Къде е най-добре да учиш право в България?

• 427
  • 16
  •   1
Отговори
Здравейте имам въпрос понеже съм заинтересована да уча право, но не мога да преценя къде в България е най-добре. Аз съм от Пловдив и имах желания за ПУ след като е в града и няма да е нужно да се местя или да съм на общежитие, но започвам наистина да преобмислям това след като почти с всеки с който говоря за ПУ ми казва, че университета не е толкова добър. Знам че СУ е най-добрият избор, но се чувствам много несигурна относно прием. Беше ми препоръчан и БУ и УНСС, но съм запозната воабще как стоят нещата там. Тъй че моят въпрос е кой би бил най-добрият избор и как стоят нещата с прием с тях?
Благодаря ви предварително!

# 1
  • София
Най-реномираният университет за право е СУ.

# 2
Аз завърших Право в Софийски университет.
И продължавам да смятам, че за тази специалност Софийски университет и Великотърновски университет продължават да водят класацията, доколкото става дума за реноме.

Истината е, че по време на обучението студентите успяват да изкарат значително по-ниски оценки в тези университети, отколкото в другите. Което изиграва всъщност лоша шега на възпитаниците на СУ по конкурсите за работа,  защото се гледа успеха от дипломата и от държавните изпити.

И другата истина - всъщност най-важното е да имаш връзки занапред, за да си намериш хубава работа. Навсякъде е пълно с възпитаници на свободни университети. /вкл. в съдебната система/
А нас от СУ само едната слава ни грее, няма други изгоди от това, че сме завършили точно този университет.

Последна редакция: пн, 13 окт 2025, 13:34 от utro77

# 3
Включвам се в темата, за да напиша нещо, което вече съм писала тук няколко пъти. За специалността Право преподавателите по най-важните предмети са едни и същи - те пътуват от София, от В.Търново, Пловдив и посещават другите университети, за да преподават. Така че дали ще сте в СУ или в Търново - преподавателите са същите.
Само по малки дисциплини имат преподаватели на местно ниво.
Тази година от Търновския спечелиха доста състезания по право и бяха по-добри от СУ. Пловдив бяха на средно ниво.
Така че което и да изберете все тази, важното е на вас да ви се учи, защото се учи много.
Чувам разни задочници да се хвалят, че не си дават зор да учат, защото си плащали, но истината е, че накрая държавните изпити който не е учил няма как да мине и цедката е голяма, от 100 човека завършват 30-40.

Това което със сигурност мога да кажа е , че в НБУ имат много слаба подготовка по Право, УНСС много самочувствие без покритие - Пловдив са по-добри от тях.

Ако трябва да синтезирам 1. ВТУ ; 2. СУ ; 3 . ПУ - в момента е това.
Пиша в момента, защото след 4-5 години може да е друго, а образованието е пълни 6 години.

# 4
СУ, разбира се - единствено във ВТУ има толкова много преподаватели от СУ. В ПУ се броят на едната ръка Simple Smile
Няма по-добро място от СУ обаче. Имам предвид за поставяне на едно минимално ниво, над което всеки да надгражда според мотивацията си. Няма никой в никой университет и никоя специалност да ти налива знания в главата или да те следи какво правиш, както е в училище. Най - важното на Висшето образование е самоподготовката.
В СУ обаче можеш да срещнеш най-големите имена в правната наука, да поговориш с тях, да обменяте идеи. Дори и да създадеш приятелство или добро познанство с някои от тях.
Изискванията на изпити са най-високи (лично преподаватели са ми го казвали), но пък си заслужава, честно казано.
Успехите на състезания не би следвало да са обективен критерий, защото не са показател на общото ниво. Тези хора в който и университет да ги изпратиш, там ще спечелят състезание. Simple Smile СУ беше на 2-ро място в света на едно международно състезание, но не мога да претендирам, че личното ми ниво е равно с това на колегите, които постигнаха този успех.
Не го пиша всичко това, защото съм възпитаничка на СУ, а защото ми е направила впечатление процентната успеваемост на външни изпити (правоспособност, адвокатски....) на завършили в СУ пред тази на останалите. Simple Smile
Разбира се, когато не си от София, може да се наложи да се съобразиш и с финансовия аспект, който не е толкова малко перо. Но и винаги ще имаш възможност да работиш и да изкарваш пари Simple Smile
Ако трябва да направя заключение: 1. СУ, 2. ВТУ, 3. УНСС, 4. ПУ

Последна редакция: пн, 13 окт 2025, 15:57 от darbie9596

# 5
Преподавателите от СУ винаги са гастролирали по другите университети, но изискванията на изпити са съвсем различни.

# 6
Да, радвам се, че сте учили в СУ и аз там съм учила, но към днешна дата ВТУ са по-добри по Право.
Какво е било преди години е ясно за всички.

