Как да се справим с адаптацията в детската градина?

• 86
  • 4
  •   4
Отговори
Здравейте скъпи родители! От както детето почна на градина се виждам във чудо което не предполагах че ще ми се случи до такава степен! Историята е дълга ще се опитам да преразкажа на кратко.
 Живеехме в чужбина, но се прибрахме преди няколко месеца. Детето е на 3 години не е ходил там на детска, разбира и говори няколко езика (за съжаления българския е най-долу в графата 😭). Опитвам се и до сега да прилагам метода “gentle parenting”, но някъде греша. Пазейки детето от това да му създавам травми карайки му се, му навредих и просто не разбира от “не” и “спри”, не беше такова дете, но когато стана на 3 всичко се преобърна на опаки. Може би това държание се дължи и на възрастта му, може би ще отшуми. Но това държание много му пречи в детската, за кратко време има доста напредък( не искаше да играе с децата, да споделя играчки, да се храни сега вече прави тези неща) има още много неща за изглаждане. И за капак на всичко изобщо не се разбирам с част от персонала. Правя всичко възможно са съм деен родител да съм съпричастна и да им помагам, но все удрям на камък 🥹 Постоянно ми се намеква, ме се справя по-зле от другите деца, че не съм успяла да го възпитам. Всеки ден не детето, а аз плача като се прибираме от детската градина! Мисля да се обърна към детски психолог, но детето все още учи български разбира и говори основни неща. Как да процедирам? Как да успокоя и детето, и себе си? Премествайки се изживяхме страхотен хаос, а това с адаптацията в детската и арогантното отношение което получавам постоянно там ме довършиха.🥹 Чувствам се като пълен провал  въпреки всичките си усилия. 🥹

# 1
Българския ще си го научи в градината бързо, но вкъщи четете повечко книжки и разказвайте на български. Естествено никакви филмчета и т.н. А защо българският е на последно място - не сте ли му говорили на български вкъщи?
За ината - може и да е от възрастта, но “gentle parenting” не означава без граници. И ние практикуваме някаква форма на “gentle parenting”, но просто не крещим за щяло и нещяло и определено "Не" си се казва с доста по-различна интонация и тембър. Освен това, ако не си стои в границите, си има последствия. Ако е било досега на “gentle parenting”, т.е. без да му се карат и да му се казва твърдо "Не", без последствия при действията му, на 3 ще е една-две идеи по-сложно, но не късно за промяна. Която очевидно трябва да я има.
Не трябва да се забравя, че за децата тръгването на градина е голяма промяна и те трябва да го обработят също. При вас го има и преместването на ново място като допълнителен фактор.

# 2
Българския ще си го научи в градината бързо, но вкъщи четете повечко книжки и разказвайте на български. Естествено никакви филмчета и т.н. А защо българският е на последно място - не сте ли му говорили на български вкъщи?
За ината - може и да е от възрастта, но “gentle parenting” не означава без граници. И ние практикуваме някаква форма на “gentle parenting”, но просто не крещим за щяло и нещяло и определено "Не" си се казва с доста по-различна интонация и тембър. Освен това, ако не си стои в границите, си има последствия. Ако е било досега на “gentle parenting”, т.е. без да му се карат и да му се казва твърдо "Не", без последствия при действията му, на 3 ще е една-две идеи по-сложно, но не късно за промяна. Която очевидно трябва да я има.
Не трябва да се забравя, че за децата тръгването на градина е голяма промяна и те трябва да го обработят също. При вас го има и преместването на ново място като допълнителен фактор.

Когато е правил бели или се е налагало да му се каже “НЕ”, сме се страли да сме строги без да създаваме стрес, да знае че прекрачва граници. И сме забелязвали докато извършва действие което не му е позволено ни гледа с края на окото си, знае че е грешно и ще го накажем примерно не му позволявайки да си играе с любимата кола, но го прави. Огромен инат е. Все още се лутам и търся правилен подход. 🥹  Български му говоря още от преди да се е родил, но другите езици ги запомни по-лесно, бяхме учудени наистина как се случи.

# 3

Когато е правил бели или се е налагало да му се каже “НЕ”, сме се страли да сме строги без да създаваме стрес, да знае че прекрачва граници. И сме забелязвали докато извършва действие което не му е позволено ни гледа с края на окото си, знае че е грешно и ще го накажем примерно не му позволявайки да си играе с любимата кола, но го прави. Огромен инат е. Все още се лутам и търся правилен подход. 🥹  Български му говоря още от преди да се е родил, но другите езици ги запомни по-лесно, бяхме учудени наистина как се случи.

А откъде е чул другите езици, при положение, че не е ходил на детска градина?

# 4
Детето трябва да е наясно с това, че има граници и правила. Изгледайте няколко клипа в ютуб за “gentle parenting”. Аз лично не го смятам за добър относно възпитанието, но в крайна сметка всеки си знае за децата си. Разбира се, не става въпрос за някаква агресия към децата, но поставяне на ясни правила и последствия при нарушаването им.

То детето е на 3 години, какво се очаква от него в градината, не е като да учат и пишат всеки ден. Дай повече примери в какво се изразява непослушанието и забележките в градината. Трябва ясно да му се обясни, че там има ред и всички деца трябва да слушат учителите.

Отделно сигурно езикът му е пречка, ако не го разбират какво иска. Говорете му на български вкъщи. Бащата българин ли е? Ако не е , но знае езика, трябва и той да се стреми да говори.

Общи условия

Активация на акаунт