Седмокласници 2025/2026 - тема lll

• 29 839
  • 765
  •   1
Отговори
# 540
https://www.mon.bg/obshto-obrazovanie/natsionalno-vanshno-otseny … -nvo-za-vii-klas/

Тук има задачи, но не знам дали търсиш тях или нещо ново.

# 541
  • shumen
Благодаря момичета.
Гиги,това го знам с меда и черната ряпа а и също лук с мед,но моя не иска и да чуе за тях.Второто с лука само като го помирише и му се сгажда.
Магента,да минава бързо варицелата при твоя.Моя я изкара в трета група в детската градина леко.
Днес взех един комплект на B.U.спрей за тяло и парфюмна вода и ще видя и нещо коледно и е готов за размяната на подаръци.Само да оздравее дотогава,че ми е жал да го гледам как се мъчи от кашлица.

# 542
Във Варна Материка,Вектор и СМБ са обявили датите на ПИ на сайтовете си-и на трите школи ПИ по математика са хубави-дано има майки на деца от Варна и да имат желание и да ги споделят,ако децата им ходят....

Извадила съм номерата на задачите от НВО от 2018г насам,които могат да се решават със знания до този момент-ако сега не могат,едва ли и юни ще са им по силите.Условията и отг ги има на сайта на МОН.

Само допълнителното НВО от юли 2024г го няма на сайта на МОН,но го има в седмокласната поща.

Благодаря daneka за приложените задачи. Дано ни остане време да решим нещо.
Мога ли да полмоля за задачите от допълнителния изпит през 2024, защото нямам достъп до пощата?

# 543
И тук да споделя, тъй като пряко касае децата, петиция за оттегляне на указанията:

https://www.peticiq.com/506932?fbclid=Iwb21leAOpAkNjbGNrA6kCOmV4 … Q957sRDj5L_-kq0qg

# 544
  • Пловдив
Spensa,благодаря!Подписах и пращам на приятели и родители

# 545
  • shumen
Lility,не аз,а Svetlaem e качила задачите.Нямам пробни аз.

# 546
Имате ли наблюдения от по-големи деца или познати дали пробните изпити на Образователни технологии се доближават до резултатите на децата от НВО? По БЕЛ или по математика са по-близки?
Миналата година имам пресен опит с пробни изпити в СМГ и ОТ. И на двете места изкарваше резултати между 80-86т. На истинското мина 90 и то защото размени на две от задачите отгворите в бланката, иначе почти максимален резултат щеше да има. Така че са трудни и на двете места, но усещането за ОТ беше, че е по-лесно спрямо СМГ.
Сега ходихме на изпита на ОТ на 23.11. и ще повторим утре. Всяко дете си е различно, обаче аз разчитам, че на реалния изпит ще е по-лесно, щом е минал през ОТ.

Относно взетия материал в училище - и при нас бяха все с няколко урока назад, което не беше проблем по време на уроците, обаче БЕШЕ проблем по време на пробните изпити - абсолютно винаги имаше по 1-2 задачи, които все още не е учил, което изкривяваше данните. Тоест пробните изпити си бяха пари на вятъра от гледна точка на предсказване на резултатите. От гледна точка на тренировка си бяха добре. Но и самочувствието страда от несправяне пак и пак. Стресът изигра роля на реалния изпит да обърка местата на 2 от задачите.
(Парен каша духа - минахме целия учебник по математика през лятото, за да избегнем изоставането с уроците в училище. Естествено не беше много качествено и половината е вече забравено, но все е нещо.)

По БЕЛ все още не записвам пробни, защото леля му  го обучава индивидуално и тя контролира нещата отлично.

Последна редакция: сб, 13 дек 2025, 11:39 от Shushi2

# 547
Намерих си сборника по математика, по който се готвех за прием в МГ миналия век Simple Smile

И в духа на приложните задачи и четенето с разбиране ви предизвиквам със следната задача:
За книга заплатили 1лв и останало да се заплати толкова, колкото би останало да се плати, ако за нея било платено толкова, колкото останало да се плати. Колко струва книгата?

Разделът е “Задачи, които се свеждат до решаване на уравнения”

# 548
2 лв ли е?

# 549
  • София
Не виждам голям смисъл за децата в пробните изпити, ако са повече от един-два по предмет - колкото да разберат какво ги очаква, как и къде трябва да пишат, с колко време разполагат. Задачите по Мат, ако ги разбират и могат да ги решават, ще ги решат на истинския изпит. Там винаги може да сгрешиш дори и да си правил много пробни изпити. За преразказа не е необходимо да ходиш на пробен изпит, а да напишеш определен брой преразкази, които да ти провери учител, да ти поправи грешките и да ти даде насоки. Четене с разбиране, редактиране на текст - също, достатъчно е да си се упражнявал в училище, вкъщи или с учител.
Не знам и дали на притеснителните деца многото пробни изпити помагат за справяне със стреса на истинския изпит, даже смятам, че е точно обратното. За да има по-малко стрес, трябва да вярва детето, че ще се справи и също да не е претоварено с прекалени очаквания или пък съмнения в себе си. Това е просто един изпит, общо два де.

# 550

Да Simple Smile
Доста се оплетох в колко трябва да се плати, колко е било платено и колко трябва да се доплати.

# 551
  • пустинята Гоби
Пробните изпити са включени в курсовете, та в този смисъл не пречи да се правят, те са просто решаване на тема, което трудно се постига в домашни условия.

# 552
  • у дома
Пробните изпити са включени в курсовете, та в този смисъл не пречи да се правят, те са просто решаване на тема, което трудно се постига в домашни условия.
Ами не всички деца имат възможност да ходят на курсове.А пък в по-малките градове изобщо няма школи и съответно и ПИ и единственото спасение е искат не искат да решават у дома,а родителя да играе ролята на квестор.За това е добре да се споделят повече ПИ ,но всичко опира до желание и добра воля...
Аз имам колекция от текстови задачи/още от миналия век,когато нямаше НВО,а си беше изпит по математика/ и ако има желаещи да си тормозят децата с тях мога да ги пусна за ваканцията.

# 553
  • shumen
В нашия град не съм чула да има пробни изпити освен тези в училище.Затова решаваме задачи във вкъщи.
Много ме е яд,че на контролни моя допуска елементарни грешки и то не от незнание,а от бързане.От онзи ден на контролното по МАТ е жив пример глупавата грешка,която е допуснал,че 8×4=24 и от там цялата му задача е грешна и има само една точка на нея,а можело да има 5 точки,които не са му стигнали за петица и има четворка.Как да не го е яд човек после.
Аз от два дни тъкмо реша,че ще го мъча малко със МАТ и БЕЛ и като се разкашля и вземе да приляга и ми става жал и го оставям.
Яд ме е,че тази вечер трябва да съм на фирмен банкет,а от 3 дни откакто кашля съм нощна смяна и имам не повече от 15 часа сън.Тъкмо поспя малко през деня и като се разкашля и всичко приключва.Не знам ще отида ли въобще довечера.Снощи майка ми каза,че посред нощ много е кашлял и чак я хванало страх да не направи пристъп.Аман от болести вече.И как да му е празнично на човек после.

# 554
Този набор деца ги подлудиха. Не стига, че от първи клас са онлайн за първи път в историята, а после и всички тези неуредици...
Днес моето беше на Коледно математическо състезание. Уж беше обявено, че за 7-ми клас ще е по формат на НВО, но нямало нищо такова. Нито имало интегрирани задачи, нито втори модул. Много странно.

Общи условия

Активация на акаунт