Хайде да си кажем честно – демокрацията ли ни провали?

• 12 504
  • 436
  •   1
Отговори
# 195
  • Другата България
Аз да питам, по повод сегашното поколение, за което стана въпрос преди няколко страници - преди демокрацията имаше ли чалга ? Децата преди таблетите , смартфоните и тик-ток с какво се забавляваха?
Разбира се, чалгата беше сръбската музика,  хората които слушат чалга преди слушаха сръбско.
Изключително невярно твърдение.
Но пък изказано с голяма категоричност, което не го прави по-малко невярно.
Хората, които слушат чалга сега, по-скоро някои от тях дори не знаят имената на сръбските певци от “преди демокрацията“, нали това е питането? Да не говорим колко млади хора /да не кажа всички/ по дискотеки и чалготеки, които са израснали с чалга в семействата си, дори не са чували сръбска песен.
Аз съм израснала със сръбската музика, и изобщо не се притеснявам да го кажа, живея на 50 км. от сръбската граница /едната/, и на още 150 от другата, ходила съм по концерти, и сега ходя, а съм вече 50+. Но чалга никога не съм слушала, нито в нас някога е имало хора, които слушат, нито детето си съм научила да слуша. Това не означава, че не ходя на концерти на народни певци/певици /обожавам народната музика/, редовно отскачаме до Румъния на рок концерти, че и тя ни е близо - последно бяхме на Rockstadt Extreme Fest, и още, и още.
Онова “сръбско“, от нашето време, няма нищо, ама нищо общо със сегашните /някои/ сръбски песни, да не говорим с нашата чалга, с всичкото опростачване и текстове, които да те е срам да ги слушаш. Има толкова мелодични и смислени сръбски песни, които стоят и ще останат в “златния фонд“ на тяхната естрадна музика.

Последна редакция: вт, 11 ное 2025, 17:05 от Merri_An

# 196
Песните на т.нар. Хисарски поп не ги броя за начало на чалга-вълната, защото те бяха по-близо до старите градски песни, а и някои от тях се играеха като хоро. И той, и "Радка-пиратка" щяха да си останат ъндърграунд и никога да не прозвучат в официален радио- или телевизионен ефир.

За мен истинският родоначалник на чалгата е Слави Трифонов с "Комбайнеро-интелигентска" и "Тайсън кючек". И цялото последвало обожествяване на "борците", леките им жени и луксозният им живот. Оттам тръгна всичко. Всяка вечер в продължение на  години облъчваше всичко живо от екрана. Отгледа си не едно, а две поколения. Оттам дойде и фалшивото показно родолюбие, и много други проблеми. Надявам се по един или друг начин да си плати за всичко, което причини на България и българите.

# 197
Много съм далеч от тази "естетика", която се обсъжда в последните мнения, за което бих казала, че мога само да се радвам.

# 198
Слави започна с възрожденските песни по време на първите протести, Каналето, с Камен, Марта и др., после тръгна в посока чалга.

# 199
Първата касетка, като тинейджър, ми беше подарена за рожден ден -  Слави Трифонов и Каналето нещо си с Камен Воденичаров.  Първите  фолк певици, за които чух бяха Цеца, Драгана и родната Глория. После всичко се завъртя около мутри, политици, бели мерцедеси, охранители, борци, Висаджии и “Златките” около тях.

# 200
Тогава времената бяха такива, че навсякъде звучеше чалга. Тези които не харесваха този тип музика, нямаха голям избор. Например аз ходих в заведения покрай плажа в които знаех, че не пускат чалга или се събирахме компания на плажа с някой, който свири на китара и пак беше готино.

# 201
  • София
Тони Дачева май е още преди Глория.

# 202
Всъщност бащата на българската чалга си има издигнат паметник в Шумен. "карай шофьоре, карай по-нагоре, ако пиеш бира, хич недей шофира" хич не се връзва със соцестрадата Simple Smile

# 203
  • София
За някои хора чалга са разни пиянски песни, вкл. и такива, които сме пели по бригади.
А Хисарският поп пееше кавъри на гръцки песни.

# 204
Всъщност бащата на българската чалга си има издигнат паметник в Шумен. "карай шофьоре, карай по-нагоре, ако пиеш бира, хич недей шофира" хич не се връзва със соцестрадата Simple Smile
Именно. Всъщност не съм сигурна откога датира това негово "творчество". Имам съзнателни спомени за него от времето, когато съм била поне на 4-5 години, тоест след 1990.
Слави Трифонов пък беше много на мода сред съучениците ми в началното училище, значи към 1995-6 година.