# 7
Включвам се в темата, за да напиша нещо, което вече съм писала тук няколко пъти. За специалността Право преподавателите по най-важните предмети са едни и същи - те пътуват от София, от В.Търново, Пловдив и посещават другите университети, за да преподават. Така че дали ще сте в СУ или в Търново - преподавателите са същите.
Само по малки дисциплини имат преподаватели на местно ниво.
Тази година от Търновския спечелиха доста състезания по право и бяха по-добри от СУ. Пловдив бяха на средно ниво.
Така че което и да изберете все тази, важното е на вас да ви се учи, защото се учи много.
Чувам разни задочници да се хвалят, че не си дават зор да учат, защото си плащали, но истината е, че накрая държавните изпити който не е учил няма как да мине и цедката е голяма, от 100 човека завършват 30-40.

Това което със сигурност мога да кажа е , че в НБУ имат много слаба подготовка по Право, УНСС много самочувствие без покритие - Пловдив са по-добри от тях.

Ако трябва да синтезирам 1. ВТУ ; 2. СУ ; 3 . ПУ - в момента е това.
Пиша в момента, защото след 4-5 години може да е друго, а образованието е пълни 6 години.
Не бях запозната с информацията за ВТУ, но се радвам, че разбирам и ще мога да го имам и него на предвид. Исках да ви попитам дали случайно имате някаква информация и за Бургаският университет, защото и за него съм получавала препоръки, но не знам толкова за него.

# 8
  • Далечният изток
В СУ вече толкова няма желаещи последните години, че приемат само с оценка от матура. Изпитите по български и история са буквално история...
Отдавна съм излязла от университета и не мога да дам съвет за конкретно висше учебно заведение, но нещо друго ми направи впечатление, затова реших да се намеся.
Авторката да наблегне на българската граматика и пунктуация, за да не срами гилдията един ден като започне да пише искови молби!

# 9
  • Варненска клюкарка
Щом си от Пловдив, според мен учи в ПУ, на нищо кой знае какво няма да те научат другаде, а и ученето си зависи от теб. В тази сфера както ти обясниха в един  от първите постове в отговор на питането ти, нещата с реализацията на правистите в много голяма степен зависят от връзките, затова на най хубавите позиции обикновено са се настанили учени недоучени завършили в свободни, югозападни, югоизточни и от тоя сорт университети. Да станеш адвокат пък си е леко мисия невъзможна в наши дни, ако нямаш вуйчо владика- разбирай много близък роднина в някоя адвокатска колегия в която да те впишат.

# 10
  • Далечният изток
Е, не е така. Аз съм първият адвокат в моя род. Даже и висшисти няма в семейството ми. Всичко е въпрос на акъл и късмет.

# 11
  • В небето
Щом си от Пловдив, според мен учи в ПУ, на нищо кой знае какво няма да те научат другаде, а и ученето си зависи от теб. В тази сфера както ти обясниха в един  от първите постове в отговор на питането ти, нещата с реализацията на правистите в много голяма степен зависят от връзките, затова на най хубавите позиции обикновено са се настанили учени недоучени завършили в свободни, югозападни, югоизточни и от тоя сорт университети. Да станеш адвокат пък си е леко мисия невъзможна в наши дни, ако нямаш вуйчо владика- разбирай много близък роднина в някоя адвокатска колегия в която да те впишат.
И капка връзка с реалността няма във Вашите думи. Някой нещо Ви е казал, но не били компютри, а компоти.
Първо, висшето образование не е задължително. Какво означава "да те научат"? Във висшите училища не наливат знания с фуния в главите. Там те насочват към знанията, а "ученето" зависи от студентите.
Второ, как ще се реализира професионално един човек, зависи 90% от знанията, придобити по време на обучението му и от професионалния опит, който е натрупал. Останалите 10% са малко късмет и контакти. "Връзките" са за онези, които разчитат на качества, несвойствени за професионалната реализация на един юрист (правилно е "юрист", а не "правист").
Трето, мнението Ви за придобиване на адвокатска правоспособност показва, както цялото Ви словоблудство, че изобщо не сте наясно нито с процедурата по придобиването ѝ, нито с характера на адвокатската професия.
П.С. Мнения като Вашето, на хора, които нямат и понятие от съответната професионална сфера, са не просто смешни, те са опасни, тъй като съдржат неистини и въвеждат хората в заблуждение.

# 12
Е, не е така. Аз съм първият адвокат в моя род. Даже и висшисти няма в семейството ми. Всичко е въпрос на акъл и късмет.
В коя сфера практикувате?Какво ще кажете за професията-клиенти, доходи и т.н.Благодаря, ако отговорите.

# 13
  • Далечният изток
Граждански и наказателни дела, много рядко административни,  основно от областта на данъчното право и изпълнителни дела по ДОПК. Имотни сделки също.
Насочих се към малък провинциален град, с малко на брой адвокати. Не съжалявам, доволна съм. Горе-долу на 7мата-8мата година усетих, че съм адвокат, и от финансова гледна точка, и от професионална.

# 14
Аз на твое място бих си останала в Пловдив, за да не плащам пари за квартира или да се налага да живея със съквартиранти.
Най-орестижно е СУ, аз съм завършила УНСС и си работя вече 20 години
Според мен е все тая, къде ще завършиш, стига да си намериш работа.

Общи условия

Активация на акаунт