Парфюмни размисли и страсти - 299 тема

• 71 295
  • 757
  •   1
Отговори
# 285
  • на терасата
... Но напоследък все се замислям, ако наистина започна наново как бих изградила личната си колекция и с кои да кажем 10 парфюма бих започнала. С кои бихте започнали вие?
Еха, Whatever , върна ме години назад. Тогава нямаше лесен достъп до парфюми в България. Стреляне насляпо от английски сайтове, проби от luckyscent, пробички на памуче или в спринцовка от съфорумки, а също и размените тук бяха моите начини да опознавам и разучавам парфюми. Четях темата, фрагрантика и така се оформи вкусът ми и колекцията.
Сега е много по-лесно, ако трябва да започвам да навлизам в света на парфюмното изкуство. Проби, отливки, можеш да се поливаш в парфюмериите (без Прити шоп). Но аз и тогава, и сега деля парфюмите за себе си на аромати и на парфюми.
Аромати за мен са тези, които са създадени, за да се пуснат на пазара, някакви химични опити, считани за някакво лично постижение на автора и са за ширпотреба. Имам такива, но не са много. Често ги ползвам да си ароматизирам спалното бельо или да пръскам в стаите и гардероба.
Парфюми за мен са тези, които ми разказват история с аромата си, вдъхваш и усещаш идеята на автора, това, което е искал да сподели. И това вече е изкуство. Не всички аромати, които оценявам като парфюми, харесвам. Но повечето в колекцията ми са парфюми, които оценявам като изкуство и са точни за моя вкус.

Ако сега започвах със сигурност бих купила бутилчета от:
Нежния Шанс едт на Шанел
Кристал едт Шанел
Магнолия нобиле на Аква ди Парма
Пеония нобиле на Аква ди Парма
Нарцисо Pure musc

Последна редакция: вт, 25 ное 2025, 19:16 от рак-щрак

# 286
Това с памука ме върна в студентските ми години... Тогава заработвах в една парфюмерия. Продавахме Рефан и маркови (разбирай всичко не Рефан). Първите се помирисваха от тестер - памук в мини стъклено шишенце напоено с аромата, а вторите - разопаковахме и пръскахме в капачката. Какви ти тестове, какви ти разносвания за разучаване на аромат. От всичко имаше по един брой. Е това си беше истинско стреляне "на сляпо).
В момента съм на вълна Lorenzo Villoresi, който прави хубави аромати, с развитие и определено различен прочит при различни климатични условия и различна кожа, без да губи красотата на ароматите. Сякаш в последно време търся парфюми, които са по-тихи, но със силно присъствие, дълга трайност и интересно развитие, такива които да се усетят само от мен или в близост. Мисля, че той прави такива.

# 287
Та, возя си се и си мисля, ако тепърва започвах парфюмната си колекция. И изобщо да навлизам в света на парфюмите и ми е интересно. Как ли бих подходила? Какво е парфюмът? Комплимент към мен и обликът ми към момента? Баланс между дреха, повод, настроение. Може би точно обратно - кофти настроение и весел парфюм. Знам, че голяма част от тези въпроси сте ги разнищвали, за себе си също (до някъде) знам отговорите. Но напоследък все се замислям, ако наистина започна наново как бих изградила личната си колекция и с кои да кажем 10 парфюма бих започнала. С кои бихте започнали вие?

Позамислих се над въпроса и се изненадах от отговорите.
Ако тепърва започвах от нула, веднага бих избрала Нишан Ани, заради преживяното с него през последните 2 години. Магичните и специални моменти ще свързвам с него.
Flowerbomb Nectar и Flowerbomb- без тях не може. Без Coco Mademoiselle Intense също не може.

И ето ги: Ванилията, Гурмето, Щастливият флорал с чай и Емблематичното пачули.
От тук нататък е лесно- Долче Амалфи и Барения за есента, за Адвентния сезон Angel Fantasm и Stellar защото без Мюглер не може.
Липсва спокоен, кремест и благороден флорал - Amouage Honour/b]
И Розата- Amouage Lyric, но май и той е спрян, не съм го виждала отдавна.
О, Средиземноморските градини
, и съм готова. Heart

Голяма част от гардероба ми е спряна, няма ги вече. Като довърша спрените Ангели ще взема Стелар и Фантасм.

Моят парфюмен профил е на емоционален традиционалист.
Не съм авангарден експериментатор,  нито се нося на гребена на модната вълна. Масовите истерии по-скоро ме отблъскват, отколкото да ме карат да държа крачка с последния врясък в Тикток.

