Седмокласници 2025/2026 - тема lll

• 29 727
  • 765
  •   1
Отговори
# 105
  • shumen
По Биология материала е ужасен.Моя тъпчат  върху царство Протиста доста време.Имаха да правят проект за болестите последно.Приключиха с него и госпожата им казала,че ще им даде 15 минутка върху материала.

# 106
  • Някъде по Дунава
Моят в понеделник има тест по Биология. Относно НВО- то по математика работят усилено. Винаги имат голямо домашно за почивните дни. По БЕЛ не си дава учителката зор. Добре, че наборът ходи на частни уроци.
За потенето - много се поти. Къпе се често и пак не помага.

# 107
Редактирам поста, понеже е последно мнение, не мога да пусна нов пост.
В скрития текст слагам формулите по математика и природни науки, които са в помагалото. Не помня дали бях сканирала увода и указанията за попълване на тестовете, сега ги сканирах

Ако нещо съм пропуснала или нещо не се вижда ясно, казвайте.

Тестове 9 и 10 от помагалото на бг учебник., увод и избрани формули по математика и природни науки
Има още два теста, които са преговорни.
Тях ще сканирам утре.
Скрит текст:

Тест 10

Избрани формули по математика и природни науки

Увод и указания за изпита по математика и природни науки

Скрит текст:

Последна редакция: сб, 08 ное 2025, 11:46 от Fortuna

# 108
  • Пловдив
Fortuna, благодаря за труда и отделеното време за тестовете!
За изпотяването - поти се повече от преди, но засега не ползва нищо. Разчита на редовното къпане, но трябва да му взема някакъв ролон или дезодорант вече.
Новото при нас е, че няма да имат допълнителна подготовка за НВО по математика в училище и затова го записахме на курс. По БЕЛ имат в училище.

# 109
Здравейте,
Честито на именниците днес!
Относно изпотяването-пробвахме всякакви препоръчвани, без алуминий-на Юсерин, Salt of the earth и т.н., но нямаше особен ефект. Използва дезодорант на Дав. Този на Биотрейд знам, че е много ефикасен, но не смея да го използва, защото съм чела, че запушва порите и е опасна употребата на подобен тип дезодоранти
Относно училище - изключително натоварено, много домашни, много контролни, а е минал само месец от началото  на този кошмарен седми клас.
По биология, физика и химия е някакъв ад за детето ми

# 110
Здравейте!
Честит празник на именниците днес!
За първи път пиша в темата, но редовно я следя.
При нас и каката, и по-малкият юнак, разликата между които е 4 години, съответно изпитите им бяха 2021 и тази година - 2025, изкараха по 100т. по математика и 98т. по БЕЛ. Цялото семейство бяхме едновременно развълнувани и леко "шокирани" от абсолютно еднаквите резултати на децата.
Вече няколко поредни години дъщеря ми подготвя ученици (предимно деца на наши семейни приятели, съседи, роднини) за изпитите след 7 клас, като дори тя самата подготвяше брат си за НВО-то тази година. Първоначално ми се струваше леко налучдничаво, но в крайна сметка всички деца бяха с 95т.+ и на двата изпита.
Тази година бях прочела за промените около форматите на външните оценявания след 7 клас и реших да разуча по-подробно. Разглеждайки задачите, които ще бъдат включени във формата тази година, интегрирани от други предмети, смятам, че не се различават особено от задачите, обозначавани в много сборници като "практически задачи по математика". Единствено условията, по мое мнение, вклюват означения/термини от другите науки, но не се изисква запомняне на информацията, тип "зубрене". А подобни условия има от години - разгледах задачите, качени на сайта на МОН, и например задачите по "химия и опазване на околната среда" са почти идентични на познатите текстови такива като "задачи от тип смеси и сплави". Това важи и за останалите науки. В много от сборниците тези задачи ги има от години, а единствената промяна според мен е в името на формата, не толкова в съдържанието/материала, който се включва.
В никакъв случай не отричам, че има включена терминология от другите науки, които ученикът е нужно да познава за успешното полагане на изпита.
Тази година дъщерята на моя близка приятелка е седми клас и изцяло сме се доверили на дъщеря ми в нейната подготовка. Аз самата съм завършила следдипломна квалификация (СДК) за учител по математика и информатика, но сме се оставили "изграждането на стратегията за изпита" на каката.Grinning
Днес даже, преди малко, записахме девойката в УЦ НИЯ на пробни изпити. Добре че седнах да попрочета темата, та видяхме, че са ги пуснали вече. Малкият беше ходил миналата година 5-6 пъти, останахме мнго доволни и от задачите, както и от статистиката и анализа след самия изпит (за които мисля се заплащаше допълнително). Стискаме им палци на всички седмокласници тази година. Ще следим темата с интерес. Heart

