Работа, CV-та, HR-и, съвети - 102

• 18 063
  • 740
  •   3
Отговори
# 720
Големи обобщения в последните постове:
Няма връзкари
Всички са връзкари
Всеки виждащ някаква несправедливост е всъщност с неадекватна самооценка
Никой с връзки не става
Всички с препоръки са топ
....

# 721
  • Сф
Малко страничен въпрос.
Кои са големите компании в България за подбор на executives?

# 722
  • София
Executives на какво?

Аз пък почти не препоръчвам хора. Все пак пАрИте Не Са нАй-вАжНоТоо. Grinning
Виждам, че вече по всички компании е трансакция, но аз го приемам като да си сложиш името и репутацията зад даден човек.

# 723
  • Melmak
Аз не мисля, че като препоръчвам някого си залагам името.

# 724
Обяснете я тази практика на каква логика лежи!
Няма достатъчно кандидати и фирмата стимулира служителите да й намират такива?
Ако препоръчващият не е ангажиран с качествата на препоръчания, защо й е този канал на фирмата, че и да плаща за него?
Когато са намесени пари, как е сигурна фирмата, че ЧР не са повлияни при избора и непрепоръчани, потенциално подходящи, кандидати въобще не минават напред. То не че и без пари е застрахована от това, ама да си плаща за компрометиран подбор, съвсем му губя логиката.

# 725
  • София
Няма човешки материал.

# 726
Няма достатъчно кандидати и фирмата стимулира служителите да й намират такива?
Точно това е. Ако има достатъчно кандидати, никой няма да се занимава.
В моята фирма има много добра премия, след изпитателния срок. Един от най-добрите ни работници го намерихме така.
По другите въпроси - поне при нас ЧР изобщо НЕ назначава хората. Отговорност на прекия ръководител е, да си подбере подходящи хора. А на него със сигурност му е важно кандидатът да е добър, а не дали Мария от счетоводството ще получи премия за препоръката.
Аз препоръчвам само ако смятам, че ще се справи с работата и ще пасне в екипа. Иначе не виждам смисъл и фирмата, и кандидатът да си губят времето.

# 727
Просто статистика. Препоръчаните кадри се задържат по-дълго и се оказват в повечето случаи (не винаги, разбира се) по-качествено работещи. В една от предишните ми фирми това съотношение е било 70:30 или хайде 60:40 да е било. Но колегите препоръчваха наистина добри хора. Ако още на този етап има 10 св-та, които са много добри и наемащия мениджър ги хареса също и на интервю защо да разглеждат десетки повече св-та? Ако не хареса никой, процесът ще си продължи с още кандидати. А понякога 2-та процеса вървят успоредно, гледат се и външни, и препоръчани кандидати, но отново в повечето случаи се избира препоръчания. В някои фирми има и тестови задачи, така че се гледа и там как са се справили, не само интервюто. Едва ли някой ще пренебрегне външен кандидат, ако задачата му е топ над всички останали, ще бъде поканен на интервю най-малко.

# 728
  • Melmak
Просто още един канал за наемане. Това е. Получават подходящи (до колкото може) cv и вече се свързват с кандидата. Имам хора, препоръчани преди 7-8 г и още работят във фирмата.

# 729
И при нас мениджъра на отдела си избира кой да наеме. ЧР са от пускането на обявата до интервюто. Могат да дадат някакви насоки и да обсъдят кандидата с мениджъра, но той си избира кой да наеме. ЧР после изпращат оферта и продължават комуникацията с кандидата до започване на работа. Не съм чула за случаи, в които мениджър да наеме някой само и само, за да вземе бонус някой друг.

# 730
  • Melmak
Е, има такива случаи, но са по-скоро рядкост. Имахме един такъв мениджър, който с една вълна съкращения изгоря. Беше наел свои приятели, те препоръчваха през системата, той одобряваше. Един вид нищо съмнително.

# 731
Сигурно има, да, но са рядкост и едва ли остават дълго незабелязани.

# 732
  • София
Когато са намесени пари, как е сигурна фирмата, че ЧР не са повлияни при избора и непрепоръчани, потенциално подходящи, кандидати въобще не минават напред. То не че и без пари е застрахована от това, ама да си плаща за компрометиран подбор, съвсем му губя логиката.

Пиша го сигурно за 150-ти път, но решенията за това кой да иде на интервю и кой да бъде назначен се вземат от назначаващия мениджър, а не от ЧР. ЧР пускат обяви, обработват получените CV-та, правят предварителни връзки с кандидатите, ако нещо трябва да се изясни, организират интервюта, изпращат обратни връзки и т.н.ЧР могат да обследват за нещо по време на интервю, например как се изявява някакво меко умение, например.

Препоръката трябва да се чете така: Човек от компанията, запознат със спецфиката на работата, препоръчва да погледнем кандидатурата на негов познат, на когото той е разказал с какво се занимава и от другата страна има мотивация да се започне на такава позиция. Тази препоръка си минава по канален ред и човекът може да бъде одобрен или да бъде отхвърлен като кандидатура. Минава си през интервюта, тестове и т.н. и това, че е препоръка нищо не значи.
Да се намери кандидат, който относително пасва на профил и е мотивиран евентуално да работи за компанията, спестява доста усилия на ЧР, които трябва да търсят потенциални такива. Затова и компанията заплаща бонус при назначаване и след като премине успешно пробния срок.
Много често съм се сблъсквала с препоръки, само заради бонуса. Такива кандидати обикновено са отхвърлени, защото често или нямат нужната квалификация или нужната мотивация.
Базирано на моя опит, от пазара много голям процент са нерелевантни кандидатури. Например, ако е написано в обявата, че търсим човек с 3-5 години опит в нещо си, кандидатсват и хора, които са студенти, които нямат такъв опит, кандидатстват навсякъде или не са прочели обявата какво изисква, а са преценили, че поизицията ги кефи и ще се справят. Да де, ама времето е ценен актив и не може човек да си позволи да преслуша такива, дето по-вероятно е да не стават, защото няма да имат знанията и квалификацията, която се търси. В този смисъл, филтрираните препоръки пестят време.

# 733
Всъщност, често в обявите се търси еднорог.
Ако четеш какви умения и стаж трябва да има кандидатът - сума ти технологии, еди колко си стаж, а позицията е нисък или среден клас.
Та затова много хора, ако частично отговарят на условията кандидатстват, защото ако чакат такава, в която покриват всичките вероятно ще умрат от глад.

# 734
  • София
Така е. Днес видях позиция в нашата компания.
И изискванията бяха магистър по финанси, 10г. опит, SAP финансовия модул + ако може CFA Joy
Аз знам какъв е вътрешният ранг на позицията и ще бичат репорти с P&L-и като луди и това е.

Общи условия

Активация на акаунт