Какво правите с нежеланите подаръци?

• 4 663
  • 83
  •   1
Отговори
  • София
В темата за Коледни подаръци се повдигна въпроса за нежеланите подаръци и би било интересно да се прочетат различни гледни точки. Мисля си, че живеем в изключително материален свят, в който вещите са на почит и често се забравя истинската причина за празниците - срещата с близки и приятели, забавни моменти по поставянето на украса - дали коледна, дали друга, чувството на щастие и благодарност. Подаряването на подаръци е важен момент, но тук въпросът е кого искаме да зарадваме - този, който получава или нас?

Та... Какво правите с нежеланите/ненужни подаръци? Давате ли ги на друг, изхвърляте ли ги, събирате ли ги? Ако пък ги събирате, как ви стига мястото?

Често бъркаме нашето желание какво ни харесва с желанието на другите и искаме да удовлетворим собствената си нужда да даваме, без значение дали човекът от другата страна ще е доволен. А в крайна сметка той остава с нещо, което не желае, не харесва или просто има още 10 подобни.
Разбира се, много е важно от кого са подаръците. При близките хора отделяме много повече време да помислим какво би им допаднало. Но за колеги, по-далечни приятели често се прибягва до чаши, фигурки, ключодържатели. Все неща, от които имаме по много. Ако не познаваш един човек, как можеш да му купиш книга, която ще хареса или музикална плоча, която наистина ще оцени?
Аз давам нещата, които не ми допадат на друг, за когото знам, че ще се изкефи. Не държа куп вещи, първо, защото не искам, а и изобщо нямам място. Не ме е срам да кажа, че изхвърлям домашни сладки/сладкиши от хора, с които само се засичаме в асансьора. Всеки има различен начин на поддържане на хигиена или използвани продукти и грам няма да ми е празнично, ако случайно разбера, че сладкарката 5 пъти си е облизала лъжицата, докато е правила сместта или къщата й е пълна с хлебарки.

Добавям... човек винаги, винаги трябва да благодари за подаръците и да ги приеме с усмивка, най-малкото от добро възпитание, а и за да направи подаряващия щастлив, независимо от избора на подарък.

# 1
  • Melmak
Опитвам се да се разделям с ненужните вещи и не съм емоционална към тях.
Вече даже не участвам в сикрет санта. Последният път бяха се записали доста хора, на една колежка чужденка ѝ се падна книга на български. Тя не говори български, международна фирма сме. Хората недомислят.

Аз и от близки получавам тъпи подаръци - майка ми и свекърва ми бият рекорди. Най-често хвърлям, ако не става за ползване/даряване. Ако става го подарявам, дарявам на други хора.
Последно майка ми ме заби с един шал от една много мазна материя, като полят с олио беше. Изпрах го, сложих го един път. То седи гадно на врата. Хвърлих го в контейнера за рециклиране. Последната коледа получих от свекърва ми сет “гащи” от Пепко, за мм боксерки, ама той носи слип. Ми.. неговите се подмятат. Моите заминаха в контейнера за рециклиране.

# 2
Дребни малки нещица от близки хора събирам в една кутия от обувки с други подобни "споменчета" От майка ми ръчно изработените ужасии сърце не ми дава да хвърля, тъй че просто трупам в кашон в мазето. Всичко останало, което е нежелано директно отива в боклука или на парцали без никакви угризения на съвестта.

# 3
# 4
Не пазя ненужни вещи. Каквото не ми върши работа, заминава по предназначение.

# 5
  • UK
Не трупам излишни вещи, каквото не влезе в употреба дарявам в магазини втора употреба или изхвърлям.

# 6
Миналата есен потребителка пусна тема за подаряване на това, което не искаме или не ни върши работа. Темата не е много активна, уви. Условието е да е в добър вид за подаряване - ново или съвсем запазено.

# 7
Не трупам и изхвърлям на момента без угризения. Неща, които смятам, че ще хареса някой подарявам, но без да чакам повод. Имам мания за подреденост и периодично изхвърлям. Не понасям сувенирчета, магнитчета и всякакви дребни боклучета.

# 8
Pandora, бях на 60-годишен юбилей на човек, който не живее в България от години, върна се само за празненството за 6-7 дни и получи поне 5 бутилки изключително скъпи уискита Joy Обясних предварително на част от гостите, с които имам връзка, че не е удачно и получих "Е, то какво друго да му подарим? Негов проблем е какво ще ги прави." Joy

