Седмокласници 2025/2026 - тема lll

• 29 989
  • 765
  •   1
Отговори
# 390
Здравейте,
Качвам тук и в пощата пробните от Междучасие по МАТ и БЕЛ
Няколко дни ще са активни линковете тук, но в пощата ще ги има.
При нас нищо ново - наборката за сега се очертава с петици по География и може би по История. По Физика нещо се е изложила според нея на последното контролно, но да видим. Почнаха и те задачите за движение. Твърди, че ги разбира. Обещала е тази неделя да направи един пробен по математика. По Химия на контролното изкарала максимален брой точки и директорката, която й преподава, много я похвалила. Много е горда от себе си. Прави някаква презентация по технологии и й намерих някоя друга грешка пунктуационна и с членуването и си отнесе критиката Smiley Вика аз ги знам тези неща, ама като бързам не ми се получават !
Брат й е болен от снощи с много висока температура и само се моля нея да я прескочи, че тя редовно удря 40 градуса .... Уж са ваксинирани за грип, но явно нещо друго върлува.

# 391
  • пустинята Гоби
Моето чадо е изкарало 83 точки на първия пробен по Мат на ОТ, грешките му били технически и една поддточка на втория модул не я беше разбрал (решихме я вкъщи). Някой с мнение за трудността на задачите на тази школа, струват ми се много точки като за първи опит, има знания детето, ама не му е много силна страна математиката по принцип и все трябва да му вися на главата да решава с разбиране.

Задачите за движение съм сигурност са по-трудни от тези, които решаваха миналата година. Научават се, но вече си трябва малко мислене и чертеж, не е само да заместваш във формулата. Имахме скандали вкъщи, моят син не ще да прави чертеж, ама не може и сам да ги реши и се ядосва. Почвам го вече сериозно аз, всеки ден по малко да решава с мен, няма време никакво да ми се мота по цял ден пред компютъра.

# 392
jsed, бързо да оздравява и другият набор Hug
И въобще на всички болнички бързо да минава!
Това ми е най-голямото притеснение - здравето! Другото ще се постигне!
Нас нещо хрема и запушен нос ни хвана една след друга, пък дано само това да е.

# 393
  • София
Jsed,  бързо оздравяване на баткото и другите да ви прескочи! Благодаря, че качваш и тук. С трето дете съм в сагата 7ми клас, но досега не съм ползвала пощата, а пиша, но не много често. Тези дни пък, вече седмици, ми е доста натоварено в работата,  та съм изоставила наборката сама да дерзае. Мина първия пробен в курса й по БЕЛ  и ни изненада позитивно с 85т. По-слабият предмет й е, но като че ли тази година има тенденция да ги обърне или поне изравни. Днес чакаме резултат и от МАТ в ОТ.  Там е външен ученик и си мисля ще е обективно.  За БЕЛ се колебая дали не ги насърчава малко - например на преразказва масово й е дала макс точки.

# 394
Ние имаме идеи, но реденето така или иначе ще е след НВО. Като минат изпитите, ще го разведа по училищата за да се ориентира.

Например за НПМГ ми заяви, че изобщо не му харесвало, защото имало малък двор. От едната страна в двора строят крило, от другия вход също има дворче, но било малко.
На отворени врати не съм сигурна дали ще ходим някъде, понеже няма да се впечатли.

# 395
Да оздравяват бързо болните деца!
jsed, благодаря за линковете, възползвахме се от този по математика, малко и подготовка за олимпиадата утре. Само един въпрос имам - на зад. 24 б) отговорът 15 ли е или 240? Моят ли нещо не разбира (и аз в това число) или има лека грешка? Иначе ей така, лежейки на дивана и бъркайки си в носа, има една грешка в модул 1 и (евентуално) на 24 б), ако 15 е верният отговор. Тези пробни с каква слава са - около реалното НВО или по-лесни?

# 396
jsed, благодаря за линковете. ❤️
Бързо оздравяване на болните. ❤️
Честит празник на празнуващите днес! ❤️
Detelina , успех на олимпиадата! ❤️
Успех и на другите, ако някой се явява. ❤️

# 397

Априлски душ, за учители в училище говориш предполагам, не за квестори или? Нашите учители са запознати мисля с правилата, учителката по БЕЛ е проверяваща матури, доколкото знам.
Да, точно за тях, за учителите в училище, по предметите. Даже и учителка по физическо имаха, която  им даваше напътствия за НВО, как единият им чорап в деня на изпита трябвало да е наобратно, за да имат късмет. Ако си левичар, десния чорап, ако си десничар, левия. Идеята на това било цялата сила от по-слабата част на тялото да се влее  в по-силната. Последният месец в училище така си прекараха.

