Работа, CV-та, HR-и, съвети - 102

• 18 143
  • 740
  •   2
Отговори
# 660
Зависи от компанията. В едно от предишните ми работни места не се толерираха такива случаи, които спъват всичко. Винаги бяха освобождавани след изпитателния срок, защото той не е достатъчен за спецификата на работата, но ако до една година продължаваш да си зле, значи никога няма да влезеш в час. Нито един не си е тръгнал дисциплинарно, всички бяха по взаимно съгласие, като е ясно, че не е взаимно, но това е по-добрия вариант, вместо по по-лош член да ги махнат. И всички са са си тръгнали с добро обезщетение, така че не е като да има от какво да са недоволни при положение, че не стават за работата. Но поне екипа получава шанс да получи ново потенциално по-добро попълнение. В това отношение мениджърите са били доста неотстъпчиви, но реално погледнато е правилното решение за цял екип, а не просто дондурене на един човек, за да не сме лоши.

# 661
  • Ю Ес ъф Ей
При съкращения тук си отиват хора на всяко ниво. Това е част от политиката на фирмите. Също от всякаква възраст. И по други показатели, за да няма после съдебни дела. На мен като ми връчиха заповедта, накрая имаше приложение с всяка длъжност и възрастта на човека, без името, но то става ясно кой е. За да се покаже, че няма възрастова дискриминация. В нашата фирма имаше 4 големи вълни на съкращения, та виждах лично кои си отиват. Накрая и президентът на фирмата си отиде - никой не е богопомазан, ако не показва резултати.
Като цяло колкото ти е по-голяма заплатата и по-малко необходима длъжността, толкова по-голям е риска да си отидеш. В някои от големите фирми като Амазон, мисля че точно средното ниво мениджъри бяха най-засегнати, защото инженерите са им по-полезни.
А пък мениджърите на проекти PM (които за мен не са мениджъри в класическия смисъл на думата) си отиват най-лесно при съкращения, просто защото проектите си отиват. Имаше няколко, които си отидоха и задълженията им се поеха от други. Работата пак си вървеше и все едно тая длъжност я е нямало преди. Обаче качествен PM може да свърши толкова много работа. Аз честно много много рядко съм срещал такива.

Последна редакция: нд, 16 ное 2025, 04:42 от Татко Непохватко

# 662
  • Melmak
Full heart, то е добре ако е така. Даже ги обезщетяват. А аз оставам с впечатление от своя опит, че фирмата бърза да наеме, ако знае, че може да има фрийз. Гледат бързо да затворят позицията и наемат според явилите се на интервю, не губят време да чакат още кандидатури и тн. После фирмата влиза във фрийз, ако някой сам напусне, излезе по майчинство, не наемат нови. И за да поддържат някаква бройка, а и приемаме, че неуспешния колега върши някакви 10% работа, не се разделят с него.

# 663
Къде е това тук? В САЩ ли?

Отворих подобна тема за коментари, именно защото аз не съм виждала мениджър да бъде освободен, все редовите служители не се справят. И само те биват притискани. А несправянето понякога е субективно и често изразява лично отношение. Затова и попитах какъв е толерансът при грешки на мениджмънта и защо те получават подкрепа в подобни ситуации.

# 664
Колкото е субективно за служител, толкова е субективно за мениджър или как някой от екипа решава, че мениджъра не ставал и нямал качества. Ами мениджъра има кой да го оценява и е нагоре по структурата, не надолу. Не знам екип, в който периодично все някой да не се чувства засегнат от някое решение на мениджъра, но реално тази преценка също е субективна.

# 665
Нямам предвид единични решения, които могат да срещнат отпор, а цялостно уменията на мениджъра да управлява процесите, комуникацията и хората. И поведението му води до грешки на служители, но това се случва, защото не дава пълни и точни инструкции, за мен нарочно, и после се коментира как някой не е свършил качествено работата. Това се случва при хора, които не са му симпатични и със сигурност не са некадърни.

Това поведение се забелязва от висшия мениджмънт, но не води до санкции за мениджъра.