Рядко изхвърлям неща, които могат да се ползват - дарявам или давам на близки, ако съм сигурна, че ще ги ползват. Честно казано някои продавам, особено покрай детето, после купувам друго нещо на негово място. Пример - подариха ѝ скъпарски обувки на известна марка. Не беше нацелен нито размер, нито сезон за тях. Продадох ги и купих други. В моята глава те пак са подарък, все едно сме го върнали и сме взели друг номер Simple Smile
Гледам да разкарвам, каквото не ми служи. Егоистично е, но ненавиждам да ми подаряват неща, които не ми трябват - някой влага време и пари, а ми докарва само главоболие Simple Smile Да, жестът е важен, но за мен част от жеста е да се вложи усилието да се напасне подаръка с човека. За това винаги, винаги, винаги питам хората от какво имат нужда и имам готови идеи за себе си, когато наближи повод.
Подаръци на общо основание не подарявам - чаши, ключодържатели (освен ако човека не колекционира) и подобни. Проучвам много внимателно, разпитвам околни, слушам хората, когато говорят Simple Smile Много рядко съм си позволявала да подаря например подаръчна кутия с козметика, точно, защото може да се преподари или дари. Ама много рядко. Бонбони и алкохол, само, ако съм сигурна във вкуса на човека. Даже, ако толкова брутално го закъсам предпочитам да подаря буркан с домашни сладки, от колкото нещо, което ще се праши, подмята или изхвърли Simple Smile

Последна редакция: ср, 15 окт 2025, 23:18 от Inferiya

# 9
  • Банско
Не хвърлям нищо. Подарявам където мога, в контейнера за дрехи за рециклиране също, подарявам в базар или олx. За храната дарявам или ако е от близък я хапваме. В тези дни, при положение че има хора в бедност и война, не се изхвърля нищо.

# 10
  • Melmak
Инферия, тъжно е като хората гледат да отбият номера. Това с обувките пък… как ще купиш обувки на чуждо дете? Дори не ми е хрумвало. Сега през няколко дни сме на детски рождени дни на момичета. Питах майките дали имат нещо предвид за подаръците, за да зарадваме децата. Нещо, което те искат или родителите смятат за нужно. При децата, особено като още са много малки, така ми е най-лесно. Майката по-добре знае какво иска детето ѝ. Така сдобихме две дечица с много готини Лего конструктори, с готина тематика.
Последният ми рожден ден беше през януари, събрах приятелки на бар. Не дойдоха всички, защото половината с бебета, другите с грип, но помолих да дарят за избрана от мен кауза. Разбира се, че уважиха желанието ми. Почувствах се много добре, защото не получих ненужни вещи.

# 11
аз моите ги изхвърлям. въобще не ми е жал. но вкъщи не съм само аз с такива подаръци - другите не искат да се разделят с тях и така се трупат на склад ... не са само подаръците, колко други вещи, които не се ползват са в склада/овете у нас ... ама не искат да се разделят с тях - дрехи на 50 години, които са умалели или демоде, остатъци от ремонтни дейности ... абе не може да излезеш на глава с някои хора ... вещомани

# 12
Единствените неподходящи подаръци, които съм получавала са от две не много близки приятелки, по-скоро птиятелки на приятелки, независимо една от друга(дори май не се познаваха) обици за пробити уши, а аз никога не съм имала дупки на ушите.Не са кой знае какви, но не съм ги изхвърлила. Мотаят се някъде и сега се сещам, че бих могла да ги изхвърля в контейнер за пластмаса (имат и метал някакъв), по онова време нямаше разделно изхвърляне. Жал ми беше да хвърлям ново нещо в общия боклук, после ги забравих.
Не са ми били и много близки, по-скоро приятелки на приятелките.

Това с питането за мен е било винаги малко притеснително, изключително редки са били случаите, в които да кажа какво искам.Май само на мъжа ми съм казвала и в най-общ план. Дори и на родителите ми не съм.

В такива теми обикновено всеки споделя какъв неподходящ подарък е получил, а той какъв хубав подарък е направил. А едва ли е така. Като се замисля, аз вероятно също съм допускала грешки.

Като бяхме студентки, с приятелките си знаехме "Минерал сувенир" - сребро(общ подарък от група приятелки) или СБХ(който помни какво е). Така винаги имаше изненада и никога разочарование, направо като канон ни беше. "... Еди коя си има рожден ден, кога да се видим, да ходим до Минералсувенир" - така се уговаряхме, а не "какво да купим". И всичко си пазя.

# 13
  • Melmak
Аз основно питам за деца. А като са малки на 2-4 години майките по-скоро преценяват какво е нужно. Аз наистина не мога да определя и ще купя нещо, после ще се чудят къде да го пласират или ще заема място. За това с децата е по-лесно така. Ако сме няколко приятелки се комбинираме за нещо по-голямо. А и като още нямам деца някои неща не са ми и хрумвали. Една приятелка каза, че иска борд за да вози голямото дете на количката на малкото. Даже не бях чувала за това. Купихме го, ползва го.

# 14
Гледам от кои магазини пазаруват и подарявам ваучери за съответният магазин / и Знам, че всички ще викнете гадно е, но букет / саксия цвете по-може, но конкретен подарък за всеки е трудно.

Общи условия

Активация на акаунт