Последна редакция: сб, 06 дек 2025, 09:55 от Априлски душ

# 398
Честито на всички празнуващи именици, банкери и бургазлии 🧜🐠!
Успех на всички малки олимпийчета днес!
За наборчето ще е първа от поредицата олимпиади. Дано да има достатъчно знания, мотивация и концентрация, за да продължава напред🍀!
Болните да оздравяват, а на jsed огромни благодарности за споделеното🌺!

# 399
Как е минала олимпиадата? При дъщерята, естествено без да си даде зор, ама никак. Не знаела една формула, хич не си направила труда да я изведе сама. Ще кажеш някой й е длъжен баш на нея. Изобщо не знам какво ще прави с това отношение. Тъй де...знам, ама не ми допада 😁😁

Последна редакция: нд, 07 дек 2025, 08:56 от brumm

# 400
brumm, предполагам, че формулата е била необходима за 3 задача Simple Smile. Наборчето ми сподели, че се радва, че се е сетил да ги преговори  в колата 😃.
Иначе е направил толкова идиотска изчислителна грешка при събиране на двуцифрени числа, че нямам думи🤦♀.
Очакванията му са да продължи напред, а на майка му  - да не направи такава глупост и на НВО-то 😃.

Последна редакция: нд, 07 дек 2025, 08:42 от silan

# 401
  • София
Дъщеря ми каза, че задачите са били лесни. Беше си сверила отговорите със съучениците и общо взето им съвпадаха. Смята, че всичко е решила.

# 402
От фейсбук групата за качествено образование:
Забраняват на неспециализираните училища да обучават ученици в профил „Чужди езици“. В своя „поверителна“ инструкция за държавния план-прием МОН инструктира РУО и директори по отношение на бъдещите профили през следващата учебна година. Единствено елитни езикови гимназии са в списъка на одобрените да предлагат профила. МОН посягат също и на класовете с интензивно изучаване на чужд език в 8 клас – могат да се разкриват само в училища, където се извършва обучение по други предмети на чужд език. Разширеното изучаване на чужд език също не е пощадено – разрешено е само в училища с висок успех на НВО в 10 клас по БЕЛ и математика през последните 3 години. Срокът, в който училищните ръководства трябва да заявят пред РУО профилите за 2026/2027 година е 12 декември. Докато страната се тресе от протести, МОН подмолно и в противоречие на настоящата нормативна рамка, решава съдбата на хиляди седмокласници.

# 403
Толкова са жалки. Имаме едно интервю на министъра преди години, който обясняваше за проблема с емиграцията...
Не винаги родителите могат да платят за курсове или въобще ги интересува и остава само училището. Аз съм разглеждала произволно класиране от НВО в малки населени места, не средни градове. Има и класирани деца с почти 500 точки (най-висок резултат) в скапани училища. Това са деца, които родителите им примерно не са пратили в МГ във Варна, които не са минали зверска подготовка за изпити и постоянно обгрижване, значи са интелигентни и са си останали в родните места.
Ще ги правим плочкаджии, много пари се изкарват Simple Smile

# 404
  • София
От фейсбук групата за качествено образование:
Забраняват на неспециализираните училища да обучават ученици в профил „Чужди езици“. В своя „поверителна“ инструкция за държавния план-прием МОН инструктира РУО и директори по отношение на бъдещите профили през следващата учебна година. Единствено елитни езикови гимназии са в списъка на одобрените да предлагат профила. МОН посягат също и на класовете с интензивно изучаване на чужд език в 8 клас – могат да се разкриват само в училища, където се извършва обучение по други предмети на чужд език. Разширеното изучаване на чужд език също не е пощадено – разрешено е само в училища с висок успех на НВО в 10 клас по БЕЛ и математика през последните 3 години. Срокът, в който училищните ръководства трябва да заявят пред РУО профилите за 2026/2027 година е 12 декември. Докато страната се тресе от протести, МОН подмолно и в противоречие на настоящата нормативна рамка, решава съдбата на хиляди седмокласници.
Чух нещо такова преди време и тъй като няма нищо нормативно, предположих, че са някакви указания от МОН до училищата. Това, че профил Чужди езици и ИИЧЕ ще остане само в ЕГ, съответно в училищата, в които се изучават предмети на чужд език, е залегнало и в  предложението за нови учебни планове, публикувано преди време на сайта на МОН. Обаче за РИЧЕ е нещо ново и ми се струва, че нещо не са разбрали. Вече от месец МОН публикува типови учебни планове за професионалните паралелки по видове професии и РИЧЕ присъства като възможност в абсолютно всички., а за някои професии е предвидено дори ИИЧЕ. Това ми се бие с тези тайни указания. Thinking

Общи условия

Активация на акаунт