Работа, CV-та, HR-и, съвети - 102

• 20 520
  • 740
  •   1
Отговори
# 15
Между другото зависи и от колцентъра. Нашия са от 5/6 жени и май всички са над 40, някои дори са и 50+ с внуци. Комуникацията е на български и се състои в приемане на заявки. Имат и хоум офис. Даже сега май изцяло са хоум заради ремонт. С това искам да кажа, че не във всички колцентрове се работи под пара, напрежение и е натоварено до момент, в който да полудееш. Иначе сме международна компания, но специално в колцентъра няма изискване за английски. Иначе си е задължителен за такъв тип работа. Възможно е да си подходяща за такъв тип работа, но не, че Пловдив е малък град, обаче сякаш повечето такива корпорации са в София.
Какво става с интервюто, за което се тревожеше? Поканиха ли те?

# 16
  • София
Честита тема, успех на всички!

Аз имам въпрос ако сте имали подобен случай - колко по рано правите handover, ако предстои да предавате цялата си работа?

Правила съм го таман няколко пъти. Между месец и два, по 2-3 часа на седмица.
Все пак предаваме на обучени хора и то само специфики.

Sis22,  аз мисля, че вече са минали 6 месеца и времето на тия разговори е отминало. Човекът вероятно е умен и качествен, но за момента има други приоритети. А по думите на Раче, не се е и трогнал особено. Но ти повдигаш една друга тема, която също би предизвикала размисъл - къде е границата между разбиране и нуждата от крути мерки. Не един и два такива случаи съм имала, та мога да кажа едно - колкото повече компромиси се правят, толкова повече се очаква. Най-големите зулуми съм виждала именно от хора, за които са направени много компромиси. Затова съм и малко по-крайна. Макс 3 разговора и след това - по-крути мерки, защото не е честно спрямо останалите в екипа.

Здравейте. Ще ми се дистанционна работа или работа в голяма фирма, като вашите. Чета ви с интерес, като пишете за работния процес и ми е много привлекателно като материя.Проблемът е, че съм на 40+, работила съм в само в производството, но не само като работник, а с данни и ERP система, обработване на документи и справки. Английският ми е на ниво четене основно.
Съществува ли някаква работа, за която бих била подходяща? Без колцентър.

Шефът Антонио, без отличен английски - писмен и говорим B2, знания и умения в някаква конкретна сфера, например счетоводство, ИТ, ... не си го предаставям аз. Това, че си 40 + не е проблем, по-скоро какви знания и умения имаш и които биха били интересни за такава комания. В корпорациите също много се работи.

# 17
Да, благодаря за мненията. Знам, че е трудно, нямам необходимите знания и умения. Просто много ми се ще да се измъкна от производството и проучвам нещата. Иначе нямам претенции големи, по- важно ми е да е стабилна компания, която спазва правилата. Следя обявите в няколко сайта, но нищо подходящо за момента.
VaniaK, не ми се обадиха за интервю. За момента били наели достатъчно хора, но все пак съм им била в списъка. Май ме отсвириха, не знам.

# 18
Не е било твоето. Аз така се успокоявам. Когато нещо не се получи.
Иначе те разбирам. Вероятно работиш в производство, но не директно на поточна линия или в склад, но с непривлекателни условия на труд (споменавала си, че е студено) и с никакви кой знае какви социални придобивки. Искаш някоя по-бяла фирма с правила и добри условия на труд.
Моят съвет е да подобриш някои твои умения. Например английския. Годините не мисля, че са чак толкова решаващи.

# 19
  • Melmak
Нормално е да искаш по-добра работа. Аз също съветвам да оправиш английския и да търсиш след това нещо по-добро.

# 20
Тъкмо щях да питам дали има някои курсове, които бих могла да изкарам, може и онлайн. Наистина май е най-добре английски, предвид, че имам и някаква прилична основа.
Гледам и Softuni. Има ли смисъл за някой от тяхните курсове с цел по-привлекателна работа и ако да, какъв по-точно?

# 21
Първо английския и после СофтУни, мисля аз.

# 22
  • Melmak
Виж английския, защото от там започва всичко. Дали курс, учител, онлайн, офлайн, зависи и от твоето лично време. Аз съм карала дигитален маркетинг в Софтуни, за другите им курсове не мога да кажа от опит.
Изисква си време и ако трябваше да работя, да карам курса в Софтуни и да уча нов език, даже без да имам дете към оня момент, нямаше да се справя. Работех на 8 ч, ходех в офис и пак карах курса.

Важно е и ти какви интереси имаш. Все пак човек го влече едно, друг го влече друго. Специално за програмиране, хората мислят, че с един курс са станали вече специалисти със заплата 10.000. Не става толкова лесно.

# 23
Не се заблуждавай, че лесно може да смениш сферата на работа на 40+ г. Със сигурност не ти се почва като начинаещ/стажант някъде. Още повече заплатите за тези позиции са на минимума. Ако имаш възможност, работи над усъвършенстването на английския, макар че в повечето фирми вече го имат като задължителен, т.е. едва ли не ти по подразбиране трябва да говориш английски. Какво ти беше образованието, насочи се натам....

