белушани – 30 г., втора бременност с термин 17.10 роди момиче на 07.10      
Хоупче – 27 г., втора бременност с термин 11.11 роди Мирослав на 11.10      
Escila – с термин 2.11 роди Никол на 15.10      
zoya. – трета бременност с термин 28.10 роди момиче на 18.10      
Ptichka04 – с термин 3.11 роди Никола на 20.10      
ivkon4ety92 – 32 г., втора бременност с термин 7.11 роди Димитър на 21.10      
Neviqna56mk – 36 г., втора бременност с термин 4.11 роди Марианна на 21.10      
Ани00 – 24 г., първа бременност с термин 7.11 роди момче на 22.10      
Бела Иванова – 32 г., трета бременност с термин 19.11 роди Стефан на 24.10      
Hristi Yana - с термин 30.10 роди момиче на 24.10      
Leti07 – първа бременност с термин 1.11 роди Лора на 28.10      
Jane Smith – 33 г., първа бременност с термин 8.11 роди момче на 29.10      

Още очакват своите малки чудеса:      
kinira – втора бременност, 1.11, момиче      
Fayona – 35 г., четвърта бременност, 3.11, момиче      
Iva_95 – 29 г., първа бременност, 4.11, момче      
katse – 31 г., първа бременност, 4.11, момче      
Misha002 – 22 г., първа бременност, 4.11, момче      
изгубен-щъркел – 38 г., втора бременност, 5.11, момче      
FBID10214091245328079 - 6.11, момиче      
sekaraase – 24 г., първа бременност, 6.11      
Foxy9 – 32 г., първа бременност, 7.11, момиче      
mimeto999 – пета бременност, 7.11, момче      
Mishelll22 – 24 г., втора бременност, 7.11      
Kalina9999 – 26 г., първа бременност, 8.11, момче      
Papi_spesr – първа бременност, 8.11, момиче      
wictoria. – първа бременност, 8.11, момче      
gadolina – 38 г., втора бременност, 9.11, момче      
*Панда* - 33 г., 9.11, момиче      
hey.anne – 27 г., 10.11, момиче      
mary13aa – първа бременност, 11.11, момиче      
Meti_90 – 34 г., втора бременност, 11.11      
Yanitsa D – 38 г., втора бременност, 11.11      
шуши123 - 11.11      
mam_1 – 12.11      
Gersie – 27 г., първа бременност, 12.11, момче      
DimBZah – 35 г., втора бременност, 15.11, момче      
Vity – 29 г., втора бременност, 16.11, момиче      
CardinalYoshi - 17.11      
anonymen – 23 г., първа бременност, 18.11, момиче      
Hellokitty1993 – 18.11, момиче      
LadyK3 – 25 г., първа бременност, 19.11, момче      
piccione – 34 г., първа бременност, 19.11, момиче      
Vi Simple Smile – 31 г., първа бременност, 19.11, момиче      
elicaD - втора бременност, 21.11, момче      
scarlett.letter – 26 г., първа бременност, 22.11, момиче      
Nefi23 – 33 г., трета бременност, 23.11, момиче      
ale12345 – 29 г., първа бременност, 24.11, момиче      
Smurfette19 – 34 г., първа бременност, 24.11, момче      
Flower90 - 25.11, момиче      
Puff718 – 34 г., първа бременност, 25.11, момиче      
Thea10 – 29 г., първа бременност, 25.11, момче      
NewWay73 – 35 г., втора бременност, 26.11, момче      
Yana9 – 24 г., първа бременност, 26.11, момиче      
Dreami – 38 г., трета бременност, 27.11, момче      
Ragnarad - 29 г., първа бременност, 27.11, момче      
sindy998 – 27.11, момиче      
Vertex – 28 г., първа бременност, 27.11, момиче      
-Sunshine- – 38 г., четвърта бременност, 27.11, момиче      
Nadejda12 – втора бременност, 28.11, момче      
Dania18 – 29.11      
lady25 – 38 г., втора бременност, 29.11, момиче      
Libraing - 2.12, момче      
МисКрис – 3.12      
gergana1989 - втора бременност, 5.12, момче      
Skady - 6.12, момче      
JamJam – 34 г., втора бременност, 8.12, момиче      
juniper - 42г., трета бременност, 8.12, момче      
Sisenc37o - 31г., втора бременност, 11.12 , момиче и момче      
Michelle009 - 13.12, момче и момче      
the_true_flower – 13.12, момче      
Violetka91 - 15.12, момиче      
axxa – момиче      
Coquillage - момче      
Inani – 33 г., първа бременност      
ivanova_iva      
Kiks85 – втора бременност      
lina.k - момче      
tooclose      
Магнолия_      
Симона89      
_Мама_ – 33 г., пета бременност   

Между 37 – 40 гестационна седмица

Развитие на бебето:

Бебето се счита за доносено – органите му вече функционират самостоятелно.      
Теглото обикновено е между 2.8 и 3.8 кг, а дължината – около 48–52 см.      
Кожата става по-гладка и розова, а мазният слой (верникс) постепенно намалява.      
Косата и ноктите са по-дълги, а движенията може да намалеят заради ограниченото пространство в утробата.      
Бебето обикновено е в позиция с главата надолу, подготвено за раждане.      
Продължава да тренира дишане, сукане и преглъщане – важни умения за първите дни след раждането.      

