Термин Ноември 2025 - Тема 6

• 823
  • 50
  •   5
Отговори
# 15
Благодаря за новата тема, Fayona. 🥰

С последния болничен от личния лекар на бебето се прави изравняване до определения сумарен брой дни, в случая при преносване той ще е по-къс, а при преждевременно раждане по-дълъг. Поне така ми го обясниха на мен, дано не подвеждам. В темата Майчинството счетоводно ще могат да отговорят със сигурност момичетата.

Ако някоя друга мама има проблем с разранени зърна от кърменето, тези компреси направо ме спасиха мен. Буквално за два дни ми се възстановиха.
Скрит текст:

gadolina, честита радост! Бързо възстановяване и спокойни да са ви дните! 🩵

Последна редакция: вт, 04 ное 2025, 12:31 от zoya.

# 16
Честито на всички! Страхотно започваме месеца. 💗

Миша това получих от ЧР като информация:

I. Първата година е с обща продължителност 410 дни, за които:

*Се издават 3 болнични:

-45 дни преди термин – издава се от гинеколога, който следи бременността
-42 дни от деня на раждането. Този болничен може да се застъпва с предния, ако родиш по-рано или да има дупка между двата, ако родиш по-късно, за която дупка се издава междинен по-кратък болничен
-Още един за оставашите дни след първите 2 болнични, така че общо дните в болничен да станат 135. Издава се от педиатъра на детето

# 17
kinira, LadyK3, gadolina, честито на всички! Heart Желая ви здраве, вълнуващи моменти с бебчетата и бързо възстановяване!
Благодаря за новата тема! Flowers Hibiscus

# 18
  • Бургас
И аз се чудя дали няма примерно да ми липсва корема и чувството да съм бременна. Имах трудности и притеснения, и все още имам дискомфортни обстоятелства вече в 9ти месец. Но пък имам и късмет и благословията да забременея и нося малкото момче, което е нещо, за което толкова жени мечтаят. Благодарна съм. И все пак се чудя дали някога отново ще се почувствам като себе си? И дали ще мога и второ детенце да си имам?

Размишлявам и се размотавам в такива мисли напоследък.

В подобни екзистенциални мисли се намирам и аз. По лично мнение имах приятна бременност без някакви драматични проблеми. За първи път ми е и не ме отказа от желанието да имам още деца. Но да видим как ще мисля след самото раждане -- и особено (психологически) периодът след него, който ме плаши повече от болката.

Терминът ми е тази събота (8.11.) - засега "тапата" падна преди около седмица, и имам нередовни контракции от две седмици. Бебчо продължава да е много активен, особено нощем. Няма знаци за изтекли води, а и с това зачестено уриниране не знам как бих ги разпознала. Надявам се магически инстинктивно да ги разпозная някак, когато това се случи.

Честито на майчетата в групата 🥰🥰

# 19
  • Варна
gadolina, честито! Да е жив и здрав малкият юнак! На теб бързо възстановяване!

Не мисля (от доста време), че бременността ще ми липсва, макар че я изкарах супер лесно и безпроблемно! Накрая физическият дискомфорт на моменти ми идва в повече, че ми е трудно да си завържа обувките, че не съм фурията, която бях, докато ходя. Както вчера казах и на близка бивша колежка и приятелка, пожелавам на всяка да изкара бременност като моята. Надявам се след раждането да не изперкам.

Относно болничния и размера му, той е на база 24 месеца преди 45-дневния и се изчислява среднодневното. Сега видях, че и моят е постъпил по сметката ми.

# 20
Сега видях че в таблицата в НОИ последната графа се е променила на “в момента се обработва” но останалите все още са празни….много се надявам че няма да получа пари ЧАК декември 😅😅😅 Но ако наистина единствената дата на изплащане този месец е днес, вероятно така ще стане… Не знам дали да не звънна на НОИ за информация или просто да си чакам и да се надявам.

# 21
gadolina, честит голям юнак Калоян! Да расте много здрав и силен, а на теб бързо възстановяване от секциото! Blue Heart

# 22
Честито, kinira, LadyK3 и gadolina! Бъдете здрави, бързо възстановяване и щастливо детство на бебоците!

Благодаря за новата тема! 🙏

И мен ме погнаха философските размисли тези дни пак, макар че аз често ги имах от началото на бременността - дали ще изперкам съвсем, какви са шансовете за депресия спрямо хормоналните ми промени, дали ще се разбирам със съпруга и семейството ми, дали те ще проявяват разбиране, до колко ще се "бъркат" със съвети разни близки и дали с мъжа ми адекватно ще реагираме или това ще доведе до разногласия между нас, до колко аз вече ще съм тотално различен човек, как всичките ми стари мечти и планове, вкл. да подредя еди кое си чекмедже в стаята ми в къщата на нашите, вече нямат и повече никога няма да имат значение, приятелите, социализацията, кариерата, финансите, всичко... 🙈😂 но смятам, че е нормално! И наистина е важно да си повтаряме, че всичко ще е наред и както трябва да бъде, да си слушаме вътрешните гласове и да сме максимално спокойни! 🙂

П.п. и при мен скоро няма да има плащане от НОИ, защото от работата вероятно не са ми пратили още болничния. И аз влизам в графата "да се прати до десето число на следващия месец", т.е. има време.