# 111
Честит празник!
И аз днес записах час за пробен изпит. По математика в образователни технологии, но цената е вече 60лв. И на другите места ли има повишаване? Миналата година все си бяха по 50.

# 112
Yellow flower, страхотни резултати, поздравления за децата!
А "грешките" по БЕЛ еднотипни ли бяха, ако сте проверявали работите? Две точки надолу за мен са резултат на чисто субективно усещане при проверка. Или арбитър...?

# 113
  • у дома

Тази година бях прочела за промените около форматите на външните оценявания след 7 клас и реших да разуча по-подробно. Разглеждайки задачите, които ще бъдат включени във формата тази година, интегрирани от други предмети, смятам, че не се различават особено от задачите, обозначавани в много сборници като "практически задачи по математика". Единствено условията, по мое мнение, вклюват означения/термини от другите науки, но не се изисква запомняне на информацията, тип "зубрене".
ПИ 3 от помагалото на БГ учебник
18б)Колко километра(има табличка) е разстоянието между Слънцето и втората подред в Слънчевата система планета- газов гигант?Представете това разстояние с число със стандартен запис.
Стандартният запис е ясен-учи се  по математика в 6 кл. и не знам колко от децата го помнят,макар,че е полезен и във физиката,ама да речем ,че помнят нещо,което  почти не използват,но ако не са " зазубрили" коя точно е втората подред планета-газов гигант абсурд да отговорят.Аз лично много се надявам да няма точно такива задачи,но няма как да знаем това.

# 114
ПИ 3 от помагалото на БГ учебник
18б)Колко километра(има табличка) е разстоянието между Слънцето и втората подред в Слънчевата система планета- газов гигант?Представете това разстояние с число със стандартен запис.
Стандартният запис е ясен-учи се  по математика в 6 кл. и не знам колко от децата го помнят,макар,че е полезен и във физиката,ама да речем ,че помнят нещо,което  почти не използват,но ако не са " зазубрили" коя точно е втората подред планета-газов гигант абсурд да отговорят.Аз лично много се надявам да няма точно такива задачи,но няма как да знаем това.

svetlaem, всъщност много точен пример даде и напълно е така. Съгласна съм с теб.
Размишлявайки върху въпроса последните 20тина минути, наистина е възможно точно по такъв начин да "вкарат" знания и от другите науки, интегрирани във формата от тази година. Макар че смятам, че ще сложат именно такива по-общи и не толкова сложни терминологии от предметите - според мен ще са основно неща, които без проблем биха били отговорени и на база обща култура/логическо мислене.
По-скоро идеята в мнението, което изразих по-горе, беше, че според мен няма да се използват някакви "фрапантни" термини в условията или особено различни изискващи се знания за решаване на задачите от предните години. Мисля, че задачите няма да бъдат кой знае колко различни от миналите НВО-та, макар новото наименование на изпита. В други сборници по математика, дори и в по-стари издания, задачи от тип "текстови" или "практически" (някъде назовавани и "всекидневни"/"ежедневни") има много подобни на тези, качени на сайта на МОН. Имаше един конкретен сборник, който ми се "върти" в главата, не се сещам за издателството, но беше от изключителна полза на децата в 7 клас, именно с по-практически насочени задачи по математика, включващи "знания" от другите науки (според мен по-скоро на ниво обща култура и логика), но структурата/начинът на решаване и записът са идентични. Ще го потърся, ако успея да го намеря из купищата сборници вкъщи (които смея да твърдя, че вече направо колекционираме от няколко години насам Laughing почти няма сборник/помагало/учебник, който да нямаме, независимо от година и издателство) задължително ще пиша, понеже смятам, че би бил много полезен на тазгодишните седмокласници.

