Мамолог и мамография

• 230
  • 13
  •   1
Отговори
Здравейте, на 19 години съм и съм студентка. Миналата седмица усетих, че лявата ми гърда е по-твърда от дясната и все едно има малко твърдо балонче под зърното. От време на време през последната една година изпитвах болки в лявата страна на гръдния кош, но продължаваха по 5-10 секунди и не обръщах внимание. Записах си час за мамолог и личната ми изписа направление за мамография. На място при кабинета на мамолог ли ще ми направят рентгеновата снимка или предварително някъде трябва да си я направя и да я занеса? После, докторката ли ще я разчете (снимката) или рентгенолог? Какво изобщо представлява прегледа? Притеснена съм и за пръв път ми се случва такова нещо. Моля, споделете мнение.

# 1
Прегледа при мамолог включва оглеждане на гърдите, опипване и след това вероятно ще ти направят видеозон. Мамография на млади и нераждали жени се прави само при нужда, т.е. ако от прегледа преди това установят нещо съмнително и имат нужда ще те изпратят на мамограф.

# 2
  • Sofia
Струваш ми се млада за мамография. По-скоро ще ти направят ехография на млечните жлези. Мамологът си го прави в кабинета с ехограф и накрая ще ти каже какво вижда. Поне моите мамографски прегледи така са протичали. На 30+ съм и съм ходила с болки и кисти и пак съм минавала само с ехограф. Мамография се прави основно на 40+ освен ако няма много сериозни оплаквания.

# 3
Мамологът Е рентгенолог, т.е. специалист по образна диагностика.
Предвид възрастта ти най-вероятно ще ти направи ехография, както по-горе са написали. Мамография – само в краен случай.
Резултата той ще ти го каже и напише.

# 4
На тази възраст само ехография се прави, не мамография. Аз съм на 30 + и също нямам право на мамография, дори и при оплаквания.

# 5
За съжаление обаче ехографията не минава по ЗК. Затова процедурата е следната: ЛЛ дава направление за хирург, който пък дава направление за ехография, за да мине безплатно. Иначе можеш направо да отидеш, но платено.

# 6
ЛЛ може да издаде направление на мамолог, по принцип.
Колкото до темата - ако наистина потребителката е насочена направо към мамография, да си запише час за снимка и да гледа да не ѝ изтече направлението. След някакво време се връща и си взима снимката с разчитането - напр. в Софиямед това време е ок. седмица. Прегледът при мамолог е отделен, на него е добре да носи въпросната снимка.

# 7
Чакайте, че нещо май не можем да се разберем.
За какви мамолози говорите, на които им се носят снимки?
При нас мамолози наричат образните специалисти, които правят мамо- и ехографии на млечни жлези. Вие какви точно специалисти имате предвид? Защото специалност „Мамология“ няма...

# 8
Досега само рентгенови лаборанти са ми правили мамография. Поне на мен. След това лекар пише анализ и заключение върху образа, но не извършва преглед. Преглед извършва напр. https://superdoc.bg/lekar/petar-sveshtarov или друг негов колега - той или тя не е лаборант, не прави снимки.
Ако при вас е било различно, напишете как е.

# 9
Значи, какво да очаквам? Преглед, опипване и най-вероятно ехография? При положение, че имам направление за мамограф, но се окаже, че няма нужда да го ползвам - пр. ако се установи, че всичко е наред, нали не е проблем да не ходя на мамограф? Или е по-добре така и така като го имам да си го направя (въпреки, че прочетох в интернет, че били вредни заради радиацията)? Така или иначе прегледът е платено, не е с направление, понеже ЛЛ ми каза, че направление за преглед при мамолог не съществувало в здравната каса. Също така, ще ми направят ли преглед и ехография и на двете гърди, не само на проблемната?

# 10
Ехография се прави и на двете гърди! Ако не се налага не се облъчвай допълнително според мен, отделно че не се вижда много добре когато не е имало бременност и кърмене, т.е. гърдите са "плътни" . Изчакай да видиш какво ще ти кажат на прегледа, ако се налага направи иначе  предполагам ЛЛ може да го отмени направлението.

# 11
Да, мамолога ще ти направи преглед и на двете гърди. Той ще те насочи и дали е нужна и мамография, освен ехографията. Двата метода са взаимодопълващи се.
Сега, докато чакаш не натискай и не опипвай гърдата си.
Вероятно имаш киста - не е нещо, което не се случва. Прегледа е задължителен и си постъпила правилно.
Пиши ни след прегледа как си!
Успокой се и мисли позитивно!

# 12
Досега само рентгенови лаборанти са ми правили мамография. Поне на мен. След това лекар пише анализ и заключение върху образа, но не извършва преглед. Преглед извършва напр. https://superdoc.bg/lekar/petar-sveshtarov или друг негов колега - той или тя не е лаборант, не прави снимки.
Ако при вас е било различно, напишете как е.

Ами, т. н. мамолог има в кабинета си нужната апаратура и работи съвместно с рентгенов лаборант, който прави мамографииге, а лекарят ги разчита и поставя диагнозите. Той извършва и ехографиите лично. Работят заедно, не поотделно.
Знам и че някои гинеколози правят ехографии на гърди, но нямам личен опит.

# 13
  • София
Млечни жлези се преглеждат или с талон 3 за акушер-гинеколог (в Тина Киркова имат тази практика примерно) или с талон 4 за образно изследване.
И по двата начина, ако си под 50, ще те гледат на ехограф - надеждно и безвредно е.

Общи условия

Активация на акаунт