Как да се справим с адаптацията в детската градина?

• 1 371
  • 19
  •   1
Отговори
# 15
Какво възпитание на 3 годишно дете?? Това е процес, който продължава до училищна възраст, а и след това.

На първо място те (персоналът в градината) би трябвало да са професионалисти и да намерят подход и начин за адаптират детето в средата, а не да ви се оплакват и да прехвърлят цялата отговорност върху вас.
За една учебна година бях учителка в различни градини, водих допълнителни занимания за децата. Сблъсках се както с много деца, така и с много различни учители и помощник-възпитатели. Да подчертая ВЪЗПИТАТЕЛИ. Те не са там само да си пеят уроците и да приключват като в някоя гимназия. Персоналът в детските градини активно трябва да взима отношение във възпитанието на децата. Реално, децата често прекарват повече будно време в градината, отколкото у дома с родителите си. Ако не помагат във възпитанието, защото я има тази институция?

Имах в групите си деца, който не знаеха грам български, говорихме си повече с жестове и показване. Едни се адаптират по-бързо от други. До характер и специфика в ситуацията е. Голяма роля са учителите, от тях трябва да получите насоки как да говорите с детето в къщи, как да му помогнете да се отпусне в новата среда, как да общува с децата. Много е важно учител - родител да работят в екип. Тогава резултатите са най-добри.

# 16
Горния пост го приемам като благопожелание към възпитателите и надежда, че се срещат хора работещи с деца нормални  да работят с тях

Уви, не вярвах, че ще го мисля, но копаят дъното госпожите из градините,  вкопчени в 5-6 деца да сричат стихчета, ръсят комплименти и мило отношение, за другите деца ако са на кеф и намерят време.
Миналата седмица една от госпожите в градината на децата ми се оплаква на вратата, че едното дете неслушало днес - пипало и телефона и вече го отключвал и ровел, щял да и изтрие така нещо. Питам за не си прибира телефона - трябвал и за презентации, през него пускала. Т е срича Сурва година от телефона и шътка на 2/3 от групата, крайната цел да изтипоса клип във вайбър. Така жена почти на 50г и е виновно дете на 3г и 10месеца

Моето виждане е, че децата трябва да спазват дисциплина и правила, основно това е ролята на градината, но ние родителите трябва да слушаме децата и работим с тях подготвяйки ги за света емоционално.

Пак наскоро едното ми вика - госпожата не ме обича, обича само Ани.
През детските очи и психика това вижда, аз виждам отношение към дете на родителски актив. И пак разговори до колкото може да разбере, че не е нужно да бъде харесван и обичан от хора, които са му чужди

На монети ми се иска да си поговорим кротко с възпитателите, но осъзнавам, че ще ме разберат, но няма да го приемат, защото така им е по-лесно

# 17
Така е, но и на госпожите не им е никак лесно, особено когато претенциите на родителите надминават всякакви граници. Включително и претенции как да си провеждат уроците и как да се организират градинските мероприятия. Има много майки с излишно свободно време, хора, които се смятат за специалисти по всичко, включително и разни параноици и откачалки, които се чудят какъв проблем да измислят, който е сполетял златното яйчице в градината. Първо реваха от нашата група защо изкарвали всички деца заедно и някои изчаквали в коридора да се облекат други, после пък стана проблем, че като ги изкарвали едно по едно, остават за минута-две сами. Изобщо хич не съжалявам, че отдавна се отказах от учителската професия, когато имах право на избор.

Последна редакция: вт, 23 дек 2025, 16:56 от Novariel

# 18
За родители е много вярно. Слава богу за сега няма груби инциденти с родители в нашата група.
Иначе, по другите групи, като пример претенции от баща да се махне друго дете от групата, защото вкъщи са на мнение, че детето им е тормозено от конкретно дете, а дали в така.....
Или дете наказано за 5 минути право от персонала защото бели фриза на нови тапети, обажда се  майката да държи сметка, че тя у тях не си наказва детето и тези тапети може да ги купи.
Или забравил да си плати за кръжочните занимания преден месец родител, като му се припомня, че дължи пари за два месеца вече следват скандали и обвинения, че персонала лъже

От такива случки имам обяснение, че персонала е отвратен и пее, каквото искат определени групи родители само мир да има.
При нас влизат в ролята на обучители и благодетели разни смятащи се родители, че много разбират и уж са загрижени да помагат.
Пускат постфактум видео или снимки и така се разбира. Като цяло на другите не им пука какво са решили, виждам, че някои инициативи отпадат автоматично, когато трябва цялата група да приемат предложение.
Имаха книгочетене от инициативния комитет, нито тема бяха обсъждали, нито материали, сложиха видео след посещението. А предполагам, че има и други родители с арсенал детски книги като мен и можеше да се обсъди.
Подаръци в групата бяха занесени пак почерпка от комитета, подсмихнах се, нека щом имат желание. От видеото видях 3Д пъзели, които в нас се редяха преди две години и за дете, което редовно реди пъзел е неподходящо.
Доволна съм, че към момента всички други проявяваме разбиране и никой не се занимава с групата по труд и творчество.

Едната госпожа при нас също е много деликатен и интуитивен човек с подход. Знае как да каже ако нещо не е наред, дискутира поведението на детето с родителя. Когато говорих с нея за закачките между децата, дърпане  скубане, тя самата контрира, че това са нормални неща при изграждане на дисциплина, и те са там за да не допускат инциденти.

# 19
Едно към едно са примерите, които описваш.  Не искам да навлизам в подробности, но доста нерви трошим в момента заради родители-параноици, и ние, и персоналът. И отделно персоналът е изправен като пред народен съд от разни безделничещи по цял ден претенции, които си позволявят да задават тон дори за начина на провеждане на занятията. Тук таме някоя като мен се обажда с по-различна позиция. Останалите си траят,,за да не се набиват на очи, че после кой знае как ще рефлектира върху тях и децата им мнението на "съвета". И обикновено незнайно защо да са в този съвет се натискат най-шумните и елементарни хора.

Общи условия

Активация на акаунт