КАУФЛАНД - тема 78 ЕСЕННО-ЗИМНА 2025

• 46 912
  • 752
  •   1
Отговори
# 195
Платих 2,60 лв. на жълти монети. Нямам спомен да съм ги изваждала по една от плика и платих по-бързо от майка ми, която си сканираше покупките и плати с карта на съседната каса. Не знам какво точно съм правила, повече от десетилетие плащам само с карти по тези магазини. Но беше бързо.

Всъщност, колегите ми чужденци наистина си събират центове по метални кутии, “за кафе”, не искали да им тежи. Аз мразя да плащам в брой.

Последна редакция: пн, 10 ное 2025, 05:02 от soul81

# 196
Ще има евро стотинки и пак ще слагат в буркани...
"Топката" е в БНБ и държавата. Тяхно задължение е да пуснат точно толкова монети в обращение,че да не са нито в повече,нито в по-малко...
Мисля,че при дребните търговци (собственици на кафенета и т.н.) се трупат много жълти стотинки,понеже имат нареждане "отгоре" да НЕ връщат ресто в тях...

# 197
Никога не съм разбирала такова събиране на монети. Нито е удобно, нито се пести по този начин.
Ние ги изсипвахме в една кутия, когато ни натежат прекалено много портмонетата. По принцип плащаме с карта, но на някои места няма възможност, като ни върнат една шепа, няма какво да ги правим.

Който събира монети, да си ги обменя в банката. На никого няма да му бъде приятно някой да застане с буркан пред него и да брои с часове.
Така е, никога не бих платила с тях на каса, но Кауфланд имаха машини за обмяна на монети, за да привличат клиенти (после можеше сумата да се харчи само при тях). Затова уж отидохме. И служителите им, за да не изпуснат клиент, ни насочиха към касите за самообслужване. То пък стана беля.

# 198
  • София
Мисля,че при дребните търговци (собственици на кафенета и т.н.) се трупат много жълти стотинки,понеже имат нареждане "отгоре" да НЕ връщат ресто в тях...
Лично от Урсула им е нареждането 🙃 Стига плямпал глупости!

# 199
Ами отвори един магазин, инсталирай машина и приемай монети до безкрай.
Трябва да се прави разлика между право ( да заплатиш с монети ) и злоупотреба с право ( да ползваш магазините като безплатен чейндж и да си изсипваш бурканите дето сам не можеш да си отговориш защо имаш ).

Не съм карал К да слагат машини с възможност за плащане кеш и с монети. 🙂
Като не им изнася точно сега, да ги махат. Щом им е по-изгодно касиерите им на каси да броят монети и да бавят опашката, вместо машина да го прави, добре, свободни са да правят каквото искат. И преди машините е било така. Имало ли е проблеми? Не мисля. Аз много добре правя разликата. Нито ползвам тия магазини като чейндж, защото не задържам стотинки повече от два дена ако изобщо се разплащам в брой. Ако може да не го казвате на мен това като критика, а да се обърнете към тези, които носят бурканите със стотинки, които сте виждали. 🙂 Аз не съм призовавал - Ей, носете чували по 20 кг с монети и ги изсипвайте наведнъж, че да им се взривят машините ако може. И то до края на годината, че после не може. Нито някога съм виждал в тези К, които посещавам някой да е носил толкова огромно количество, че да плаща така или да се блокират тия машини заради стотинките.
Но един път плащайки на каса с касиер нарочно не дадох стотинки на касиерката, защото беше изключително начумерена. В резултат давайки 100лв при сметка от 30 и стотинки я принудих да се забави повече от 3 минути докато намери за ресто да ми върне. Не само че не можа да се оправи, а изсипа доста от касата си на земята, като пуфтя непрестанно. На следващото пазаруване тези пари от рестото отидоха в селфчек касата.
След като това правило за монетите влиза от следващата година, кой ще защити правата на потребителите от ограниченията на магазините още отсега?
Риторично. 🙂

# 200
Нали точно това коментираме. Злоупотребата с права. Дали на машината ще ги сложиш и ще я блокираш, или ще дадеш на касиерката да брои до припадък, все тая.

# 201
  • София
имам купон - 2лв при сметка над 50 и -5 лв при сметка над 100 ако са нужни някъде, пишете ми ЛС

# 202
  • София
Имам такъв купон, който е валиден до днес:

Ако някой го иска, да ми пише.

# 203
Нали точно това коментираме. Злоупотребата с права. Дали на машината ще ги сложиш и ще я блокираш, или ще дадеш на касиерката да брои до припадък, все тая.

