Какво носите за рожден/имен ден на детето си в градината?

• 1 334
  • 19
  •   1
Отговори
Здравейте, забелязвам, че в градината на дъщеря ми е прието рождениците да раздават на всяко дете подаръчна торбичка/пакетче с някакви лакомства и джунджурийки. Няма някаква стандартна почерпка с торта и пр , доколкото разбрах. Може би така е прието да се процедира. При вас как се случват нещата?

# 1
При нас беше забранено вкарването на торти, затова индивидуално пакетирани неща - по един бонбон или барни, балон за надуване, свирка-пищялка, или от най-малките пакетчета с по 4-5 желирани бонбончета, евентуално от малките сокчета, такива неща. Най-голям успех имахме една година, когато баща ѝ трябваше да осигури нещата за торбичките, той беше забравил и по пътя за градината минали през един по-голям магазин, купили шоколадови яйца с хари потър и ги занесли в градината.
Сещам се, че от други деца е получавала съвсем дребна фигурка, предполагам от Джъмбо, на коте и още я пази. Друга майка вместо да прави торбички беше поръчала от китайците пакетчета с магически листи за изтриване с монета или молив. Малък светещ пластмасов пумпал. Всякакви дреболии вървят.

пп - за в градината, питай дали можеш да вкараш пинята, но пълна със стикери и някакви дребни сувенири от китайците. Повече се радват на такива неща, отколкото на бонбони, по мое мнение.

# 2
В градината на сина ми се носят пакетчета/торбички/хартиени торти, пълни с всякакви неща, който каквото е преценил. Не се консумират там, взимат си ги в края на деня. Аз съм слагала единствено неща за ядене и в краен случай балон, защото не възприемам подаряването на други неща от рожденика. Шоколадови яйца също съм носила. По преценка на родител после се яде или не яде почерпката. Вкъщи например не давам близалки, ако има такива вътре, както и сокове със захар. Някои родители носят и надути балони и цифра за украса.
В градината на дъщеря ми не се носело нищо. Тя беше много тъжна след първия празник, защото предишните две години беше в другата градина и е очаквала да получи нещо, тъй като си е ящна, особено за глупости. Само честитили на празнуващите. И снимки не правят там.
Сравнявайки двете неща, предпочитам да има някакъв вид отпразнуване на деня, независимо в какъв вид и с какво, просто за да се почувстват празнично децата, да бъдат център на внимание за няколко минути, докато се снимат, раздават или каквото там правят. После, разбира се, денят си продължава по програма.

# 3
  • Куциндрел
Това с тортите го забраниха преди поне 10на години. Последно детето беше на 2 като имаше торта в яслата, след това вече само пакетирани неща, които не се ядат в градината. Основни с Барни черпеха.

# 4
Гледам, че в нашата градина са сложили табела да не се оставя храна по шкафчетата. Малкият беше болен на рождения си ден и така и не направихме пакетчета за градината, но и с това изискване малко ме отказаха.

# 5
Тази забележка да не би да е касаела собствена храна за дадено дете - солети, бисквити...?
Аз една година не бях предвидила да нося нещо, защото синът ми е роден на Гергьовден, ние винаги пътуваме покрай празниците тогава, после май беше хремав и то отиде повече от 10 дни след рождения си ден да се върне в градината. Никога не е бил и няма да бъде на градина на рождения си ден, както и на имения си - Цветница. Георгьовците, които се появиха на същия ден, обаче бяха натоварени с неща. Голямо престараване е понякога, знам за родители, които черпят и по месец след повода.

# 6
В нашата градина не са забранени почерпките /частна е/. За РД на детето ние носим торта, сокчета и някакви солети/гризини. Иначе по снимките съм виждала за деца, родени топлите месеци например сладолед. Много зависи какво е разрешено в самата градина.

# 7
В детската градина на село също не са забранени торти те, но трябва да са със сертификат. Просто за мен е непознато явление това с подаръчните торбички от рожденика за децата. Питах за всеки случай трябва ли децата да носят нещо на рожденика, казаха, че не. Аз няма как и да знам кога нечие дете ще празнува рожден ден. Събират пари от време на време, като ще ги водят на театър и пр., но за рождени дни не са искали.

# 8
В детската градина на село също не са забранени торти те, но трябва да са със сертификат. Просто за мен е непознато явление това с подаръчните торбички от рожденика за децата. Питах за всеки случай трябва ли децата да носят нещо на рожденика, казаха, че не. Аз няма как и да знам кога нечие дете ще празнува рожден ден. Събират пари от време на време, като ще ги водят на театър и пр., но за рождени дни не са искали.
Ох и аз чела, недочела... Подаръци от рожденика за децата конкретно в детската градина не е имало. Но на един от рождените дни в детски кът наскоро ни се случи. Имаше подаръчна раничка с немалко неща за всяко дете. Това обаче не е в никакъв случай обичайна практика.