# 288
Мисля, че не бих променила нищо от парфюмното си пътуване досега. Бих извървяла същия път, за да открия голямата любов в лицето на белоцветните аромати, буквално да открия себе си в парфюми като Alien EDP.

# 289
  • The Evergreen State
...Но напоследък все се замислям, ако наистина започна наново как бих изградила личната си колекция и с кои да кажем 10 парфюма бих започнала. С кои бихте започнали вие?

Отначало този въпрос ми се стори много труден, но реших да приема предизвикателството. Знам, че колкото и да съм се привързала към парфюмите си, някои предпочитам повече от други. Пък и малко броене, пренареждане и прехвърляне на парфюми в парфюмния гардероб във Фрагрантика не вреди. По-скоро в моя случай си отговарям на въпроса - ако трябва да се свия в десетина парфюма, кои бих избрала. Свих се в петнайсет Relaxed - реда на изброяване е по марка в азбучен ред - Burberry Goddess EDP, Chanel Allure Sensuelle EDP, Chance EDP, 5 L'eau, CM Intense, Creed Wind Flowers, Dior J'adore L'or, MD Parfum, Givenchy Very Irreststible EDP, Guerlain LPRN EDP, Shalimar L'essence, Hermes Barenia, Lancome Hypnose, LVEB Domain de la Rose, YSL Parisienne. Списъка не е ламиниран обаче Laughing - ако ме попитате пак - току виж някой друг се вмъкнал в челните петнайсет Simple Smile.
Хареса ми определението на Dez - емоционален традиционалист - и аз се пиша в същата група.

Последна редакция: ср, 26 ное 2025, 23:59 от Athena

# 290
Здравейте!
Имам нужда от помощ. Въобще нямам вашите познания по парфюми и състави, но идвам с въпрос. Имам няколко парфюма, които са на 4-5 години, някои отворени, някои не. Има ли им нещо? Безопасно ли е да ги използвам? Чета, че няма никакъв проблем, стига консистенцията му да не е нарушена или да има неприятен аромат.
Имам La vie este belle, но не ми понася. Не знам силен ли ми е или не, но ме боли глава от него, беше ми подарък от приятелка преди 2 години. Май ще го подарявам.
И за финал - моля да ми препоръчате хубав зимен аромат, спряла съм се на My Way Nectar, но ми идва малко летен, което попринцип не би ме спряло, но няма да откажа предложения и за нещо друго.
Благодаря!

# 291
Нищо им няма на парфюмите. Даже били ставали още по-богати ароматите като престоят.

Но ако те боли глава от някой, лансирай го някъде или не го ползвай. Имам аз един на Burberry- Burberry Rythm, от който много ме боли глава. Сигурно повече от 10 години стои. Допускам, че от лавандулата в него така започва да ме стяга челото.

Колкото до "хубав, зимен аромат", това може да значи много неща. Ти какви харесваш?

Мен миналата зима ме убедиха за Jimmy Choo I want Choo, не е лош, ама прекалено прасковен и скучен ми дойде. Праскова с ванилия и толкоз. Радвам се, че вече го привършвам. Едва ли ще повторя.
Днес съм с Mon Guerlain. Това вече е аромат с присъствие. Обаче и от него започна да ме боли глава. Вярно, че и той е с лавандула Laughing

Последна редакция: ср, 26 ное 2025, 13:46 от Анонимен

# 292
Здравейте, много интересна ми беше тази тема, особено въпросите какво не харесваме в парфюм и с кои 10 бихме започнали сега.
За мен почти няма нещо, което категорично не понасям, зависи в каква комбинация са съставките, но по принцип избягвам озоново, морски, минерални (например Alien Mirage, Aqua de Gio, tom Ford Oud minerale). Също съм забелязала, че ако има водна лилия или лавандула не ми допадат
Много обичам мирис на истинска лавандула, но в парфюм почти винаги ми се струва задушаваща.

