Оток в глезените

• 421
  • 5
  •   1
Отговори
Здравейте,
От около 6 месеца имам оток в глезените/краката, който се появява към края на деня и сутрин почти изчезва.Нямам болка и всички изследвания и доплери са нормални.Съдовия лекар казва че е ортостатичен оток.Правя упражнения,движа се но за сега няма съществен ефект.Моля хора които са имали подобен проблем да споделят какво им е помогнало и дали отокът е намалял или изчезнал.

# 1
Цитат
Ортостатичният оток е подуване (оток) на крайниците, обикновено краката, което се влошава или се появява при продължително стоене или седене (ортостатично положение) поради задържане на течност и лошо венозно връщане, често свързано с неспособността на кръвоносните съдове да регулират ефективно кръвното налягане. Симптомите са подуване, тежест, умора, а понякога и болка, а причините варират от нормална физиология до сърдечни, бъбречни или венозни проблеми, като е важно да се открие основната причина, за да се предприеме правилното лечение.

# 2
Възраст? Хипертония?

# 3
Ако прекарваш много време седнала на стол... Единственото, което можеш да направиш, освен по-често раздвижване, е да си сложиш някаква подложка на краката, която да ги вдига по-високо. И възглавничка на седалката на стола, за да не се впива ръбът му в краката ти.

# 4
Здравейте,аз съм жена на 35 години.Нямам високо кръвно нито някакви заболявания.Бяха ми пуснати кръвни изследвания, електролити, протеин, албумин, възпалителни показатели,TSH хормон също – в норма.Урина също пускахме и там всичко е наред.Ходих на съдов хирург и правихме доплер и лекаря каза че всичко си работи нормално и заради това след всички изследвания ми казаха че най вероятно е ортостатичен оток.Аз работя в офис на бюро,но от няколко месеца след като се получи отока започнах да се движа постоянно да правя упражнения както ми казаха лекарите но няма никакъв ефект.Ще се радвам, ако някой е имал подобна ситуация и може да сподели личен опит – дали с времето се оправи, какво реално помогна и след колко време.
Благодаря предварително!

# 5
Такива изследвания не са достатъчни, за да се определи причината за ортостатичен оток.
Не случайно ти отговорих с цитата, за да се ориентираш.
Обсъди внимателно с ЛЛ проблема. Отди и при кардиолог, нефролог( или уролог), да се изключат и такива причини. Ако не се открие нещо започващо с такъв характер, аз бих посетила и друг съдов хирург още веднъж.
Добре е да те видят в момент, когато краката са отекли. Моята ЛЛ натиска отока и по реакцията му преценява причината - дали натиснатото място остава по-дълго хлътнало, или веднага се възстановява, доколкото разбрах.
Особено след като си започнала да се раздвижваш, но няма промяна.

Ако причината се окаже физиологична, говори с ЛЛ какви точно упражнения да правиш, за да се раздвижва в краката.  Може би и с рехабилитатор, специалист по лечебна физкултура, такива.
На тази млада възраст, не е добре, дори и ако е физиологична причина, след време е възможно да ти създаде проблеми.
Цитат
задържане на течност и лошо венозно връщане
причините варират от нормална физиология до сърдечни, бъбречни или венозни проблеми

Прочети и тук, ориентирай се за причините, търси и ги изключвай една по една, докато се изкючат всичките.
https://www.iskar-med.com/post/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0 … D0%BD%D0%B8%D0%B5

https://-spam127-/zabolyavaniya-i-lechenie/poduvaneto-na-krakata-vazmozhni-prichini-i-lechenie/

Цитат
Възможни причини за подуване на двата крака:
Липса на движение
Липедем
Сърдечна недостатъчност
Бъбречна недостатъчност
Заболявания на черния дроб
Отоци заради дефицит на определени протеини
Диабет
Нарушения в храненето
Алергии, отравяния
Хормонални нарушения (хипотиреоидизъм, надбъбречна заболяване)
Хормонални промени (преди менструация, по време на бременност)
След операция или лечение на рак
Някои лекарства (нестероидни противовъзпалителни средства, блокери на калциеви канали, диуретици, кортизон съдържащи средства, хормонални контрацептиви, хормонозаместителна терапия и други)
Диуретици, лаксативи или злоупотреба с алкохол.

Лечението е според типа на проблема. Във всички случаи може да се постигне облекчение с повдигане на краката за почивка през деня или вечерта, обливане на прасците със студена вода, специален масаж за лимфен дренаж. Движете се повече, достатъчно е да ходите пеша. Това ще активира кръвообращението. Много полезна е и гимнастика във вода, както и гимнастика срещу разширени вени.

Добър вариант е използването на компресиращи чорапи – консултирайте се с лекар, кои модели са подходящи за вас. Стресът също може да окаже влияние. Затова помислете как да релаксирате най-добре. Ако имате излишни килограми, направете всичко възможно да отслабнете.

Последна редакция: пн, 05 яну 2026, 11:11 от Diorela

Общи условия

Активация на акаунт