Седмокласници 2025/2026 - тема lll

• 29 991
  • 765
  •   1
Отговори
# 375
История и география в 7 са значително по-лесни от 5 и 6 клас, поне според мен. Половината съдържание по история го помни от 4 клас, само бг история учат, не е като Ашурбанипал от 5 клас. По география Европа - отново е по-лек материалът. За биологията съм в потрес от съдържанието, но не аз го уча. Всички деца това учат, колкото е трудно за моя син, толкова и за всички.

# 376
  • До морето
Точно вчера имахме разговор с Първородния и ме изненада като каза, че очаква по БЕЛ да изкара повече точки.  Който го познава, знае че той си е силен по математика, никога не е имал проблеми там. Докато за БЕЛ се притеснявам - пише бавно, грозно, нечетливо, задрасква. Преразказите му до момента не са нещо кой знае какво. Като го питах защо мисли така - отговори простичко - Госпожата по математика вчера като обърках 1 задача и ми каза - "Малееее, така като си тръгнал не знам дали и 80 точки ще изкараш!", а според госпожата по БЕЛ се справям много добре и до края на годината ще съм топ!"

И отново се замислих колко важен е учителят и подхода му.

# 377
  • София
Здравейте, нещо пак ви поизпускам.
В огромен размисъл сме изпаднали в последно време накъде да насочим младежът. Той клони повече към техническо училище, но не програмиране. Искал да се занимава с електромобили! ExpressionlessRolling EyesSimple Smile Това предполага електроника, която специалност пак е в 2-3 училища.
Добре, но с МАТ се справя на средно ниво. За сметка на това по БЕЛ е много добър, обаче пък афинитет към езици няма. С физика, химия и география засега се справя отлично и абсолютно сам. Историята му е горе-долу, но там е един уж готин, сравнително млад учител, който шестици не пише. С биологията е средна работа. И аз ъм възмутена от абсурдния материал, а този предмет винаги ми е бил най-любим.
Класната до четвърти клас му предрече, че от него ще излезе един чудесен юрист - имал дар слово, самочувствие и осанка, и с БЕЛ се справял добре.
Какво ще го правим този монтьор-електрончик с юридически наклонности, но без добър чужд език, не знам?! Stuck Out Tongue Closed Eyes

Последна редакция: чт, 04 дек 2025, 21:58 от sofyia

# 378
Здравейте, съвсем ви изпуснах. Ще се връщам да ви чета.
При нас нищо ново. Ходи на курсове. С оценките в училище е добре, но това не е достатъчно. По всичко горе-долу е 5-ци, което няма да й помогне за бала. Говоря отсега да се стяга, за да не се чуди втория срок как да вдига успеха.

Само да спомена, че каката беше отлична по български и си мислеше, че по БЕЛ ще е по-високият резултат. Да, но не. По МАТ изкара повече. Но нея литературата я спъна - как не обича да чете дебели книги, "скучни и дълги произведения" по нейните думи. Grinning

# 379
  • София
При нас въобще и не ги четат произведенията предварително. Нищят ги и ги разкостват в час, който има добра памет като нашия помни, после правят тестове, назубрят и великите разсъждения за тълкуването на цитати и до това се свежда изучаването на литература в седми клас. 🤣

# 380
  • Някъде по Дунава
Моят е със стомашен вирус, но има апетит Simple Smile Голяма комбинация.
 Аз както бях сигурна, че ще има срочни по БЕЛ и математика шестици, тъй като те са балообразуващи, така вече не съм сигурна. По математика има 5,6,5, а по БЕЛ 4 от входното. Много  странна и бавна е учителката по БЕЛ. Цял месец работиха над "На прощаване", два пъти щеше да ги изпитва върху въпросите от учебника и накрая едно голямо нищо. Класното щеше да е отговор на литературен въпрос от "На прощаване" и в последния момент го промени на отговор на литературен въпрос от първа глава на  "Немили-недраги". Но.... все още нито повестта са взели, нито урока за отговор, а класното е на 15.12.

# 381
Момичета, нали за бала и НВО взимат оценките само по БЕЛ и МАТ?

# 382
  • София
Зависи за коя паралелка и кое училище - за някои трябва история, за други - химия и биология, за други - ИТ, и т.н.
Вижте ДПП за миналата година за ориентация.

# 383
Има и едни книжки за кандидатстване след 7 клас в София, там са описани за всяка паралелка. Аз ще взема новата м. май 2026 и ще смятаме баловете след като видим и точките Simple Smile

# 384
  • София
Тези книжки просто преписват файловете на РУО, които са качени в сайта. Понякога с грешки.

# 385
Така е, но пък са удобни, можеш да си подчертаваш, с едър шрифт са, а отпред има обяснения как става самото кандидатстване, има инструктажи за ученика, обяснения какво е професионална паралелка, какво профилирана, има минимални балове от предишната година. Моето беше на Веди, червена корица, голям формат. Изобщо, забавно четиво за стресирани хора
Аз ако съм от издателството бих сложила и илюстрации, техники за дишане на родители по време на изпита, и рецепти за коктейли. Даже бих добавила и подарък красива чаша за вино, но от нечуплив материал

Последна редакция: пт, 05 дек 2025, 10:46 от Априлски душ

# 386
  • София
Проблемът на тези книжки е, че излизат чак май месец, след като публикуват новия ДПП. Ако тогава тепърва започват детето и родителите да се ориентират и да решават къде ще кандидатстват, ми се струва, че е малко късно. Но за по-незаинтересованите и неинформирани родители ще свършат работа (стига да няма грешки).

# 387
Проблемът също беше при нас, че имаше учители в училището, които даваха тотално грешна информация на децата. Например, че ще им дадат колкото искат листове за белова, че не могат изобщо да ходят до тоалетна, бяха им казали, че и черновите се проверяват и нямало проблем ако не пренесат нещо на беловата. И моята  вярваше безпрекословно на тези учители. Купих книжката, подчертах и, и я накарах да прочете инструктажа. Иначе не ми вярваше, такъв черен инат си имам у нас.
А хитът на учителката по география беше, че трябва да се запишат на НВО по чужд език, за да имат право да кандидатстват в езикова гимназия, само заради тази фалшива новина се разправях с гневен седмокласник около два часа, докато я убедя, че учителското тяло не е информирано

Последна редакция: пт, 05 дек 2025, 11:06 от Априлски душ

# 388
  • пустинята Гоби
Е то не пречи да си ориентиран къде искаш да учи детето ти, пък май месец като излезе книжката и искаш да подчертаваш, да си я купиш. Аз имам миналагодишната, не мисля, че ще има кой знае каква промяна в училищата, които съм набелязала и вероятно няма да купя новата, пък ако се спра на непознато за мен училище - има интернет.

Априлски душ, за учители в училище говориш предполагам, не за квестори или? Нашите учители са запознати мисля с правилата, учителката по БЕЛ е проверяваща матури, доколкото знам.

# 389
Ориентирането става по следния начин.
1. Гледа се какво е предлагало училището предната година.
2. После се отварят учебните планове 11-12 клас за последните рри години
3. Гледа се минимален бал и се правят сметки на база пробните +/- 30-40 т.

Общи условия

Активация на акаунт