# 9
Подаръците за гостите е традиция в чужбинско. Явно някой го е пренесъл и у нас. Аз съм правила такава подаръчна торбичка с морски шах от филц (Х и О се закрепват само с допир), гумен молив, светеща татуировка и лакомство. От всички боклучки, които детето е получавало, помня само едно тамагочи. Повечето заминават в кофата, ама децата си ги чакат.

# 10
Здравейте мами да се включа и аз. При на с във градината също не дават истинска торта, но хартиена или пликчета е разрешено. Както и да се консумират някой неща там. Аз лично съм носила кексчета, сок и нещо солено от сорта на солети или гризини. Само държат да е опаковано. А иначе балони и всякакви такива простотийки няма проблем. Даже и учителките се включват и си правят един мини купон.

# 11
За мен това с тези торбички с боклуци е голяма простотия, с извинение. В 90% от случаите заминават в кофата. Близалки не давам, желирани бонбони също, както и повечето други пакетирани сладки; свирки, ластичета за коса с брокат и други дреболии също не понасям да подритвам из нас. Обръща им се внимание точно за 2 минути и ги хвърлям.
За мен тази мода рожденика да "раздава" подаръци на гостите си не знам откъде тръгна, но въобще не я одобрявам. В моята представа рожденика черпи с кутия бонбони в общия случай, а гостите на празника съответно торта и хапване. Консумация на внесена храна в градината ни е забранена, така че трябва да е нещо индивидуално опаковано за вкъщи. За съжаление и аз съм принудена да глася такива "подаръчета" за децата в градината, за да не се чувства моето дете изоставено/отритнато/подигравано по някакъв начин и да не влизам в конфликт с другите родители и да ме говорят. Обикновено компромисния ми вариант е да взема шоколадови яйца Киндер с играчка. Не че са полезни, но за мен е по-добре от близалка, желирани мечета и балон.

# 12
Моите деца са близнаци в първа градинска група и в 90% от случаите, когато на тръгване им дават картонените кутии с боклучки - балон, свирка, бонбон, сок.... настава дърпане, ровене, едва успявам да си тръгнем
Навън вече някой е изгубил нещо и се почва ръкопашен бой и тръшкане между двамата къде е свирката.
Настава мъка за мен как да се приберем благополучно.
Не одобрявам това дразнене на децата, снимат ги вътре да уважат рожденика, размамват ги с кутийките  лакомства и децата цял ден чакат настървени да свърши градината

Същото се случва и за именни дни, затова с удоволствие ще си спестя Ивановден

В сериозна дилема съм другия месец дали въобще ако са здрави да се занимавам с почерпки в градината за рожден ден, когато е по лесно да не ходят

Последна редакция: нд, 04 яну 2026, 15:59 от Щефи

# 13
То хубаво да не ходят или да не правите рд в градината. Но когато пораснат и започнат да осъзнават какво е това и самите те ще се чувстват като отделени. По добре не им отнемайте радостта. Винаги може да се скалъпи нещо дребно и подходящо. Не е казано че трябва да има играчки или нещо кой знае какво. Поне според мен.

Моите деца са близнаци в първа градинска група и в 90% от случаите, когато на тръгване им дават картонените кутии с боклучки - балон, свирка, бонбон, сок.... настава дърпане, ровене, едва успявам да си тръгнем
Навън вече някой е изгубил нещо и се почва ръкопашен бой и тръшкане между двамата къде е свирката.
Настава мъка за мен как да се приберем благополучно.
Не одобрявам това дразнене на децата, снимат ги вътре да уважат рожденика, размамват ги с кутийките  лакомства и децата цял ден чакат настървени да свърши градината

Същото се случва и за именни дни, затова с удоволствие ще си спестя Ивановден

В сериозна дилема съм другия месец дали въобще ако са здрави да се занимавам с почерпки в градината за рожден ден, когато е по лесно да не ходят

# 14
Децата ми не са без тържества и събирания, знаят вече какво са празници и рождени дни, плюс това са две и на моменти самодостатъчни
Това нещо с носенето на боклуци се разреши компромисно в повечето градини, по принцип е забранено внасянето.
Има и пликчета с био сокчета, които се мажат и изсипват по тротоара с отварянето, децата търсят вкус, но някои родители си залитат в своите диети.

Най - приемливо ми се вижда една кора с шоколадови яйца, където персонала да раздаде на тръгване, а родителя да прецени

Общи условия

Активация на акаунт