10, които бих купила, ако нямах нито един:

* чист, универсален, женствен - Dia Amouage
* нежен, елегантен, универсален (това е който бих избрала ако трябваше да е само един) - Narciso etd черен куб
* разкошен, с червена роза, пищен, сложен - Amouage Lyric, Ellie Saab Royal или Armani Rose D'Arabie
*велур, делови, елегантен - Bottega Veneta
* сладък - Mugler Angel Fantasm или Angel Crosierre 2019
* чист, ненатрапчив, ежедневен - Clean Reserve Skin или Le Labo Another 13
*разкошна, богата "бабичка" - Coco edp
*тютюн - Kayali Invite Only или Dior Tobacolor
* необичаен - Rouge CDG или Amouage Meander
* свободно място за внезапно влюбване

Като си прегледах наличните, виждам, че имам няколко "свежи", плодови, леко воднисти, които не ползвам често и не биха ми липсвали. Общо взето не бих купувала нищо от любопитство или защото е хубав парфюм, макар да не е напълно по мой вкус. Както се казва, If it's not a "f**k yes" , then it's a "hell no" .

# 293
  • на терасата
...
Както се казва, If it's not a "f**k yes" , then it's a "hell no" .
След много години парфюмен опит това е принципът, който следвам сега относно покупките на парфюми. В началото на парфюмната ми лудост не беше така.
Относно любопитството ми към ароматите, все още душа всичко, което се влага в козметика и препарати. Това включва перилни препарати, омекотители, дезодоранти, сапуни, кремове...

# 294
Xerjoff  - Casamorati 1888 Regio
парфюмна вода унисекс

Ето го, днес дойде. Пръснах се един път на китката около 09.30 и още се усеща. Класен, луксозен. Създава увереност, с характер е.
Това определено не е аромат за поливане и масова употреба. Много ми харесва, но ще внимавам с количеството - две-три пръскания ще са достатъчни. Ако харесвате Черната орхидея на Том Форд и този ще ви грабне. Не мисля, че е подходящ за лятото, както смятат други в отзивите си.
Снимах си го и после си поиграх с ИИ да стане по-красиво.

Скрит текст:
глава - лавандула, грейпфрут, бергамот, лимонов цвят
сърце - здравец, карамфил, кардамон, слива, иланг-иланг, роза
база - ванилия, амбрет (мускусен слез), пачули, мускус
вид аромат - ориенталски, пикантен

# 295
Наистина е много хубава тази тема, особено с така зададените въпроси, които подтикват към точно "парфюмни размисли". 😊
Ако започвах сега колекцията си, с уговорката, че аз колекция нямам, както винаги съм твърдяла, а емоционални покупки - понякога спонтанни, друг път моментна прищявка, или пък носталгични...
Не бих променила нищо, въпреки че понякога се дразня, че не оценявам красотите, които имам, защото съм се затрупала или защото съм вперила поглед в следващия аромат, който нямам.
Но все пак:
1. Бих си купила 100 флакона от първообраза на Womanity, и тук приключваме. Финансово и всякак.😂
2. Midnight Poison - 50 флакона
3. Addict първообраза - 10 флакона
4. Flowerbomb първообраза - 5 флакона. Сегашното нещо е гола вОда и кал по гърбО. Така осакатен аромат...
5. Poison - колкото и неприятен да е за мнозина, за мен този парфюм е основа, стълб, епоха... Имам го, в някакво издание, не го нося, но си го мириша понякога. Феноменален.
6. Crystal Noir - изключителен. Винаги ще го имам, без значение през какви промени преминава. Докато не го осакатят до степен неузнаваемост.
7. Black Orchid - не мисля, че има нужда от обяснение. Икона.
8. Vanille Fatale - защото нищо друго не ми обръща очите след подушване.
9. Black XS L'Exes - 15 флакона. Не мога да прежаля спирането му. Дълбоко страдам.
10. Alien Essence Absolue - 10 флакона. Още една изгубена красота.

Някъде там бих вмъкнала и летните си туберози и кокоси, но за мен това е основното.
След гурме манията ми, която се задоволи със Sol de Janeiro Cheirosa 71 (чудесно се комбинира с Billie Eilish и какво ли още не), голяяяма отливка Bianco Latte (цял флакон трудно ще асимилирам, но много приятно маслен ми е), сега съм на ретро вълна.
Наскоро носих Elle Yves Saint Laurent при един студен излет в планината - е, няма такава красота! Хладен, обгръщащ, красив...
После ми щукна, че искам Hypnose отново.
Знам, че сегашното издание е просто призрак на истинската красота, която имаше парфюмът някога. Купувах го преди няколко години, не понесох осакатяването, и се разделихме. Ама... 😏
Вчера взех, че го пробвах пак, така се разгърна в студения есенен ден, не можах да спра да мисля за него; ставах посред нощ да си мириша шала, с който бях...
И днес просто отидох и си го взех. Черен петък, цена без аналог, 75 мл.
Още даже не съм го отворила, но сега ще се облея ритуално.
Ледена ванилия.... като светлината на Северното сияние.💙💜🩵💚

Снимката не е художествена, просто щастлива. 😊

# 296
Мисля, че не бих променила нищо от парфюмното си пътуване досега. Бих извървяла същия път, за да открия голямата любов в лицето на белоцветните аромати, буквално да открия себе си в парфюми като Alien EDP.

