Седмокласници 2025/2026 - тема lll

• 29 810
  • 765
  •   1
Отговори
# 570
Ами децата са различни. И имат различви желания. Най-добре е да имат повече точки, за да могат да избират те, а не да чакат второ, трето и четвърто класиране.

# 571
Стига де, наистина ли и разстоянието между подточките има значение за крайната оценка (точки)? И милиметрите ли имат значение? Не е ли важно просто да е прегледно толкова, че проверяващият да се ориентира безпроблемно?
Първата олимпиада успешна, днес си е разбрал официално резултата. Не че се съмняваше, ама като чета критерии, във всичко може да има съмнение.

# 572
  • у дома
Стига де, наистина ли и разстоянието между подточките има значение за крайната оценка (точки)? И милиметрите ли имат значение? Не е ли важно просто да е прегледно толкова, че проверяващият да се ориентира безпроблемно?

Няма никакво значение разстоянието,важно е да е описано подробно,ако е прегледно е супер,ако не е- проверяващите се кьоравчат да проверяват и толкоз-бонус за краснопис в математиката няма.
Иначе това за времето е точно така-децата,които не са правили доста ПИ за време/не е задължително в школа,може и у дома/, на самото НВО  се изморяват и просто спират да мислят във втората част.

# 573
svetlaem , благодаря!
За времето нямам никакви притеснения по математика. По БЕЛ обаче да - за преразказа. Има време, към април сигурно ще се отвори "дупка" и за това.

# 574
  • у дома
За преразказа просто трябва да се научи веднага след слушането и четенето да си напише мноооого подробен план с отделните части,добре е да си запише и имена не действащите лица в случката и се почва без чернова направо на беловата.Много малко са децата,които успяват да си напишат черновА и да препишат всичко за даденото време на беловата-на повечето времето не им стига и за двете. По-добре да  не им  дадат
 точки за графично оформление/защото на НВО се дават точки,а не се взимат да отбележа/ ,отколкото да предадат непълен преразказ-поне моето мнение е такова.

# 575
  • shumen
Моя засега преразказа му е препъни камък.Пише бавно и времето все не му стига Jsed,при моя Януари ще има олимпиада по Химия и изяви желание да се запише и на нея.

# 576
Моята дъщеря не иска да ходи на олимпиади, само по БЕЛ сигурно ще отиде. Преди време я питах дали на олимпиадите пише първо чернова, после на белова. Каза, че да и ѝ стига времето. Излиза 10-15 минути преди края. Не знам дали ще е така и на НВО, все пак на олимпиадата имаха само преразказ.

Зависи от резултите, но мисля, освен през януари, да я запиша на ПИ през март и май. В училище също ще правят, мисля че е достатъчно.

# 577
  • shumen
Моя на олимпиадите пише на белова направо.Онзи ден на класното по БЕЛ каза,че е писал направо на белова и времето му е стигнало,че и по рано е предал.Ще видим какви ги е сътворил като им ги върнат.
Сега ми излезе,че по География има 6 на контурната карта.Те ги предадоха за проверка и въпреки,че се разболя има оценка.Миналите години съм помагала да му ги правя,но тази година не е искал помощ и не съм помагала.Заслугата си е изцяло негова.
На пробни в нашия град,ако открия някъде ще го запиша на 2-3 и в училище.Мисля,че ще са достатъчно.При него трябва да се тренира за време,че все не му стига за последните задачи.
По МАТ са започнали задачи от движение,но е болен и пропусна и в училище,и частните уроци тая седмица.Надявям се другата да е добре и да си отиде,че доста материал ще загуби.Ще видим и ваканцията как ще работи госпожата и ако работи ще искам поне веднъж да отиде колкото и да не му се иска.
П.С.Не знам каква е тая кашлица,но няма спиране.Вчера му беше 3 ден откакто е болен и туй чудо не знам как не намаля от толкова сиропи и лекарства.От две години не е пил АБ и се моля да се размине без и този път,но силно ме съмнява.

