НАБОР 2006 - Студенти - 2

• 38 801
  • 591
  •   1
Отговори
# 330
  • Някъде в Европа...
Като студентка аз също не съм работила, живеех си вкъщи и не исках...Обаче той не е аз 😀...Има си собствени виждания и разбирания за неговия си живот, прави си изборите, следва си ги и действа, както трябва и да е, де.  Съответно си носи отговорностите и последствията. Отдавна мина времето аз да давам насоки и решавам за и заради него, той и не позволява, де..😀. Вече е дори в отделно домакинство с негови си правила, бюджет 😀Нямам драма и с образованието му - ако реши, че иска да преминава в друга форма, специалност, да прекъсва и е преценил, че ще е добре за него - да действа. Поиска ли съвет,  помощ, нуждае ли се от мен - насреща съм...
Знам, че ще има само 1 изпит, не съм запозната с повече подробности...
"Студентският" живот си му е както трябва, не е застой в никакъв случай 😀 - много нови познати и приятели има и от "скамейката" и от работните си места, обича да ходи и по заведения и по дискотеки, и не се лишава ...

Последна редакция: вт, 16 дек 2025, 10:21 от AIR

# 331
  • sofia
Чета ви че се освобождават от изпити. Това как става?
Моят има текущи оценки по български, микроикономика, ИТ. В сряда има презентация по ИТ, каза че отдавна я е направил. Не съм чула да са имали изпит по основи на правото и тая математика дето му стъжнява дните.
  Не бяхте ли финанси? В такъв случай трябва да го преодолее тоя страх от математиката, че после има още да я прилага.

# 332
Аз парирам на този етап разни идеи за работа. Ходи понякога през уикенда при един познат да му помага с хамалска дейност във фирмата му. Мисля, че това е достатъчно. Невъзможно ми се струва в неговата специалност да учи и да работи едновременно, особено първата година.
Не виждам някаква огромна разлика с ученическите години по отношение на нуждата от издръжка, живее си вкъщи, яде си основно вкъщи. По дискотеки ходи веднъж на пет месеца. Няма огромни разходи.
Наумил си е лятото да понавакса с френския, защото в училище не успя да го научи съвсем, а сега му хрумват някакви идеи за магистратура във Франция. Още не е на тази фаза от биологията, която го вълнува повече - той я харесва малко повече на клетъчно ниво, а не това, което учат в момента. Но не мрънка. Учи си, ще видим после изпитите.

# 333
Според мен навсякъде трябва да се присъства.
Дори наскоро четох статия, че ще спрат да допускат до изпити, студентите които не влизат редовно на лекции. А упражненията са задължителни. Ако всичко си го знаят от преди, за какво са тръгнали да си губят времето с това вишУ?
Защото му трябва харкийката на финала, Доня. Той и сега работи като младши инженер в ИТ компания. Очевидно има и знанията и професионалните качества, за да мине на 3 интервюта в международна компания, но все пак документ за висше образование рано или късно ще му потрябва все за някъде. Та, за да не си губи времето, работи да придобива опит. Всичките му съученици, които са записали неговата специалност работят по същата причина. За това писах, че е изключително доволен от избора си на училище, който направи в 7-и клас, защото не си изгуби времето тия 5 години, а му дадоха хляба в ръцете.

Живи и здрави да са децата, всеки да намери своя път и да се занимава с това, което му харесва, за да са щастливи и удовлетворени! Flowers Four Leaf Clover

# 334
  • у дома...
Освобождават се с текущите тестове. Естествено, не по всичко може. И с презентации, курсови работи.По испански за всяко упражнение имаше или преводи да предаде, или текст да пише и тест. От това там ѝ се формира текущата оценка. По спорта отдавна си направи необходимите часове и сега скипва. Днес предава курсова работа по Научна етика. Изпити ще държи със сигурност по Теория на медиите и Икономика. Остава да разбере какво ще е положението със Социологията. Но тя си игради навик да учи през свободните дни, за да не ѝ идва после възнанагорно за тестовете и изпитите.
За работата съм ѝ казала, че ще я подкрепя само ако е по специалността. Иначе не. Тя е с наследствена пенсия, та не е претупал тъпана чак толкова.