Промени при майката:

Матката достига максималния си размер и може да се усеща натиск в таза и по-често уриниране.      
Налице са подготвителни контракции (т.нар. Бракстън-Хикс), които стават по-редовни и силни.      
Шийката на матката постепенно омеква и се скъсява в подготовка за раждането.      
Може да се появи отделяне на „слузеста запушалка“ – знак, че тялото се подготвя за началото на родовия процес.      
Някои жени усещат подуване на краката, умора и затруднено дишане – препоръчва се повече почивка и повдигане на краката.      
Важно е да се следи движението на бебето всеки ден и при промяна незабавно да се потърси лекар.      
Подготовката за раждане включва готова чанта за болницата и план за подкрепа след изписването.      

Примерен списък за подготовка за пристигането на малкото човече (благодарение на zoya.)

Стаята: легло (0-6 месеца), матрак (0-6 месеца), гнездо, подложка за повиване, термометър/влагометър, чанта за памперси и аксесоари за обслуждане, кош за бебешко пране, нощна лампа      
Разходка: количка, столче за кола за новородено, чанта за количката, комарник, дъждобран, протектор за матрака на количката, слинг      
Хранене: шишета, четка за миене на шишета, биберон, кутийка за биберон, стерилизатор за шишета и аксесоари, помпа за кърма, възглавница за кърмене, нагревател за шишета      
Забавление: шезлонг/люлка, активна гимнастика, мека текстилна или гумена книжка, килимче за игра по коремче, огледало за игла по коремче, играчка за над леглото, играчка за количката, играчка издаваща звуци, карти за визуална стимулация      
Дрехи: гащеризон/ромпър, боди с дълъг ръкав, боди с къс ръкав, ританки, чорапки, шапка, жилетка/блуза      
Текстил: хавлийки, памучни пелени, муселинови/тензухени кърпи, одеало / олекотена завивка, спално бельо, лигавници, чувалче за сън      
Хигиена: вана за къпане, стойка за вана, анаточимна поставка за бебето за ваната, каничка за поливане, аспиратор за нос, термометър за вода, ножичка/нокторезачка/пила      
Аптечка: спирт, физиологичен разтвор, памучни тампончета за почистване на очи, марлички за почистване на пъпчето и венците, клечки за уши с ограничител, термометър, температуропонижаващо средство      
Козметика и препарати: шампоан за коса и тяло, олио за масаж, хидратиращ крем/лосион, крем срещу подсичане, прах за пране и омекотител, препарат за гладки повърхности, препарат за миене на бебешки съдове, памперси, мокри кърпи      
Мама: протектори/колектори за зърна, превръзки за след раждане, еднократни следродилни гащи, подплънки за многократна употреба, сутиен за кърмачки, сутиени без банели / бюстиета, крем за зърна      
Болницата: документи, превръзки за след раждане, еднократни следродилни гащи, сутиен за кърмачки, подплънки за кърма, шише за вода, чехли, козметика, чорапи, нощници, удобни дрехи, кърпи (за тяло и лице), дрехи за изписване, помпа за кърма, мокри кърпи, телефон, зарядно за телефон, слушалки, храна         

Първите 6 седмици след раждането

Развитие на бебето:

Бебето започва да разпознава гласа и миризмата на майката и реагира на познати звуци.      
Зрението все още е замъглено – вижда най-добре от разстояние около 20–30 см, колкото е лицето на майката по време на кърмене.      
Постепенно се увеличават периодите на будност и интерес към околната среда.      
Може да се наблюдават първите опити за усмивка – обикновено около 4–6 седмица.      
Движенията все още са некоординирани, но бебето започва да повдига главичката за кратко, когато лежи по корем.      
Храносмилателната система се адаптира – възможни са колики, газове и промени в изхожданията.      

Възстановяване на майката:

Хормоналният баланс постепенно се стабилизира – настроението се изравнява, а лактацията се регулира според нуждите на бебето.      
Гърдите може да са напрегнати в началото – редовното кърмене и правилното поставяне на бебето помагат за облекчение.      
Коремните мускули и тазовото дъно все още са отслабени – препоръчват се леки упражнения след одобрение от лекар.      
Недоспиването и натрупаната умора са чести – кратки почивки през деня и подкрепа от близките са от съществено значение.      
Храненето трябва да е разнообразно и богато на белтъчини, желязо и витамини – подпомага възстановяването и кърменето.      
Постепенното връщане към по-активен ритъм на живот трябва да бъде съобразено със състоянието и комфорта на майката.

