Седмокласници 2025/2026 - тема lll

• 29 818
  • 765
  •   1
Отговори
# 555
Задачите и отговорите от Коледното математическо състезание:

https://danybon.com/obrazovanie/zadachite-i-otgovorite-ot-koledn … IqkTZT9ChEdZsI6Yg

# 556
  • пустинята Гоби
Аз само исках да кажа, че моето дете ходи на пробни изпити, защото са включени в курса му. По математика не ходи на курс, пратих го на изпит за да види формата. Решавам с него задачи всеки ден вкъщи, курса не е панацея за успех за съжаление и в нашия случай няма да е полезен и достатъчен. По български уви няма да как да помагам пълноценно, затова ходи на курс и съответно там ще направи повече пробни изпити. За децата, които нямат възможност да ходят на курс и изпити - пълно е с помагала и теми, само желание да има да се решава, пишат.

# 557
  • у дома
Е,то не само школата и частните уроци също не гарантират успех,ако не се решава допълнително у дома...

# 558
Аз по математика го пращам на всички ПИ в образователни технологии и понякога в СМГ. По БЕЛ рядко се налага да посещава ПИ. Прави си ги в уроците с леля си. Миналата година направихме само 2 ПИ по БЕЛ и един в училище им пуснаха пролетта.
Целта на изпитите по МАТ е да упражни разпределяне на времето, пренасяне в бланката и да изчисти грешките. В ОТ връщат с рецензия и разговор по задачите. С течение на времето допусканите грешки се изчистват. Например за втора част графичното оформяне на листа е важно - да се събере чертежа, да е ясно написана всяка подточка с четливи букви и числа. Буквите да не се застъпват (за да е четливо) и да има малко разстояние между подточките, но и при крайния отговор да има описано с думи. Да не се пропускат мерните единици, естествено. Без ПИ няма как да се изкарат над 95т. За който иска толкова, де. Не на всеки са му нужни. В нашата ситуация станаха 5 ПИ за цялата година и бяха много полезни. На последното вече беше изчистил първата част и работеше вече само над втора част - да стига времето и да се решава всичко, без "това не го мога". Също така се тренира да издържа на умората, което не е маловажно. Не е лесно да решаваш втора част след 90мин първа част. В реалното НВО изкарват над 3ч в училище, защото отиват час предварително и чакат много дълго и изморително.

В училище тренират за НВО по един блок часове 80мин. На другия ден пак 80мин, но реално такава почивка между модулите няма.

# 559
  • пустинята Гоби
В София човек ще не ще се цели в много точки на матурите, защото баловете за голяма част от свестните училища са изключително високи. Та в този смисъл курсовете и ПИ са наложителни за голяма част от децата.

# 560
  • София
E колко да са високи баловете и колко да са свестни "свестните" училища. МОН и свястно нямат връзка за мен.

И с 80-85 точки има приемлив избор, за този който не държи на математика и програмиране. Това е постижим резултат и без свръх напъване, разбира се за някои деца. За други и с петдесет пробни изпита плюс курсове и решаване вкъщи пак ще е недостижим.

# 561
E колко да са високи баловете и колко да са свестни "свестните" училища. МОН и свястно нямат връзка за мен.

И с 80-85 точки има приемлив избор, за този който не държи на математика и програмиране. Това е постижим резултат и без свръх напъване, разбира се за някои деца. За други и с петдесет пробни изпита плюс курсове и решаване вкъщи пак ще е недостижим.

Не се заяждам.
Кажи ми при 2*85 какви са вариантите? За момиче питам, защото при момчетата в този интервал има малко повече светлина.
Гледах вариантите при 80Бел и 95,Мат на база  бала от по-миналата година. Далеч не е голям изборът. Втори ешалон е на кантар.

# 562
  • София
Аз знам за 18то, 127мо, 7мо, 1во. 31 не съм го гледала. В тези няма квоти.

# 563
Така е, в София с 85 изпадаш до училища в доста по-задната част на скалата. Друг е въпроса и престижните колко са качествени.

# 564

Къде са приемливите училища в София с 80-85 т? На колежка дъщерята с 87 по БЕЛ и около 80 т по МАТ(по спомен) имаше варианти Търговско банковата гимназия, 18-то СУ...

# 565
  • София
За момичета - във всички, които изброих горе, плюс 22ро, 31во и 35то се влиза на второ класиране миналата година с бал 430 или по-нисък. За момчета има още няколко между 430 и 440 т.

# 566
Много зависи от подредбата на желанията и какви са тенденциите сред децата. Отделно голяма част се влияят от приятелски кръг и има според мен "модерни" паралелки и училища. Сега погледнах с 2 х 85 т има 2185 деца преди теб (1150 момичета) само в София. Това са грубо 84 паралелки, за които евентуално няма да ти стигне бала, защото ще има деца с по-добър резултат от теб. И в крайна сметка поне при нашия батко паралелката е вече 29 деца (едното дете идва от друг клас в училишщето просто смени профила). Започнаха си 26 и другите постепенно се появяваха. Физиката при него е "непопулярна". При популярните училища и предпочитани езици сигурно е още по-зле положението.
Получихме ние декларация за олимпиада по Химия, но още не е ясно кога ще се проведе. Вълнува се госпожицата Smile Да минават тези олимпиади, че да има време за текстове за редактиране и по-сложни задачи, че й трябва и там тренинг. Сега само някакви червеи, насекоми и химични реакции на натрий са й в главата Sweat

# 567
  • София
Ами би трябвало да гледаш не колко паралелки има, за които не ти стига бала, и колко деца са изкарали повече точки от теб, а дали ще ти стигне за там, където те устройва. Надявам се, че повечето от децата не си мислят, че има смисъл да учат единствено в НЕГ, СМГ, ТУЕС, Испанската, НПМГ, .... и че ще настане страшна трагедия, ако не влязат там.

# 568
Аз съм математик човек и 84 паралелки са 17 училища Smile и вероятността тези 17 училища да са желани е голяма.

# 569
  • София
Не знам за другите деца, но нашето не иска нито една от паралелките в София с минимален бал над 450 за миналата година. За момче става дума. За някои училища  даже "не иска " е меко казано.

Общи условия

Активация на акаунт