# 335
  • София
Нашият студент работи почасово. Парите му стигат и е доволен, защото хем има време за лекции, хем за почивка.  Редовно е, но програмата му е такава, че може да работи - всичко е събрано в средата на деня от понеделник до четвъртък, а петък е изцяло почивен. Но това е само за този семестър, така че е малко трудно да започне работа, като не знае следващия дали изобщо ще имат почивен ден през седмицата. По едно време го беше стегнала шапката да започва работа, пусна СВ-та, обадиха му се от Виваком, мина през 2 интервюта, но не се разбраха за работното време и в крайна сметка се отказа. Реши, че тази година няма да работи - ще търси нещо за през лятото, а после ще види в дните за кариернто развитие в университета. Иска да ходи и на студентски бригади, така, че има време.
Аз навремето учех редовно и работех на 2 места (едното беше само през уикенда и то не всеки). И не, защото ми се налагаше, а защото нашите бяха убедени, че трябва да свиквам на труд и да изграждам трудова дисциплина. Е, изградих такава, но доста купони и пътувания с колегите изпуснах заради това. Че даже първия 8-ми декември не си празнувах.
Иначе за сесията му останаха само 2 изпита - право и математика. По микроикономика са оформени, защото са с текуща оценка, по социология се освободи, АЕ изобщо не го мисли. От тази седмица започна да се подготвя по право, за да не му се натрупва по време на сесията. Само с математиката не знае дали ще се справи, но за сега не иска да ходи на допълнителни уроци. Каза, че някои неща са му лесни, но други били доста трудни.

# 336
  • София
аз когато съм учила висше образование, нямаше такова нещо като "освобождаване от изпити". сега чувам, че е масово явление, даже на места освобождавали и ако си присъствал редовно на упражнения. за мен това е пълно безобразие и говори много за нивото на повечето наши "университети".

# 337
  • Между гори и планини
Стивън също учи в свободните дни. Има петък, събота и неделя в които може да спи до малко по- късно, но започна да става в 8.30-9, закусва, чете, почива, пак чете. В събота излиза с един приятел от училище, който се прибира за уикенда. Започна малко по активно да решава задачи, добре че този изпит му е чак февруари.
Вчера в дупката между занятията е ходил да ни търси подаръци. Ние му даваме джобни за храна, но за излизане и страничните дейности - той си е спестил от това че работи преди.

# 338
В Стопански факултет няма освобождаване от изпити. Иначе синът ми ще има лежерна първа сесия, защото са само два изпита, по няколко предмета е с текущ контрол.
По Микроикономика имат всяка седмица контролни. Общо 13 за семестъра и тези оценки ще представляват 30 процента от финалната. Правиха едно мидтърм контролно и то дава около 30 процента. Останалите проценти ще са от изпита през януари. Синът ми каза, че някои от групата не са успели да си вземат този мидтърм с необходимите проценти.
По математика му е лесно, защото голяма част от материала го е учил в профил. Там правиха някакво класно, но не знам как ще им протече изпита.
Другите предмети са ИТ и  Основи на управлението и избираемите - английски, Кариерно развитие и спорт.
Следващият семестър ще му е по-натоварен, защото ще е с пет изпита и само английският остава с текущ контрол.
Имаше желание да поработва нещо, но и програмата му е доста натоварена.

# 339
  • София
аз когато съм учила висше образование, нямаше такова нещо като "освобождаване от изпити". сега чувам, че е масово явление, даже на места освобождавали и ако си присъствал редовно на упражнения. за мен това е пълно безобразие и говори много за нивото на повечето наши "университети".
В СУ за три отсъствия от упражнения не допускаха до изпит.
При сина ми в НБУ на теория не е задължително присъствието, но на практика повечето преподаватели имат присъствие и участие като част от оценката. Постоянно имат текущи задания, които също са част от оценката. Не виждам освобождаване от изпит, но има предварителни изпити. По български, например, има три дати за текущо оценяване, което си е като изпит, носят лична карта и тн, и който ги издържи не се явява на изпита по време на сесията. На всички им беше смешно, че имат български, но искат 65% за тройка и като получиха 3 тези с 5 от ДЗИ спря да им е смешно. По испански гледам, че също имат доста сериозни изисквания и учат бая, 6 часа седмично.
По другите предмети също всяка седмица имат нови задачи и бая ги кастрят. Не знам ако не присъстват как и откъде ще си научат нещата. За анимационното кино тапията не мисля, че е важна, никой няма да те спре да напишеш сценарий без документ, та присъствието намирам за задължително. Още повече в първите две седмици на семестъра могат да си сменят предмет, ако преподавателя или предмета не им допадат до степен да няма смисъл да ходят.