Последна редакция: нд, 14 дек 2025, 08:35 от danaeka

# 578
  • у дома
Моята дъщеря не иска да ходи на олимпиади, само по БЕЛ сигурно ще отиде.

За тази година не съм се интересувала от регламента,но предишни Оли бел 7 кл не беше преразказ,а ЛИС или както там го водят...Просто по програма в 7 кл не се учи преразказ.

# 579
  • Някъде по Дунава
И при моят син проблем ще е времето, но наобратно. Той все бърза и на преразказа ще е готов след 20 мин. Съответно ще е изпуснал някои подробности. А е паметлив и може да се справи на този компонент добре, ако е съсредоточен.

# 580
Аз да попитам: има ли някаква надежда да отпаднат интегралните задачи?

# 581
Олимпиада по астрономия необходима ли е за кандидатстване някъде?
Наборката иска да ходи, а аз не искам да си разпилява усилията на 100 места.

Не мисля, че ще отпаднат интегралните задачи.
Интересно ми е закона дали ще приемат. Той заседна между първо и второ четене. И нямаше комисия, на която да се новите предложения.

# 582

Няма никакво значение разстоянието,важно е да е описано подробно,ако е прегледно е супер,ако не е- проверяващите се кьоравчат да проверяват и толкоз-бонус за краснопис в математиката няма.
Иначе това за времето е точно така-децата,които не са правили доста ПИ за време/не е задължително в школа,може и у дома/, на самото НВО  се изморяват и просто спират да мислят във втората част.

Точно. Няма изискване за разстояние, но така е ясно къде започва следваща подточка. Ако не ти видят отговора (при моето дете ми е трудно да отгатна кое е отговор), няма да го отчетат. Така ни го обясни госпожата на уроците в СМГ, че е ДОБРЕ да бъде визуално ясно кое къде се намира. Отделно като квестор на НВО виждам всяка година ученици, които излизат от полетата на листа - един пръст от ляво и дясно влиза в машината и не се сканира. Децата са свикнали да пишат от край до край. Ама и това  се "тренира". Последното важи и за отворените въпроси на НВО БЕЛ - излизат от редовете, без да им мигне окото. В МАТ няма редове и наистина няма как да разбереш, че си нарушил полето, ако не се замислиш специално.

А иначе за децата, които категорично отказват "елитни" гимназии - понякога е метод за самозащита. Страхуват се, че няма да успеят и за да не се изложат, си поставят ниска цел, за да могат да се похвалят, че са постигнали желаното. При тези деца е добре да се уверим, че наистина искат друга специалност, а не бягат от високия бал от страх. Все ще се намери начин да бъдат стимулирани да се пробват и за елитна (уж като второ,трето желание) и няма нищо фатално, ако не успеят. Но може да се ползва като стимул да учат през годината.

# 583
  • shumen
Ели,не мисля,че ще отпаднат интегралните задачи.
Моя днес учи по География за контролно в Сряда.Хванах го,че има пропуски и ще го натисна днес да ги научи.По МАТ ще видя доколко аз мога да обясня задачите от движение.Дано в Сряда вече е добре и да си отиде на урок,че да му ги дообясни госпожата.По Английски ще го видя утре как е и дали ще отиде на урок.

# 584

Точно. Няма изискване за разстояние, но така е ясно къде започва следваща подточка. Ако не ти видят отговора (при моето дете ми е трудно да отгатна кое е отговор), няма да го отчетат. Така ни го обясни госпожата на уроците в СМГ, че е ДОБРЕ да бъде визуално ясно кое къде се намира. Отделно като квестор на НВО виждам всяка година ученици, които излизат от полетата на листа - един пръст от ляво и дясно влиза в машината и не се сканира. Децата са свикнали да пишат от край до край. Ама и това  се "тренира". Последното важи и за отворените въпроси на НВО БЕЛ - излизат от редовете, без да им мигне окото. В МАТ няма редове и наистина няма как да разбереш, че си нарушил полето, ако не се замислиш специално.

Благодаря, полезни са такива технически тънкости, които вероятно по-нататък и в училище ще им кажат, но нека си знаем още от рано. А крайният отговор на задачите за разписване по математика ако се огради, смята ли се за знак, за какъвто работата се анулира? Синът ми така е свикнал да огражда, прегледно е, но никой не иска да рискува...

Общи условия

Активация на акаунт