И аз не бих, но не това беше въпроса.
Ако започвахте отначало- без спрените вече аромати и лимитирани издания които не се намират.

Господи Боже, Alien Essence Absolue! Heart Срамота че го спряха!

Едит: И аз нямам колекция. И друг път съм казвала, че те сами се размножават в тъмното, като амеби, когато не гледам.
Помня една тема от...2010та? дали 20 ,30, или 50 бутилки са в идеалния гардероб. Бях се потресла тихомълком от цифрите.
А после какво стана......Innocent Отиде коня.... в парфюмерията.

Последна редакция: чт, 27 ное 2025, 20:14 от Dez

# 297

И аз не бих, но не това беше въпроса.
Ако започвахте отначало- без спрените вече аромати и лимитирани издания които не се намират.
Не е възможно; то е като да си заличиш парфюмните спомени и памет. 😏
Тоест, за да започнеш на чисто с наличното на пазара, трябва никога да не си познавал и докосвал до спрените, класиките, ретрото. 😊
Ако никога не си гледал Scarface, то Марвел тъпотиите ще ти се сторят върхът на киноизкуството.
(Време е за Stranger Things 😁)

# 298
  • The Evergreen State
И аз много обичам Lancome Hypnose. Това лято в местната ботаническа градина за пръв път видях Passion Flower, има го в Hypnose, наистина напомня аромата на цветето. Thierry Wasser е автора на на парфюма, както и на оригиналния Диор Адикт и на по-старите фланкъри на Шалимарите, майстор си е на ванилиите той. Благодарна съм за реформулировката на Франсоа Демаши на прекрасния Адикт, защо все още нямам бутилка от него и аз не знам.

А вчера беше като се напръсках със Шанел Шанс ЕДП и се зачудих що ли ми е нужен тоя шкаф пълен с парфюми като имам Шанс и ето - днес Диор Адикт ми е в главата Smile.

Току що с изненада установих, че малкото ми бутилче от 30 мл Hypnose си е сменило цвета. Аромата си е същия, вероятно е от ванилията. И аз като Аризона, запасих се с нова голяма бутилка от него съвсем скоро покрай намаленията. Може би ще трябва да приоретизирам за пръскане обаче тази малка бутилка.

...
Тоест, за да започнеш на чисто с наличното на пазара, трябва никога да не си познавал и докосвал до спрените, класиките, ретрото.

Това мисля, че е факт за тинейджърите и младите 20+ хора. Спрените няма как да ги знаят, класиките които се продават и досега, всички са реформулирани.

Последна редакция: пт, 28 ное 2025, 19:56 от Athena

# 299
  • Враца
Леле, ако сега започвах щах моментално да се сдобия с :

1. L'Instant Magic Guerlain - любов моя на всички времена! (естествено че първото издание!)
2. Angel Garden Of Stars - La Rose Angel Mugler - бих се сдобила с всичките градини на Мюглер, но ако няма как , тази ми е фаворит. Heart
3. Womanity Mugler - О! Първият, когато излезе точно, нямаше го по нашите ширини и ми го изпрати една парфюмна дама от Канзас. Heart Heart Heart  (2010 г. )
4. Black Orchid Tom Ford - добре ми стои, обичам го и все още продължава да ми мирише на мляко.
5. Dior Addict Dior - един от вечните ми фаворити.
6. Alien Mugler - също от вечните фаворити.
7. Blossom Love Amouage - кара ме да се чувствам добре.
8. Paragon Initio Parfums Prives - действа ми наркотично. Искам да го душа още, и още, и още..
9. Coco Mademoiselle Chanel - но само изданието от 2001 година, за другите не искам да чувам.
10. Mugler Cologne Mugler - това е за чистота и свежест. Мирише ми на къпан човек, Лятото се пръскам преди сън. Красота. Дава ми въздух.

С тези мога да живея. Други не ми трябват.

Общи условия

Активация на акаунт