# 1
  • Варна
Да взема да сефтосам темата.

Терминът ми е утре, засега нищо като симптоми. Вчера малко болки в ханша, но не бяха продължителни. Та по принцип имам час за утре в 13 ч. при АГ. Ще видим какво ще е положението. На мен ми е някак странно и нереално, но освен физически да сме добре, се моля и аз психически да съм що годе адекватна.

# 2
Честито на всички, които вече сте родили! Да върви всичко по вода ❤

# 3
Момичетаааа, имам превод от 1077лв(предполагам от болничния), но не знам защо е толкова голяма сума. С първия превод като сума надхвърля 1400лв, а мен до сега болничния ми беше минимален (някъде към 800лв). Някой има ли логично обяснение 😅
Не бягам от пари, но ми е странно

# 4
Честито на всички родили! Аз съм в трескаво очакване и подготовка за заветния ден, който наближава 🫣 Много ми е странно, че тази бременност ще свърши, ще съм майка и ще има едно малко човече, което ще зависи от мен до края на живота си. Направо изпадам във вътрешна истерия всеки път, когато си го помисля 😂

# 5
Аз обмислям да спра сестрата от градината в 1 група е.Някой дали знае ако говоря с директорката ще се съгласи ли без да ползвам семейни причини бележка.Много боледува там и е мъка с мед бележки и по доктори. Идеята е също да не прави и тестове след дълго спиране.

# 6
И аз се чудя дали няма примерно да ми липсва корема и чувството да съм бременна. Имах трудности и притеснения, и все още имам дискомфортни обстоятелства вече в 9ти месец. Но пък имам и късмет и благословията да забременея и нося малкото момче, което е нещо, за което толкова жени мечтаят. Благодарна съм. И все пак се чудя дали някога отново ще се почувствам като себе си? И дали ще мога и второ детенце да си имам?

Размишлявам и се размотавам в такива мисли напоследък.

# 7
Благодарим за новата темичка, Fayona! Ти как си? Как се чувстваш? Как е малката? ❤️❤️

На мен много ми липсваше и първия път да съм бременна, и сега ми става доста носталгично като знам, че ми беше за последно 😅

Миша, аз също бях с доста минимален болничен и сега получих също 1077. Май няма как да получаваме майчинство под минималната заплата 😃

# 8
Майчинството ако се не лъжа 90%  а болничния е 80%.

Честито на всички родили. Нека сте живи и здрави и скоро да сте у дома да се гушкате със съкровищата.

# 9
Аз съм добре, имам само няколко шева долу, така че още 2 часа след раждането почнах с раздвижването, цикатридина спрей също чудеса върши. Малката от вчера наобяд е с мен, държа ни будни в стаята цяла нощ, но днес през деня отново е ангелче.

# 10
Fayona,  благодаря за новата тема:)
kinira, LadyK3, добре дошли и на вашите бебчета ❤️, да са здрави и много послушни, бързо възстановяване на вас!
Мен със сигурност няма да ми липсва бременността, имам чувството, че съм бременна от цяла вечност и много ми е странно когато някоя сподели, че ѝ е минала като миг. Не искам да се оплаквам, не е чак толкова тежко, но трудно контролирам вътрешното напрежение и притеснения през цялото време още от самото начало. Нямам търпение да видя и гушна момченцето ни, дори го ѝ сънувам.
За болничните и аз сутринта получих превод на октомврийската част от 45 дневния преди термин, не знам принципа за образуване, но това което ми направи впечатление е, че при предните ми четири болнични, дневният размер на обезщетението е константа и е с 2 лв. повече от колкото сега. Не е болка за умиране, защото иначе всичко си е ок, броя работни дни, умножени по дневния размер.

# 11
Благодарим за новата темичка, Fayona! Ти как си? Как се чувстваш? Как е малката? ❤️❤️

На мен много ми липсваше и първия път да съм бременна, и сега ми става доста носталгично като знам, че ми беше за последно 😅

Миша, аз също бях с доста минимален болничен и сега получих също 1077. Май няма как да получаваме майчинство под минималната заплата 😃
А преди това имаше ли плащане? Аз имах едно през септември (дата не помня, само знам че съм в болничен от 19.09) около 400 лв и затова ми е странно, че сумата е толкова голяма

# 12
При мен с преждевременното раждане малко се разминаха нещата с плащанията,защото реално ползвах много малко от 45-дневния, който ми беше до 08.11, а бебчо се роди на 11.10

# 13
При мен с преждевременното раждане малко се разминаха нещата с плащанията,защото реално ползвах много малко от 45-дневния, който ми беше до 08.11, а бебчо се роди на 11.10
В такъв случай предполагам това ще е единственото ти плащане от него или бъркам? Също и аз след като очевидно ще преносвам нямам идея какво ще се случва с болничен/майчинство 😅 или по- скоро ще има период без плащане заради забавеното раждане

# 14
Бебче Калоян се роди в 8:57 тази сутрин с тегло 3625 гр и дължина от 54 см, планово секцио. Здрав и корав. Награних го и сега ще спя, че доста ме надрусаха  🥰🥰

Общи условия

Активация на акаунт