Да, коментираме, но RebelHeart фино ме напада. Сякаш аз съм предводител и генерален директор на хората с пликове и чували/буркани със стотинки, които били прецаквали цялата работа.
Никой не е карал К да слага такива машини, които приемат и монети, а даже изобщо и за плащане в кеш/с купони/ваучери и каквото още има. Много добре знаят, че тук не е като в Европа, че да очакват, че ще се възползват гражданите за улеснение, а няма да го обърнат на споменатата ситуация. Слагайте такова, че българите имат бидони със стотинки, ще имате много клиенти. Постоянно питат за монети, сега пък не им трябвали. Допреди тази седмица К нямаха проблем с монетите изобщо. Как точно пък сега заимаха? Не съм виновен, че в тоя момент търсят да се почешат където не ги сърби.
Те вместо да сложат повече машини за обмен на жълтите стотинки, да облекчат другите каси, те ги махнаха изобщо, под предтекст, че им сменяли софтуера заради еврото. Не е вярно това. Махнаха ги доста преди да се разбере, че ще влезем в ЕЗ. А и изобщо тази ситуация сега според мен е заради еврото и двойния период на разплащане. После ще им дотрябват евромонети и пак ще почне същата история.
Разбирам, че има много хора, които плащат с монети, че бавят другите, че блокират машините, но не може да ги утрепем, само защото са решили сега да платят с монети. Това е в България. Това са българите. Да, лошо е, разбирам. Но няма начин това да се спре. Като не е на селфчек касите, ще е повече на другите с касиери. Че не е чейндж бюро К, не е. Но реално и аз не съм засичал никакъв случай, в който да се блокира машината заради монети или някой да се бави 10 минути, докато изсипе един плик жълти стотинки, а другите го чакат. Наистина не съм. Вие как на такива попадате, не знам. Не може да промените никой. Накрая всички ще ходят в БНБ и там ще обменят тези стотинки, ако изобщо им се занимава, защото чуждите банки със сигурност ще сложат такса след 6-я месец. После там ще има сърдене заради опашките, че ще бъде банка без такси. Въобще няма угодия никаква бг-то.

# 204
Изобщо не разбирам смисъла на бурканите с монети. В къщи монети имат само децата в касачките си и то не много. Винаги, когато ни се съберат монети в портмонето или в джоба на мъжа ми, ги даваме при пазаруване на пазара или на касата в магазин, защото им трябват монети и са благодарни.

# 205
То и в момента банките взимат такси при обмяна на монети, няма да е след 6 месеца.
Работя в общинска администрация, при все че имаме инкасо и обслужваща банка не ни осигуряват монети, но също се сърдят като им отчитаме.
Като закъсаме за монети търсим от познати с вендинг автомати, защото пък на тях банката взима такса.
Не можем и да върнем гражданите, които са решили да си платят с монети.
И действително в момента хората идват с пари точно от касички.

# 206

Махнаха ги доста преди да се разбере, че ще влезем в ЕЗ.

Глупости. Знае  се, че ще влезем в ЕЗ от много време. Махнаха машинките за стотинки преди 2-3 месеца и то не на всякъде по едно и също време.

Вярно е, че е тегавиня за спестяванията в “бурканбанк“, ама пък никой никого не е карал да събира стотинки. Идете в банката и ще ви ги вземат. Е, услугата си има цена, ама ще се отървете от тях.

# 207
  • СОФИЯ
Не държа много монети в портфейла си, но ще си оставя по една от всички за спомен. Това ми желание ще реши "проблема".

# 208
Всъщност, колегите ми чужденци наистина си сбират центове по метални кутии, “за кафе”, не искали да им тежи.
Те и машините за кафе не приемат всички видове монети. От много години не съм виждала на някоя да може да се плаща с 1 или 2 ст.🤔 Или събират само определени монети?
Понякога ми се събират по повече монети, но никога не съм имала количества чак за буркан. Старая се своевременно да пазарувам с тях, защото и тежат, и заемат място. Дори и да имах цял буркан, щях да го пласирам на части, а не наведнъж. И друг път съм казвала, точно на каси на самообслужване си е зор да се пускат монета по монета, ако са в голямо количество (понеже ми е ясно, че е твърде вероятно касата да блокира, ако просто се изсипят монетите).🙂

Последна редакция: нд, 09 ное 2025, 19:40 от dolce miele

# 209
@gerata,
Не знам в кой К и в кой град пазарувате, но в моя К в София машината я нямаше още от края на юли, като преди това още юни изчезна временно. Не знам кой е знаел от много отдавна, че ще влезем в тая ЕЗ, след като се чакаха доклади юни месец.

@ Rosheen, говоря за периода януари-юни другата година, когато все пак не би трябвало да взимат такси за обмяна на левовете за евро. Но въпреки това, винаги трябва да се има едно на ум, защото сме в Бг, особено пък за монетите и чуждите банки. Ясно ми е, че взимат такси за всичко, как иначе ще имат печалба от близо 3 млрд до септември. А БНБ ще ги обменя безплатно и безсрочно, а нашите монети ще ги изтеглят постепенно. Поне така се твърди. Ще видим много скоро.

Общи условия

Активация на акаунт