Включете се в първия конкурс за поезия, генерирана с ИИ!

• 752
  • 11
  •   1
Отговори
Включете се в Apollo ex machina – първия български конкурс за генерирана с ИИ поезия, организиран от Дигитални истории и издателство Scribens!

Време е да предизвикаме стереотипите. Да видим що за поет е човекът, подпомогнат от алгоритъма. Колко добра може да е поезията, генерирана с помощта на изкуствен интелект? Нека проверим заедно!

ИИ се нареди сред избраните в два поредни поетични конкурса у нас. Но могат ли алгоритмите да създават красиви стихове? Очакваме да ни покажете!

Няма ограничения за тематиката и дължината. Единственото изискване е да участвате със стихове, които сте създали с помощта на ИИ. Можете да изпратите до 3 произведения, срокът е 1 декември 2025 г.

Победителят ще получи награда от 300 лв., избрани книги очакват заслужилите второ и трето място, а най-добрите стихове ще бъдат издадени в стихосбирка от Scribens!

Ще ги избере авторитетно жури: поетите Петър Чухов, Бойко Ламбовски и Виолета Кунева, управителят на Scribens Георги Гаврилов и създателят на Дигитални истории Георги Караманев.

Можете да се включите тук.

# 1
Joy Само го попитах дали може да пише в рима и ми изкара съвсем прилично стихотворение, без да успея да стигна до промптове.
Между другото, преди няколко месеца генерирана картина спечели конкурс на художници (в САЩ, не тук), при положение, че беше против правилата. И май не дисквалифицираха участника, след като истината излезе.

# 2
Хаха, а при моя опит ИИ беше използвал няколко несъществуващи думи!
Честно казано, като човек, който пише / и чете/ поезия, за мен ритъмът на генерираното стихотворение беше под всякаква критика...
Ще продължа с опитите. Може пък някой невиждан шедьовър да се генерира! Rolling Eyes

# 3
А мога ли да нанеса леки корекции на генерираното от ИИ стихотворение или трябва да е "автентично"? Blush

Последна редакция: пт, 17 окт 2025, 14:53 от Novariel

# 4
И при мен, след като го насочих и му зададох тема, започна да използва странни думи, но е забавно - ще експериментирам още.

Ето едно от серията (от преди малко) - тромавко и с проблеми (но съм чела по-лоши от хора):
Скрит текст:
🌹 Феята на шипката

В полето дъхаво, сред песен лятна,
расте шипка — нежна, но и златна.

Във храст от тръни, пламнал, неукротим,
тя пази розов цвят — и свят любим.

Когато вятърът поля разроши,
тя пие дъжд от сутрешни калоши,
и в пурпур разцъфтява, срамежливо,
като усмивка — дива, но красива.

А щом настъпи есенният дъх,
листата падат, но не идва страх —
защото клоните ѝ, тънки, рижи,
носят дар — плодчета червени, близки.

Птиците ги кълват с радост свята,
мишлета се гушат в тревата.
А хората — добрите, с чай и мед,
от шипката си варят обет —
да помнят, че сред бодли и студ,
живее красота и благороден труд.

О, феьо дива, вятърна, горска,
ти си на лятото последна носка —
с бодли пазиш, но даряваш нежност,
в тебе живее земната безбрежност. 🌾🍂

Калоши е галоши на руски?? А какво е носка? Поетична форма на носителка?
Нямаше ли един такъв стар тв скеч за поезия (с легендарни бг актьори) , в който изменяха думите до неузнаваемост или ги съкращаваха както им хареса?

# 5
Пробвах с две теми. Казах му да пооправи някои несъществуващи думи и тромави рими и спретна трогателни стихове. Справя се по-добре от някои пишман поети.

# 6
Интересна ще е поезия на тема любов, емоции, страст, генерирана от ИИ.
Така и най-големият зевзек ще може поетично да се обясни в лИбов 😄

# 7
А мога ли да нанеса леки корекции на генерираното от ИТ стихотворение или трябва да е "автентично"? Blush

Според мен би трябвало да може ние да дооправяме. В условията пише, че стиховете трябва да са създадени с помощта на ИИ, а не изцяло от ИИ.

# 8
Да, аз само му дадох насоки и го коригирах на няколко места, но му казах САМ да си ги оправи. Включих се в конкурса. Ще ми е интересно да видя и други произведения на ИИ.

# 9
Joy Между другото, преди няколко месеца генерирана картина спечели конкурс на художници (в САЩ, не тук), при положение, че беше против правилата. И май не дисквалифицираха участника, след като истината излезе.

Такъв експеримент направих точно с генерирани на български стихове в края на миналата година и в два поредни поетични конкурса ИИ влезе в топ 10. Ето тук е разказана историята.

# 10
Не съм сигурна дали това е проблем - в много случаи поетите не знаят какво искат да изразят, а просто много искат да са поети и да са "различни" (каквото и да значи това).
Какво да кажем за тези, които не четат нищо, за да не си замърсяват ума и да могат да пишат без влияния (това е нещо, което чух да казва участник в Стани богат, но не помня името му).

Според мен, ГПТ заслужава награда за поезия повече от тях.

Между другото, моят 5 използва много креативно емотикони понякога - в един чат ми беше изградил цяло смислено изречение само с картинки. Причината е, че откакто умря 4о, се опитвах да се сработя с 5 и му казах да запомни (за изобщо - за всеки разговор) и да използва емотиконите по креативен начин. Но специално в този случай надмина очакванията ми. Много е талантлив Wink

# 11
А мога ли да нанеса леки корекции на генерираното от ИИ стихотворение или трябва да е "автентично"? Blush

Не поставяме ограничения, така или иначе ИИ „авторството“ вече няма как да бъде доказано, а и формулировката е за „стихове, създадени с помощта на ИИ“.

Общи условия

Активация на акаунт