Yellow flower, страхотни резултати, поздравления за децата!
А "грешките" по БЕЛ еднотипни ли бяха, ако сте проверявали работите? Две точки надолу за мен са резултат на чисто субективно усещане при проверка. Или арбитър...?
Detelina S, благодарим!
Проверихме ги и на двамата, да. По спомен при каката през 2021 година - единствено беше "сгрешила" въпроса за определяне на думата "двама", който беше от първи модул - 2 точки. Всъщност ситуацията беше следната - първо отбелязала отговора за числ.име, след което го поправила на същ. име (подвела се от факта, че числителните имена били редни - първи, втори, трети... и бройни - едно, две, три, макар и до ден днешен да смята, че теорията, че "двама" е форма за лица на числ.бр., не е напълно вярна). Помислила и все пак в крайна сметка решила, че е числ.име. При втората поправка обаче вече била запълнила поленцето на първият отговор, та не успяла да нанесе корекцията правилно, макар и да го отбелязала, за да си личи. Въпреки това не зачетоха отговорът й.
При малкия юнак грешката беше на така обсъжданата тогава 16 задача - по негови думи условието наистина го заблудило до известна степен, но все пак отговорил правилно според нас и други ученици и родители. Така че и при него не беше отнемането на 2 точки поради "голяма" грешка, а по-скоро субективна преценка на работата му.
И двамата едновременно се радваха, но и се ядосваха, че не са успели да изкарат и на двата изпита по 100, но ние сме повече от доволни от тях!

# 115
  • София
Хора, извинявайте, ама нещо ми се губи смисълът в някои от последните постове. Какво значение има дали дете има 100 т. или 98 т. на изпит, че чак и да проверявате от какво са му отнети 2 точки и чак детето да се разочарова, че няма 100 точки. Освен да се хвали един ден на внуците си🤣
Перфекционизмът и то в неща, които ама хич не са житейски важни, е прекален и нездравословен. И никога не съм го насърчавала в детето ни, а точно обратното.

# 116
  • пустинята Гоби
Може би хората от любопитство и любознание са отишли да си видят грешките, аз със сигурност не бих го направила. Имала съм сходен резултат на изпит за влизане в университет, много добре знаех защо е такъв и хич не ми е хрумвало да ходя да си гледам работата.

# 117
  • Пловдив
Здравейте,момичета!
При нас едно и също,училище, уроци,домашни ...

Включвам се да ви препоръчам на Биотрейд  рол -он против изпотяване ,уникално действа, от аптека  го купувам.
С удължено действие е. 3 вечери поред се маже под  мишниците  на суха кожа, сутрин се изплаква.След това  може само веднъж седмично.Не вярвах, но дори и след почти  90 мин.тренировка (баскетбол,там е яко тичане) никаква  миризма на пот няма.

# 118
Тестове 11 и 12 от помагалото на бг учебник.
За тези, които са пропуснали: вчера редактирах поста си и пуснах формулите, увода и указанията за изпита.
Скрит текст:

Тест 12

Скрит текст:

# 119
Да има детето 98 т., явно е работило здраво за определена мечта. И тези 2 т., може би е разликата дали ще успее детето да я сбъдне.
Такава е системата. За съжаление.

Общи условия

Активация на акаунт