# 23

*Се издават 3 болнични:

-42 дни от деня на раждането. Този болничен може да се застъпва с предния, ако родиш по-рано или да има дупка между двата, ако родиш по-късно, за която дупка се издава междинен по-кратък болничен
-Още един за оставашите дни след първите 2 болнични, така че общо дните в болничен да станат 135. Издава се от педиатъра на детето
Много благодаря на всички ви за подробната информация. Сега като спомена за лекар на детето.. аз все още нямам 😅 до кога е "срока" да си намерим?

# 24

*Се издават 3 болнични:

Много благодаря на всички ви за подробната информация. Сега като спомена за лекар на детето.. аз все още нямам 😅 до кога е "срока" да си намерим?

Не съм сигурна дали се води "срок", но доколкото разбрах е добре да е преди раждане на бебето - да намерим педиатър, с който да се разберем, че бебе ще има, че е съгласен да го приеме като нов пациент и да има идея, че скоро ще се роди. Последното е важно, понеже в първите дни след изписването се полага преглед в дома на родилката от педиатъра или личния лекар на детето. В някои случаи и родителите май сами ходят на такава консултация.

П.п. надявам се да не подвеждам с инфо и това да не е само частен случай с нашия педиатър.

# 25
Здравейте и честито на всички родили и браво!

Моят термин е днес, но май ще почакам още няколко дни поне - прегледът показа, че шийката ми е все още около 4.5, но пък е мека. Провериха или за разкритие и има някакво малко колкото за 1 пръст. На тоновете ми излезе и една от подготвителните контракции, които усещам най-често през нощта подобно на менструални болки. АГ каза, че вероятно те ще се засилват и зачестяват на моменти и после може да има период на затишие и така 2-3 дена.. та чакаме си.

Аз не мога да си представя още как ще се чувствам след раждането. За сега не съм притеснена и не бързам, въпреки че спането ми е много трудно и накъсано (будя се през час за да се обърна заради болки в гърба а пък понякога и не мога да заспя бързо след това .. но се преживява). Не мисля, че ще ми липсва бременността, ще се радвам да мога да съм отново активна и да спортувам повече.. но да видим може и по-натам 😄

Последна редакция: вт, 04 ное 2025, 15:11 от katse

# 26
Включвам се и аз в новата темичка:

Днес малко след 00ч по естествен път се роди нашата дъщеричка.🩷🩷🩷
Вчера цял ден имах болки и контракции и вечерта в 19:30ч ме приеха в болницата с 5 см разкритие. Да си призная раждането не беше леко. Правиха ми епизиотомия, имам и външни, и вътрешни шевове. Също така заради повишени левкоцити 3 дни ще ми вливат венозно антибиотик.

Бебка цял ден е с мен в стаята, но е много поспалива. Засега не успява да засуче, дано имаме успеваемост в следващите дни.

# 27
Панда, честита малка Габриела! На теб ти пожелавам бързо възстановяване, почини си днес с поспаливата пандичка и следващите дни да се напаснете напълно! Animal Panda Face

# 28
Честито да е жива и здрава малката Габриела да ви радва много 🩷 Бързо възстановяване на теб 🙏

# 29
Не съм сигурна дали се води "срок", но доколкото разбрах е добре да е преди раждане на бебето - да намерим педиатър, с който да се разберем, че бебе ще има, че е съгласен да го приеме като нов пациент и да има идея, че скоро ще се роди. Последното е важно, понеже в първите дни след изписването се полага преглед в дома на родилката от педиатъра или личния лекар на детето. В някои случаи и родителите май сами ходят на такава консултация.

П.п. надявам се да не подвеждам с инфо и това да не е само частен случай с нашия педиатър.
[/quote]
Панда, честита радост 🩷 и бързо възстановяване!
Ами в нашия град за жалост няма почти педиатри, камо ли добри педиатри. Тук идеята е да го запишеш при ОПЛ, който ще ти дава направления за частен педиатър (което признавам си ми бърка в здравето, но това е положението). Не съм ходила да питам все още, може би днес беше деня, понеже утре влизам в болницата за наблюдение.. но може да пратя някоя от бабите 🤣
А за домашния преглед, до колкото ме запозна майка ми, наистина едно време също е било така, но май сега почти не се практикува. Ще разпитам пак за всеки случай.

Общи условия

Активация на акаунт