Седмокласници 2025/2026 - тема lll

• 19 932
  • 506
  •   1
Отговори
# 405
И при нас минала добре олимпиадата. Общински кръг обаче по принцип си е елементарен почти навсякъде (за София за 4 клас сме чели легенди всички, за 7 не знам, а и не се явява там). Следващия да видим, тогава ще си проличи колко знае или не знае. Joy

# 406
От фейсбук групата за качествено образование:
Забраняват на неспециализираните училища да обучават ученици в профил „Чужди езици“. В своя „поверителна“ инструкция за държавния план-прием МОН инструктира РУО и директори по отношение на бъдещите профили през следващата учебна година. Единствено елитни езикови гимназии са в списъка на одобрените да предлагат профила. МОН посягат също и на класовете с интензивно изучаване на чужд език в 8 клас – могат да се разкриват само в училища, където се извършва обучение по други предмети на чужд език. Разширеното изучаване на чужд език също не е пощадено – разрешено е само в училища с висок успех на НВО в 10 клас по БЕЛ и математика през последните 3 години. Срокът, в който училищните ръководства трябва да заявят пред РУО профилите за 2026/2027 година е 12 декември. Докато страната се тресе от протести, МОН подмолно и в противоречие на настоящата нормативна рамка, решава съдбата на хиляди седмокласници.
Чух нещо такова преди време и тъй като няма нищо нормативно, предположих, че са някакви указания от МОН до училищата. Това, че профил Чужди езици и ИИЧЕ ще остане само в ЕГ, съответно в училищата, в които се изучават предмети на чужд език, е залегнало и в  предложението за нови учебни планове, публикувано преди време на сайта на МОН. Обаче за РИЧЕ е нещо ново и ми се струва, че нещо не са разбрали. Вече от месец МОН публикува типови учебни планове за професионалните паралелки по видове професии и РИЧЕ присъства като възможност в абсолютно всички., а за някои професии е предвидено дори ИИЧЕ. Това ми се бие с тези тайни указания. Thinking
По-добре да обърнем внимание, дори и да се окаже спекулация.
Оттук дошло ( не съм го чела още):
https://web.mon.bg/dokumentatsiya/konczepczii-za-promeni-v-ucheb … SCIekXQSugnd_e2XQ

# 407
Да оздравяват бързо болните деца!
jsed, благодаря за линковете, възползвахме се от този по математика, малко и подготовка за олимпиадата утре. Само един въпрос имам - на зад. 24 б) отговорът 15 ли е или 240? Моят ли нещо не разбира (и аз в това число) или има лека грешка? Иначе ей така, лежейки на дивана и бъркайки си в носа, има една грешка в модул 1 и (евентуално) на 24 б), ако 15 е верният отговор. Тези пробни с каква слава са - около реалното НВО или по-лесни?
Deletina, 240 е и според мен. Нещо тотално са объркали и номерата на задачите и тук таме има неточности по решенията. Извинявай, но чак сега успях да се включа.
За сега наборката я прескача вируса на брат й. Успяхме днес да се разходим из планината и е много доволна. По пътя срещна и много гальовни котки и е супер щастлива.
Хич не мисля да се ядосвам с тези от МОН - така или иначе голяма част от образованието на децата ни е "спонсорирано от родителите" по един или друг начин. Ще се плаща по школи и уроци и така. Само желание да имат. Пък дано станат хора.
Иначе почнаха вълненията за празниците - украсиха още преди две седмици класната стая и по спешност вадихме украсата, че още нищо не продаваха из квартала. Ще разменят подаръци и поне е ясно какво иска девойката, която е изтеглила. Отделно се е заела да поръчва някаква тениска от класа за подарък на класния и сега се занимава да ги организира. Въобще заела се е с организаторска дейност от всякъде Smile