# 205
  • Paris, France
Ей сега отидох и намерих Радка пиратка в Youtibe. Не съм я чувала никога в живота си, макар и в Лондон някой да ми я беше споменал след 2000г. Текстът не го познавам, а музиката ми прилича на чута от касетофони на Аязмото, където младежи от ромския квартал се разхождаха, слушайки подобна музика. От минаващи сватби също се е чувала някаква подобна музика. В дискотека, на купон не. Сръбска музика се слушаше, но не и в районите, в които съм живяла и не в моите среди. Аз пиша за Стара Загора и Черноморието, където съм прекарвала лятната ваканция, както и за София, където живях от 1985 до 1989г. На морето съм се запознаваш с българи, които знаеха перфектно сръбски и слушаха сръбска музика. Те бяха от западна България. Имам приятелка с баща от Видин, която слушаше сръбска музика и у тях беше налепила стените в плакати на сръбски певици. У нас бях си облицовката стаята в Майкъл Джексън, Касав, Зук машин. Популярни през 80те бяха плакатите на Мадонна, Саманта Фокс с големите бомби, но аз нямах техни. Сутрин по радиото пускаха френска карибска музика между 6.45 и 7ч.

Виждала съм издадени грамофонни плочи на сръбски певци, но не зная дали са били поп фолк, както наричаха този вид музика тогава или някакви други. Имаше и грамофонни плочи на гръцки певци и баба ми и дядо ми си ги купуваха, пееха с тях и танцуваха.

Мене чалга и сръбска музика не ме дразнят, макар и да не бих отишла на такъв концерт сама, по собствено желание. В Лондон ходехме с приятелки и мъжа ми. Мъжът ми харесва визията на чалга певиците 😻🤣🌞. Гледали сме Глория в Лондон, Ивана, Малена. Камелия я изпуснахме. Доста французи и бразилци слушат Андреа. Слушаха я, де, преди около 15г. Сега не знам.

На чалга концерти ми направи впечатление, че основно жени танцуваха, а мъжете седяха, пиеха, пушеха, оглеждаха жените, побарваха ги, уж танцувайки смешно с тях и гледаха да се запознават с жени. Затова и не ме кефят такива места. В дискотеките на латиноси и черни всички танцуват като откачени и има хубава обстановка.

Ялта беше на мода. През 80те имаше състезания по брейк данс. Първата ми любов ходеше всяка вечер да потанцува някъде. Можеше да танцува като Майкъл Джексън и много се впечатлих. В Ялта май не се пушеше, но може и да не помня.

# 206
А срещу Ялта е Алма Матер! Там в театралната зала всяка седмица имаше концерт заедно с лекции на университетския рагтаймбенд. На 8.12. имаше грандиозен бал в НДК с участие на всички наши известни естрадни певци и бигбенда на БНР с Вили Казасян.

# 207
Пушеше се навсякъде по баровете и дискотеките. Ние харесвахме пънк и  ню уейв.

Ако някой имаше видеокасетофон, то беше донесен отнякъде от чужбина, видеокасетите също, нямаше как да купиш такова нещо в магазин. Такъв човек постоянно събираше гости. Гледаха се филми с карате и екшъни, озвучаваше ги един и същи глас, всички мъжки и женски роли, наскоро имаше предаване за тоя човек, но му забравих името, за съжаление.

# 208
Пушеше се навсякъде по баровете и дискотеките. Ние харесвахме пънк и  ню уейв.

Ако някой имаше видеокасетофон, то беше донесен отнякъде от чужбина, видеокасетите също, нямаше как да купиш такова нещо в магазин. Такъв човек постоянно събираше гости. Гледаха се филми с карате и екшъни, озвучаваше ги един и същи глас, всички мъжки и женски роли, наскоро имаше предаване за тоя човек, но му забравих името, за съжаление.

В Кореком имаше, а последно и в ЦУМ за 3000лв. един калпав Акай! Озвучаването с един и същи глас, който даже не е актьор беше доста противно.

# 209
Видеото също го помня след 1990 година. Разбира се, в големите градове може да е имало и по-рано. Аз съм от сравнително малко населено място, обградено от други такива.

Общи условия

Активация на акаунт