# 24
  • Асеновград
Относно дистанционната работа, понеже вече 5г. работя само така, мога да кажа следното. Това ,че човек работи от дома дава предимства, но не означава, че няма работно време. И дори според мен се работи повече. За да работи човек от дома, трябва да е организиран и дисциплиниран. Ако сам не успява да си поставя задачи и да налага изпълнението им, тоест да се самоконтролира, този начин на работа не е за него.
Удобно е, че няма губене на време за път, транспортни разходи, храна си взимаш от хладилника, не тичаш по заведения. Но определено не е за всеки.
Вече в много професии , има тази възможност, или комбинирано или само дистанционно, и начина на работа е различен. Както и с какво се работи, тоест програмите са според спецификата на извършваната дейност.
Минус е ,че няма колеги до теб за да помогнат ако нещо не се знае не се разбира и прочие. Или човек трябва сам да се справи или да е много добре подготвен. А и всяко въвеждане на нещо ново се извършва онлайн.
Още много неща могат да се кажат за работата от дома, но мисля това са най основните.

# 25
  • София
Аз смених работата си с изцяло дистанционна такава в голяма международна фирма след 40 години. Възрастта не е проблем, но английският наистина е задължителен минимум. Препоръчвам ти да гледаш клипове в ютюб на английски по теми, които те интересуват. Слушането на чужд език много помага - хем ще слушаш интересни за теб неща, хем ще си подобриш английския. Иначе има всякакви изцяло онлайн позиции, не за всички се изисква опит, но се стартира от по-ниско заплащане.

# 26
  • София
Тъкмо щях да питам дали има някои курсове, които бих могла да изкарам, може и онлайн. Наистина май е най-добре английски, предвид, че имам и някаква прилична основа.
Гледам и Softuni. Има ли смисъл за някой от тяхните курсове с цел по-привлекателна работа и ако да, какъв по-точно?

Шефът Антонио, а ти какво образование имаш, какво можеш да правиш? Понеже на мен не ми стана особено ясно. Всички искаме хубава и добре платена работа, няма и нуждата да го казвам даже. Само че, за да те насочим, е нужна малко повече конретика. Какво висше образование имаш, защото от там трябва да се започне. Може да се окаже, че една магистратура за около година и малко да е именно нещото, което би ти отворило някакви врати.
Да дойдем и на Софит уни. Софт уни по повечето теми има безплатен курз бейсик, с който няма да си научила нищо. Следват Фундаменталс и Адвансд. Чак след адвансд ще си на ниво горе-долу стажант. И там идва следващия проблем - стажанти и младши специалисти са не много добре платени, тепърва трябва да се учи, ама човек на 40+ е с вече изграден характер и не е така адаптивен, като човек на 23, да речем и не на последно място - как би ти се отразило на егото прекият ти шеф да е на около 30? Има ли кой да те издържа, докато трае тази метаморфоза? А план Б ако не се получи? Не ми отговаряй, това са въпроси към теб самата, които хубаво да обмислиш и да си отговориш. Пазарът на труда е силно стагнирал в момента, едно, че по-зициите са по-малко, второ - че позиции за стажанти и младши почти няма и не на последно място - възнагражденията, които се предлагат са по-ниски от това, което беше миналата година. Пиша това не, за да те откажа, а хубаво да осмислиш реалността, да си наясно с рисковете и предизвикателствата и да си подготвена за действие във всякакви ситуации. Пиша го съвсем добронамерено и с огромното желание да ти помогна.

# 27
  • София
Само аз ли искам да сменя дистанционната работа с "нормална", така да се изразя : )

Въпреки че имаме опцията да посещаваме офиса, не ходя, защото така или иначе там всички са със слушалки, никой не излиза по обяд, поръчва се храна, яде се в офиса само, средата не е моята и дистанционната работа ме задържа там.
Дори сферата ми се иска да сменя, ходих на 2-3 интервюта, наскоро бях на една конференция, поогледах се.. Уви, забелязах, че 95% от хората са точно това, от което искам да избягам. Все едно някой ме цапна с мокър парцал през лицето. В следващите дни имаше нещо бунтарско:) в мен и напук на сивите пингвински костюми, бях с цветна риза, спортно-елегантна. Това ми говори за вътрешна нетърпимост към средата, съпортива, така че дори да сменя компанията, положението ще е от трън, та на глог. Честно казано се сдухах и съм леко 'в дупка'.

Мисля, че в дистанционната работа ми липсва човешкия елемент, разговор, било то и 5мин кафе с колега, контактите. Оценявам плюсовете да си работиш от дома, обаче душата ми страда Satisfied

# 28
С колегите не си ли споделяте и лични неща в чатовете, все едно сте на пуш пауза с кафе?

# 29
Ох, то тия работи, дето си ги мисля и говоря, са по-скоро май психологически да се успокоя, че някога ще си намеря нещо прилично и се хващам за какво ли не.
Образованието ми е магистър по хранителни технологии, но последните години се занимавам с повече административно-отчетна дейност  в хранително производство. Нямам опит със счетоводство, ТРЗ, IT и т.н.
Искам да изляза от чистото производство и да наблегна повече на другата дейност - работа с ERP система, отчетност, деловодство и подобни. Не очаквам заплата от 5000 лв естествено, и на сегашната ми се справям.

Общи условия

Активация на акаунт