# 408
  • София
Скрит текст:
Забраняват на неспециализираните училища да обучават ученици в профил „Чужди езици“. В своя „поверителна“ инструкция за държавния план-прием МОН инструктира РУО и директори по отношение на бъдещите профили през следващата учебна година. Единствено елитни езикови гимназии са в списъка на одобрените да предлагат профила. МОН посягат също и на класовете с интензивно изучаване на чужд език в 8 клас – могат да се разкриват само в училища, където се извършва обучение по други предмети на чужд език. Разширеното изучаване на чужд език също не е пощадено – разрешено е само в училища с висок успех на НВО в 10 клас по БЕЛ и математика през последните 3 години. Срокът, в който училищните ръководства трябва да заявят пред РУО профилите за 2026/2027 година е 12 декември. Докато страната се тресе от протести, МОН подмолно и в противоречие на настоящата нормативна рамка, решава съдбата на хиляди седмокласници.
Чух нещо такова преди време и тъй като няма нищо нормативно, предположих, че са някакви указания от МОН до училищата. Това, че профил Чужди езици и ИИЧЕ ще остане само в ЕГ, съответно в училищата, в които се изучават предмети на чужд език, е залегнало и в  предложението за нови учебни планове, публикувано преди време на сайта на МОН. Обаче за РИЧЕ е нещо ново и ми се струва, че нещо не са разбрали. Вече от месец МОН публикува типови учебни планове за професионалните паралелки по видове професии и РИЧЕ присъства като възможност в абсолютно всички., а за някои професии е предвидено дори ИИЧЕ. Това ми се бие с тези тайни указания. Thinking
https://web.mon.bg/dokumentatsiya/konczepczii-za-promeni-v-ucheb … SCIekXQSugnd_e2XQ
Не, не е оттук. Това са концепции за промяна на учебните програми. Тук няма нищо, касаещо формите на изучаване на езика и учебния план - хорариумите. Като цяло идва от Предложението за промяна на учебните планове, в което е залегнало орязване на часовете по чужди езици като цяло и ограничаване на ИИЧЕ до гимназиите, които предлагат изучаване на предмети на чужд език. Но явно циркулират някакви указания от РУО-тата към училищата, до които няма обществен достъп и може би ще ги разберем чак с публикуване на проекта за ДПП. За момента обаче не виждам никаква логика РИЧЕ да е предвидено за всички професионални паралелки, но СУ-тата да имат такава възможност в зависимост от резултатите от НВО 10 клас. Бият ми се също заявената с предложението идея ИИЧЕ да остане само за училищата, предлагащи изучаване на предмети на чужд език и сега публикуваните типови планове, които предвиждат възможност за ИИЧЕ за някои професионални паралелки, в които със сигурност няма да се учат предмети на чужд език.

Последна редакция: нд, 07 дек 2025, 16:53 от sanaka

# 409
Момичета, някое детенце ходило ли е на олимпиадата по математика за 7. клас. Близко наше дете споделя, че в задача номер 3 е открило грешка, но подробности не успя да сподели, не помнеше подробности. Моля Ганис, ако е в течение на олимпиадата, да сподели. Благодаря.

# 410
И аз да се отчета. Олимпиадата е минала добре. Сравнили с други деца, такива били отговорите. След ваканцията го чакат поредица от още олимпиади, които са му по-важни.
Той беше на пробен по мат в Междучасие. Мисля, че добре се е справил, но ще му вземем работата да я разгледаме (не ходи на курс там, а са му взели 4-5т от модул 2).
Вчера избра и подаръка за момиче от класа, даже одобрих избора, та и това е готово.
Днес си избрахме елхата. Направих й място, довечера украсата. Дойде си Коледа.

# 411
  • пустинята Гоби
Да ви кажа, в малките населени места животът е доста по-спокоен и хич не е задължително образованието да е посредствено. Моето дете уж в хубаво училище в София, учителката по английски е тотал щета, направо е подигравка и не знам как не ги е срам да я държат на работа. Близко дете от малък град, прието в хубаво училище в голям град се отказа от училището и завържи обикновено училище, а сега учи медицина, знае език. Умните и работливи деца министъра и глупаците в министерството няма да ги спрат да се развиват. Просто не е често да държат некадърни учители на работа вече, заплатите не са ниски и желаещи има.

# 412
  • София
И при нас ще има размяна на
подаръци, вече даже сме купили.
 Ние украсяваме у нас още средата на ноември, всички сме фенове и слагаме много украса и огромна елха.
 На олимпиада така и не отиде, защото имахме планове да ходим в Гърция този уикенд, без да знам, че е вчера е била олимпиадата. Съответно той не се е записал, а ние даже не отидохме, та доста ме е яд. То си е тренировка за матурите.
 А по БЕЛ знаете ли кога ще е, поне там да отиде?
 Я кажете подарявате подаръци изненада за Коледа или те сами си избират? Ние винаги сме подарявали изненади и у нас и в бабите, но тази година вече тотално нямам идеи. За момичета ми се вижда някак по-лесно, но аз с две момчета нищо не мога да измисля.

