НАБОР 2006 - Студенти - 2

• 36 202
  • 569
  •   5
Отговори
# 555
Ако получават стипендия втория семестър мисля, че нямат право на помощта, поправете ме ако греша. Мисля, че условието е никакъв доход, а не над определен размер

Последна редакция: чт, 29 яну 2026, 10:47 от R@N

# 556
  • Сандански
Ако получават стинепндия втория семестър мисля, че нямат право на помощта, поправете ме ако греша. Мисля, че условието е никакъв доход, а не над определен размер
Не е точно така, помощта е 315 лв. или 161 Евро и ако стипендията е 100 Евро мисля, че разликата се изплаща като помощ, или 61 Евро от социалните, но пак се предоставя уверение за получената сума като стипендия от университета. Проверете го, защото това ми казаха преди време, сега може и да не е в сила.

# 557
  • гр.София
Добре,че СУ са си кръстили специалността Счетоводство и финанси и дигит приложения на АЕ - т.е. дълго и сложно,та да няма съвпадение с друг ВУЗ и да го има задочно ( аз поне не открих). Т

Много тъпо за Правото. Но по- скоро различните Дирекции соц подпомагане нямат единен стандарт?
Аз си мълча, понеже дъщеря ми подаде документи чак декември  ( само по мейл праща, без КЕП и сложнотии),   после за 3 дни буквално й отговориха,обадиха ,посетиха, общува си със социалния работник по телефона,  поправи й разни неща, получи януари.Извади късмет.

Последна редакция: чт, 29 яну 2026, 10:29 от blanc

# 558
  • Пловдив
315лв е само, ако живее сам, ако е със съквартирант или родител е 191 лв. Това е причината и много да си спестяват записването на съквартирантите, но пък предупредиха, че  ще се следи това и ще правят проверки. По-добре е да се пишат за да не се окаже причина за отказ.
didipp за стипендията е така, изплаща се разликата

# 559
  • Стара Загора
Пак да попитам за помощите има ли някой специалност право на който е отпусната такава?
Чудех се дали да споделя, че  може да линчувате вестоносеца, но...Ето какво разбрах аз Simple Smile

Важното условие е те да учат в български университет по специалност, за която е предвидена само редовна форма на обучение, или преведено иначе, не става дума само за задочна форма  в конкретния университет, а задочна форма да няма в нито един БГ университет( Медицина, Фармация , Дентална медицина и т.н.). Друго условие е студентите да не получават стипендия или други доходи от различно естество.
Необходими документи:
1.Попълнено заявление-декларация – на място в дирекция на Агенцията по настоящ адрес на студента.
2.Уверение от университета, че специалността се предлага само и единствено в редовна форма на обучение + размера на получената за предходния месец стипендия. Ако няма такава то в уверението да пише, че не е получавана за предходния месец.
3.Лична карта за справка.
Ако ти бъде отпусната месечна помощ, трябва всеки месец най-късно до 30-то или 31-во число да носиш или пращаш по електронен път на Агенцията уверение от университета за това дали и в какъв размер си получавал стипендия за предходния месец.  При промяна в обстоятелствата, трябва да уведомиш Агенцията за социално подпомагане в 30 дневен срок ( смяна на адрес , смяна на семейно положение, съквартирант и т.н.)
Ако студентът живее с родителите си или съквартиранти, е необходимо да ги опише поименно в завлението задължително, защото се прявят проверки и това е едно от основанията за отказ, ако не са посочили съквартирант( това е за тези на общежитие)
Дъщеря ми получава - учи Право редовно в Пловдивски университет. Там специалността няма задочно. Трябва в същият университет да няма задочно в същата специалност.

# 560
Навихте ме и ние да подадем.
В учебен отдел ги били побъркали с тия помощи, явно всички взимат. Е, за отопление е изпуснал, за щастие не е мръзнал.
Вероятно като се появи правителство, ще променят условията, щото много народ така взима помощи.
Относно стипендия, може разликата да се взима, ако помощта надвишава стипендията
За съжаление мисля че пенсията се води доход...

