Седмокласници 2025/2026 - тема lll

• 19 921
  • 506
  •   1
Отговори
# 420
  • Пловдив
Не съм писала скоро,но чета когато имам повече време.
Вълчето пак е в стихията си,продължава да копае дъното🤮.
Съжалявам за изказа,но ми вдига кръвното тоя ,буквално.
Само здраве да има,напук на МОН (нямам търпение да приключа с тях) няма да се откажа децата ми да се образоват подобаващо.Колкото и да ми струва.

# 421
  • у дома
Много интересно защо някой журналист не попита Вълчев след като всички промени във формат,учебни планове и прочие са за благото на децата защо аджеба не ги въведе още миналата година,когато дъщеря му беше седмокласничка?

# 422
То и сега има езикови гимназии, в които не се преподават поне 3 предмета на съответния чужд език. Означава ли това, че интензивното ще остане в малък на брой ЕГ само в най-големите градове?

Преди години слушах интервю с работодател от Разград ли беше или Силистра. Човекът имал недостиг на работна ръка, затова призоваваше в региона да се наблегне на някакво си (в неговия сектор) професионално обучение. Цели области, да - не са големи, но все пак области, под чехъла на някакъв си Хикс. От тогава презирам този тип нагаждане най-вече в образованието. Регионално развитие ли - дръжки. С 200 ще избягат кадърните деца от подобни места.

Разказах на набора какво предстои (евентуално), а той се ядоса, защото "тези в 8 клас сега и предните си изкарваха 1 година без да учат, а ние?" Ами вие ще учите същото за 16-ти път, само че с по-малко часове.

# 423
  • у дома
То и сега има езикови гимназии, в които не се преподават поне 3 предмета на съответния чужд език. Означава ли това, че интензивното ще остане в малък на брой ЕГ само в най-големите градове?

Това не са ЕГ,а СОУ или ГПЧЕ-гимназия с преподаване на чужд език.При нас на ГПЧЕ-то всички казват езиковата гимназия,но всъщност не е...Преди години/по старата програма/в нея се изучаваха история и география на чужд език,но в момента нито един предмет не се изучава на чужд език,но си приемат профил Чужди езици-с тези гимназии ми е интересно какво ще стане...

# 424

Това не са ЕГ,а СОУ или ГПЧЕ-гимназия с преподаване на чужд език.При нас на ГПЧЕ-то всички казват езиковата гимназия,но всъщност не е...Преди години/по старата програма/в нея се изучаваха история и география на чужд език,но в момента нито един предмет не се изучава на чужд език,но си приемат профил Чужди езици-с тези гимназии ми е интересно какво ще стане...

Езикова е тази, която имам предвид, не е ГПЧЕ.
Направих си труда да разгледам учебните планове на произволни гимназии от този тип в различни градове и не успявам да се ориентирам по инфото в сайтовете им къде и кои предмети се изучават на съответния език. Само софийските са поместили такава информация, доколкото "задълбочено" проверих. Както и да е. Ако се съблюдава стриктно министерската повеля, то вероятно голяма част от местните "езикови" ще окапят, а това е много, много жалко.

# 425
  • shumen
Вълчев пак бълва глупости и продължава да копае дъното.
Бръм,моя на олимпиада по Математика не се записа и не отиде,но задачите ги видя някъде и каза,че не са били толкова трудни.
За БЕЛ някои пита.Олимпиадата там е на 17.01.
При моя нищо ново.По БЕЛ класната е на 9.12 и днес в допълнителните часове щели да се готвят.Моя толкова го мързи,че думи нямам.По МАТ ще правят контролно в Сряда на уравненията и ще започват задачи от движение от Четвъртък.Вчера цял след обяд прави контурна карта по География,че гжспожата им казала,че ще ги взема тая седмица,а той нищо не беше правил по нея
За подаръци няма да си разменят поне засега с класа.
На него още се чудя какво да му взема и да е изненада за Коледа.За сега съм се спряла на нещо на Найк или Адидас или някакъв комплект с душ-гел и дездорант.

# 426
Синът ми е на олимпиада по БЕЛ на 13.12. Математиката я пропусна, не виждам смисъл, той не харесва математика.
Това с плановете е отвратигелно. Докато го измътят, няма как да пранираме на база минали години.

# 427
Аз ще дам пример с ЕГ в Сливен. Тя е такава още от времето, когато аз бях ученичка (т.е. от миналия век) и тогава, доколкото знам се учеха някои предмети на чужд език. Голямата ми дъщеря завърши тази гимназия през 2013г. Тогава пак беше ЕГ, но вече нямаха предмети на чужд език (предполагам поради липса на подготвени учители).
Какво ще стане с тази гимназия? Сигурно в по-малките областни градове има подобни гимназии, какво ще стане с тях?

Последна редакция: пн, 08 дек 2025, 06:44 от Fortuna

# 428
То и в София има неелитни ЕГ, в които пък се изучават редки езици.

# 429
  • у дома
Не знам за едно време,но сега в Сливен е ПГПЗЕ-Профилирана гимназия с преподаване на западни езици/предполагам и едно време е била така/ и след като не е ЕГ може нито един предмет да не се учи на чужд език.

# 430
Ясно.
По мое време беше ЕГ и се учеха някои предмети на чужд език.
Когато учеше голямата щерка беше ГПЗЕ.
Сменили са името през годините, защото не са покривали критериите за ЕГ.
И въпреки всичко, е гадно това, което прави министърът и МОН.

# 431
  • Където морето целува небето...
Не знам кога, какво и как са разпращали РУО-тата, но в нашата МГ още от тази учебна година часовете по език в 8 клас са намалени от 18 на 12 и паралелките от "интензивно" са преименувани в "разширено".
Все си мислих, че няма къде повече да изкопаят дъното, но явно се опитват да излязат от другата страна...

# 432
# 433
  • София
Горките деца в София, които искат да учат испански интензивно от следващата година. Който не успее за испанската - къде ще ходи? 22-ро, 1во - дали изучават поне три предмета на испански? Ще има наплив по този критерий за Търговско-банковата, тя нали е професионална.

# 434
  • Където морето целува небето...
А сигурно ли е, че това не засяга професионалните? Или поне за нашите няма да са засегнати като набор. Детето е много раздвоено дали да остава в МГ или в мечтаната професионална и това би било в полза на второто.

Общи условия

Активация на акаунт