# 413
При нас изнанедата е само за малката. Голямата, нсборката, иска и чака Лего и това ще получи. Миналата година я изненадай с фотоапарат за моментна снимка и беше много щастлива. Мисля, че е подходящо и за момче.

# 414
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Чух нещо такова преди време и тъй като няма нищо нормативно, предположих, че са някакви указания от МОН до училищата. Това, че профил Чужди езици и ИИЧЕ ще остане само в ЕГ, съответно в училищата, в които се изучават предмети на чужд език, е залегнало и в  предложението за нови учебни планове, публикувано преди време на сайта на МОН. Обаче за РИЧЕ е нещо ново и ми се струва, че нещо не са разбрали. Вече от месец МОН публикува типови учебни планове за професионалните паралелки по видове професии и РИЧЕ присъства като възможност в абсолютно всички., а за някои професии е предвидено дори ИИЧЕ. Това ми се бие с тези тайни указания. Thinking
Не, не е оттук. Това са концепции за промяна на учебните програми. Тук няма нищо, касаещо формите на изучаване на езика и учебния план - хорариумите. Като цяло идва от Предложението за промяна на учебните планове, в което е залегнало орязване на часовете по чужди езици като цяло и ограничаване на ИИЧЕ до гимназиите, които предлагат изучаване на предмети на чужд език. Но явно циркулират някакви указания от РУО-тата към училищата, до които няма обществен достъп и може би ще ги разберем чак с публикуване на проекта за ДПП. За момента обаче не виждам никаква логика РИЧЕ да е предвидено за всички професионални паралелки, но СУ-тата да имат такава възможност в зависимост от резултатите от НВО 10 клас. Бият ми се също заявената с предложението идея ИИЧЕ да остане само за училищата, предлагащи изучаване на предмети на чужд език и сега публикуваните типови планове, които предвиждат възможност за ИИЧЕ за някои професионални паралелки, в които със сигурност няма да се учат предмети на чужд език.
А тук са направо указанията на РИО Видин, предполагам и на останалите РИОта ще са същите относно план-приема, та няма конспирация, ами си е направо нареждане отгоре.
https://ruo-vidin.bg/wp-content/uploads/2025/11/%D0%A3%D0%BA%D0% … uvO_lI_IVrhccGzHQ

# 415
  • София
Да, то е ясно, че е нареждане от горе, просто не бяхме го виждали черно на бяло и как точно е формулирано. Хубаво, че си го намерила.
Ами, не знам какво да кажа.

Приемът в профили с разширено изучаване на чужд език да се осъществява само в училища, в които: − усредненият за последните три учебни години резултат на училището на всеки от изпитите по български език и литература и по математика от националните външни оценявания в края на Х клас е равен или по-висок от усреднения резултат за страната;
 С това решение МОН още повече отваря ножицата между "елитни" и "неелитни"училища, сегрегира още повече образованието и увеличава неравенството в нивото между отделните училища. А държавната политика би трябвало да е точно в обратна посока. Поне в една европейска държава. На практика МОН им казва - ако сте елитно училище /с висок резултат на НВО/, имате право да предлагате по-високо ниво на образование, ако сте неелитно - имате право само на по-ниско. Т.е. чуждоезиково обучение ще има само в елитните училища, защото, ако не е ИИЧЕ или РИЧЕ е равно на липса на чуждоезиково обучение. Толкова е безумно, че чак ми се струваше невероятно. Дори и за Вълчев.

Последна редакция: нд, 07 дек 2025, 18:33 от sanaka

# 416
  • София
Е как с Указания на РУО се нарежда на училищата какви профили да предлагат. Това не трябва ли да е свободен избор на всяко училище? Няма наредба от МОН, която да включва тези правила, спускат се там някакви указания за директорите.
И английският дали е език на държава членка на ЕС?

# 417
  • София
Добре, че е Ирландия, че иначе английският отпадаше. Joy

Няма ограничения в нормативен акт, обаче РУО и МОН утвърждават план-приема на училищата и на тази база си дават каквито указания искат. И все пак малко са ми спорни тези ограничения с указания.

# 418
  • София
Въобще не се сетих, че Ирландия е в ЕС. Е, отървахме кожата.

# 419
  • София
Най-готиното е, че тези ограничения са само за профилираните гимназии/паралелки. За професионалните ограничения няма - те могат да си учат РИЧЕ, а за някои професии и ИИЧЕ, колкото им душа сака, независимо от резултатита на НВО. Акъл море, глава кофа. Който иска чуждоезиково обучение - в Бузема! Joy

Общи условия

Активация на акаунт