# 561
  • Пловдив
rossitza1 не споря, но пък и  мисля че в България вече не съществува задочна форма на обучение по специалност „Право“ . (Грешна информация Innocent)

Последна редакция: чт, 29 яну 2026, 14:32 от mrancho

# 562
Помощта до края на семестъра ли се получава? Без летните месеци? При всяко положение тя е по- голяма от стипендията, така че ми се струва,че повечето студенти дори не биха си правили труда да подават за стипендия. Това със съквартирантите явно пак е супер субективно, някъде са ги карали да пишат, другаде не, всички познати си получават като за сам /ние още никаква нали...../

# 563
  • Стара Загора
rossitza1 не споря, но пък и  мисля че в България вече не съществува задочна форма на обучение по специалност „Право“ .

[Дъщеря ми получава - учи Право редовно в Пловдивски университет. Там специалността няма задочно. Трябва в същият университет да няма задочно в същата специалност.
.
Получава, защото няма задочна форма не само в ПУ Hug(Съгласно Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“, обучението се провежда единствено в редовна форма.)

Задочно право има в Софийски, Великотърновски и може би и другаде. В Пловдив задочно право има незавършили в 4 и 5 курс, те не получават. Получават тези в 1, 2 и 3 курс. Правилото важи за самия университет, не на национално ниво, надявам се ясно го обясних. А евентуална стипендия се приспада от размера на месечната помощ и се изплаща разликата.

# 564
  • София
rossitza1 не споря, но пък и  мисля че в България вече не съществува задочна форма на обучение по специалност „Право“ .

[Дъщеря ми получава - учи Право редовно в Пловдивски университет. Там специалността няма задочно. Трябва в същият университет да няма задочно в същата специалност.
.
Получава, защото няма задочна форма не само в ПУ Hug(Съгласно Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“, обучението се провежда единствено в редовна форма.)
Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“
Чл. 4. Формите на обучение за придобиване на висше образование по специалността „Право“ на образователната и квалификационна степен „магистър“ по чл. 1, ал. 2 са редовна и задочна.

# 565
  • София
Дъщеря ми получава - учи Право редовно в Пловдивски университет. Там специалността няма задочно. Трябва в същият университет да няма задочно в същата специалност.

това не е правилно. извадили сте късмет, че местната ДСП не си познава правилата.
не е вярно, че изискването важи за конкретен отделен университет.

трябва специалността изобщо да не се предлага задочно - такива са много малко, реално погледнато. но сега с тия масови недоразумения излезе, че 80% от студентите получават помощи, включително абсурда студенти на субсидирано общежитие да вземат и помощ за отопление, и това ще доведе закономерно до едно нещо - най-много догодина ще резнат тая възможност за всички. и ще пострадат онези, които наистина няма как да работят, докато учат.

# 566
  • Пловдив
sanaka, явно аз съм в грешка, но помня че имаше дебати преди години да е само редовна форма. Както и да е грешката е моя за Правото , признавам си  сгреших Blush

# 567
  • София
Е, нищо де. Кой не греши? Реших, че и аз може да съм изпуснала нещо ново, защото те променят, но това е последната редакция на наредбата, която намерих - 2022г.

# 568
А, какво общо имат съквартирантите?
Моят син е казал, че дори не им знае пълните имена, което е истина, та какво остава да посочи някакви други данни за тях. Знае ги по малко име, от кой град са и в коя специалност. Толкова. Всеки от тях си е самостоятелна единица, нямат общи финанси, общо домакинство, просто по една случайност живеят в една стая.

# 569
  • Пловдив
ston най-добре е да пита като попълва на място , явно правилата са различни и тълкуванията също. Аз споделих какво ми казаха на мен, когато попитах. Опитвах се да помогна с информацията, която ми дадоха Disappointed

Общи условия

Активация на акаунт