# 340
  • у дома...
През семестъра имат по два текущи теста, плюс курсова работа. И, ако ги устройва оценката, може да не се явяват на изпит. А тестовете им не са никак лесни. Бързо разбра, че в университета не е като в училище. И сега оцени колко добре е било, че учителката им по испански беше толкова взискателна. Последният текст, който писа на испански беше за престъпленията и ненаказаните такива. Преди това писаха за протестите, за новия кмет на Ню Йорк.

# 341
  • София
Аз навремето имах само 2 предмета, по които можех да се освободя. По другите си бяхме на изпити и то не тестове, ами писмени изпити, веднага след които влизахме и за защита. За текущи оценки в университет пък сега разбрах, че има. Но, като гледам как ги изпитват през целия семестър, хич не е толкова лесно, колкото си представя човек. Всяка седмица имат нещо - я тест, я казус, я нещо друго....

Забравих да се оплача - синковеца се раздели с приятелката си. И то точно на 8-ми декември. Добре, че не беше заминал с колегите, че щеше съвсем да му се скапе точно първия студентски празник. Първите няколко дни му беше много гадно - все пак са заедно от 3 години, с леки прекъсвания. В петък уж излезе на кино, обаче звънна, че остава при неговия най-добър приятел за уикенда (той живее сам). В неделя дойде, събра един сак багаж и каза, че отива пак там за една седмица - да е сред приятели, да се разсее и да си прочисти малко главата.

# 342
Бояна, а при вас дават ли и домашни по чужд език? Моята девойка записа език, който не е учила досега, но много харесва( италиански) и им дават домашни, които трябва да бъдат предадени в срок . Отделно са контролните, които са след всеки раздел.  Купиха си и учебници( плюс аудио записи), в които се пише.

# 343
Змейко, молА ти сЪ.... не ѝ губи времето в Софтуни.

Не смятам така, голямата ми дъщеря  завърши СУ, но по време на ковид изкара всички нива на курса, който си беше избрала, започна работа онлайн още окато учеше, а веднага като завърши я смени в голяма, утвърдена фирма. Това с курса към Софтуни, разбира се и опита, който набра на предната позиция. И други деца познавам, в сферата на IT, които си намериха работа след Софтуни. Ако има време и желание, всяко нещо е плюс

Последна редакция: вт, 16 дек 2025, 09:36 от R@N

# 344
  • София
Бояна, а при вас дават ли и домашни по чужд език? Моята девойка записа език, който не е учила досега, но много харесва( италиански) и им дават домашни, които трябва да бъдат предадени в срок . Отделно са контролните, които са след всеки раздел.  Купиха си и учебници( плюс аудио записи), в които се пише.
Всеки път имат домашни, да. Испанския му е два пъти седмично с две преподавателки. В единия ден има час и половина, в другия над 4 часа, и всеки път и домашно. Той е учил испански, но в две различни училища и според мен има пропуски от второто. Затова записа А2 по мой съвет, и добре, че не се хвърли на друго ниво, защото сериозно учат. Сега имаха междинен тест с всички части на езиков изпит, разбиране при четене и слушане, есе и прочее. Каза, че текстовете са били като за С1. Сигурно преувеличава, защото е минал някак, но аз се радвам, че се учи сериозно. Знаем колко струва един частен урок или курс по език, та и се изплаща инвестицията в семестъра, дори само с езика.

Общи условия

Активация на акаунт