# 666
  • Ю Ес ъф Ей
Къде е това тук? В САЩ ли?
Да.
То винаги е субективно. Уж някъде ползват метрики, но и там не може винаги да се премахне субективния фактор.
Аз говорех за масови съкращения, които са си ежедневие в САЩ. Целта е да се съкращават разходи и там даже мениджърите си отиват по-лесно. Също и скъпите експерти, subject matter expert (SME). Като цяло един SME може получава заплата на директор, който управлява 10 човека, че даже и по-висока.

# 667
Грешните инструкции невинаги са точно умишлени. При мен например забравя и почти всеки месец изпадам в ситуация ново двайсе.

# 668
Full heart, то е добре ако е така. Даже ги обезщетяват. А аз оставам с впечатление от своя опит, че фирмата бърза да наеме, ако знае, че може да има фрийз. Гледат бързо да затворят позицията и наемат според явилите се на интервю, не губят време да чакат още кандидатури и тн. После фирмата влиза във фрийз, ако някой сам напусне, излезе по майчинство, не наемат нови. И за да поддържат някаква бройка, а и приемаме, че неуспешния колега върши някакви 10% работа, не се разделят с него.

Нямат особен избор, тъй като по закон мисля този член е 331 и е по инициатива на работодателя и по закон той е длъжен да изплати обезщетение. Ако не искат да плащат, трябва да си е реално уволнение за несправяне с работата по друг член. Това ще е много брутално за съответния човек, тъй като остава в книжката/електронно за следващия му работодател, за който може и да има, може и да няма значение...и все пак малко хора биха искали да бъдат прекратени за несправяне с работата, затова и приемат първото предложение. Просто и компанията не беше чак толкова гадна да ги уволнява по кофти начина и винаги им е давала шанс и с обезщетение да продължат по пътя си.

# 669
  • София
По кой член и алинея е за несправяне?
Ако е по 328-ми, се прави не защото компанията е много мила и не иска да слага клеймо на служителите, а защото процедурата е тромава и многостранна, оспорва се и е предпоставка за бъдещи проблеми.

# 670
За несправяне не знам кой е, всеки може да си  го гугълне КТ. Значи устройва и двете страни в повечето случаи - за работодателя е тромава процедурата, за служителя не изглежда да е добре по този член. Да, може да се заяде, да се съдят и т.н., но това не знам на колко хора реално им се прави като време, ресурси, нерви и евентуално средства. Затова се съгласяват да е по другия член с обезщетение и всеки си тръгва по пътя. Ако не те искат в дадена компания нямаш особен избор - или си взимаш обезщетението и си намираш нова работа, където ще си да кажем по-добре приет или ще се представиш по-добре, или си трошиш усилията да се оспорвате, съдите и т.н. Дори и да спечелиш, не знам каква точно е целта - да останеш на това място?!

# 671
Уважаващ себе си човек не би стоял на място, на което не го искат, съответно пътят с обезщетението е за предпочитане. Проблемът са работодатели, на които не им се плаща, а предпочитат да изгонят служителя с гадно отношение.

# 672
Гугълнах. 328 има т. за липса на качества за справяне с работата. Голяма изненада! Как, например, работиш някъде повече 2 години и решават, че нямаш качества да я вършиш тази работа.
И човек би атакувал това, защото ще си вземе за няколко месеца заплатите, пък после няма да се връща да работи там, а ще отиде да им се изсмее.
Аз лично видях как в съд пада дисциплинарно уволнение на отишъл документирано пиян на работа, пък какво остава за работещ нещо х години, да му заявят, че не я може работата.

# 673
Хората се променят като по-скоро не губят умения, а желание да работят качествено, т.е. подобни ситуации се срещат често. А дисциплинарното уволнение следва да бъде оформено и документирано както трябва, самото наличие на нарушение не е достатъчно за да издържи в съда.

# 674
  • София
За несправяне не знам кой е, всеки може да си  го гугълне КТ.
Ми не, не може, защото няма точно такъв - за несправяне. Петата алинея не съответства баш на това. И по тоя член се прави подбор и е с предизвестие.

Като пишете, нека не е ангро. И правете разлика между съкращение и уволнение. Виждам, че доста често се бърка в темата и го намирам за подвеждащо, но и огледало на това какво се случва по света.
Който не е достатъчно информиран, следва да бъде по- нисък от тревата, не намахан. Който не си върши работата съвестно, следва да бъде неспокоен, не да си живурка щастливо. И т.н.

Общи условия

Активация на акаунт