Хайде да си кажем честно – демокрацията ли ни провали?

• 12 526
  • 436
  •   1
Отговори
# 270
  • Paris, France
Познавам момиче с официално има Кристина, родено в сливенско село около 1968г. Познавам и Джон, записан Джон в документите, които съм виждала. Роден е около 1970г, но йе помня къде. Май в Бургас. Майка ми познава Телефонка, Май е било различно навсякъде.

Българското изписване на Кристина е Христина. Същото е и гръцкото. По онова време в околните държави, незасегнати от социализъм, също йе е било възможно да се изписват имената както човек иска и да се ползват чужди имена, та не отдавам изискванията за имена на социализма или на БКП, а по-скоро на мястото и времената. В Гърция също не е било възможно момиче да се кръсти Кристина вместо Христина. В Турция даже някои букви са били забранени и арабските имена трябва да се изписват както е прието да звучат на турски. Примерно, Wahid трябва да се изпише Vahid и Qassem - Kassem или kassem. Q и W бяха забранени за употреба в турския език

# 271
Въпросът не е, дали е бългорско името. Христина не е българско име. Българското име е Кръстина и даже сега, докато проверявам кога е родена певицата, намерих статия, че е записана Кръстина в църквата (още нещо, което не е позволено на хората в провинцията по това време!), а е записана Кристина в общината. Един вид, другарите в общината са си затворили едното око, но попът сигурно го е дострашало.

# 272
  • Пловдив
Айде, де, да няма нито една Кристина, родена в Русе, Варна и т.н. преди 1990?
Силно ме съмнява.
Какво око да си затварят в общината, като официална забрана за имена извън списъка всъщност - изненада - никога не е имало.

# 273
За какво вярване става дума? Аз не съм вярващ. Но правя разлика между истина и нагла лъжа. Имах съученици Теодор, Роберто, Едуард...
Преди 1989г, макар признанието да ме състарява Wink
А, също бяхме близки приятели с един Ангел.

# 274
Донякъде е права kikithealien, защото по едно време бяха измислили някакъв именник и още в родилното сверяваха дали желаното от майката име го има в списъка. Но това май си беше инициатива само на някои общини /натегачество си беше/. Моя приятелка имаше проблем с фамилията на детето си, та чрез съда успяха да запазят фамилията. Много неприятно син и баща да се назовават с различни фамилии.

# 275
Аз всякакви имена съм срещала. Имам братовчедка Кристина. А иначе днес с майка ми се смяхме, че май Кристалина, била кръстена Сталинка първоначално. За Испания знам, че по времето на Франко, само християнски имена били разрешени - кусур Хесуси, Марии и пр. се срещат. И бащата и първородният син са обикновено с едно име. Сега има по-фантазни имена, но уцелването на име, си е изкуство.

# 276
Аз не знам всички имена в именника, Вие щом знаете със сигурност, че примерите, които изброявате, не са били, нека е така.
Както казах, ситият на гладния те вярва. Който не го е живял, не може и да си представи, че е възможно.

# 277
Не, не са фантазии. Дори при излизане в отпуск ги питали къде и как смятат да прекарат почивните дни от отпуска.
Колкото и да се величае онова време, факт е че хората са нямали свобода. Дори и по отношение на облеклото. За печатите по краката на момичетата и отрязаните крачоли на панталоните няма да пиша, нито за косите.
Не мога да повярвам,че чета подобна идиотия.

# 278
Донякъде е права kikithealien, защото по едно време бяха измислили някакъв именник и още в родилното сверяваха дали желаното от майката име го има в списъка.
Скрит текст:
Но това май си беше инициатива само на някои общини /натегачество си беше/. Моя приятелка имаше проблем с фамилията на детето си, та чрез съда успяха да запазят фамилията. Много неприятно син и баща да се назовават с различни фамилии.
Да. Моето го е нямало. Обаче след раждането ми се е наложило да ме прехвърлят в друга болница, в по-голям град. Там не са правили проблем за името, записали са го както искала майка ми.

# 279
Ама може и да е имало такива натегачи или шефът си е харесал някоя булка и тормози съпруга й.
То не че сега тези неща ги няма.
Ами за забрана на абортите при втора бременност какво чудо беше в нашия град, понеже ние все да се представим и да ни забележат по-нагоре,  общинските натегачи решиха, че и при трета бременност се забранява аборт.
Един колега си смени адресната регистрация и се регистрира в някаква съборетина.  То комисии, то обяснения пре представители на ОФ...Успя, но такова притеснение изживя този човек, че целият отдел бяхме съпричастни.
Ако не беше измислена тази простотия, никой нямаше да разбере.
Те, такива ми ти работи се случваха в ония времена. Добре, че бяхме млади и по-лесно ги преживявахме

# 280
  • Paris, France
Имах съученици Теодор, Роберто, Едуард...
........
А, също бяхме близки приятели с един Ангел.
Имах съседче Едуард. В Стара Загора имаше доста момчета с име Едуард, но повечето май бяха арменци. Ангел беше популярно име до 60те.

Роберто и други популярни в иберийския свят имена се даваха без проблем, особено покрай българите, участвали във войната в Испания и после Куба. Имаше и Фидел, Изабела, Мисел (Баща му се е бил в Испания), Хуан и Хуанито, Салвадор, Алберто, Ернесто. Майка имаше колега на име Ернесто и на съседката сина, на моя възраст, се казваше Ернесто. На последния дядо му беше работил в Куба, а баща му беше от Еквадор.

Позната искаше да си кръсти сина Ринго, на Ринго Старр и не и разрешиха, но приеха да го нарече Ричард, което е истинското име на Ринго.

# 281
  • Пловдив
Кристалина, онази от МВФ, не е кръстена Сталинка първоначално, освен ако не е фалшиво копието на нейния акт за раждане - акт, а не удостоверение, - което беше публикувано в медиите с нейно разрешение. Актът за раждане, повтарям: не удостоверение, се съставя в общината, остава там, и името, което ти е дадено по рождение, остава записано в него, а промените на имена се дописват като бележки. В нейния нямаше бележки, на реда за име си пишеше Кристалина.
Иначе и моето име го е нямало в списъка. Кръстили са ме с него, не е било забранено. Списъкът официално е бил препоръчителен, така че определено не е имало какви очи да затварят за Кристина, както казах.
Впрочем към 1960 г. може и още да не е имало списък.
Знам, че на някои места за някои имена са правели проблеми чиновниците. "Беше забранено да те кръстят Кристина" или "в Североизточна България няма нито една Кристина, родена преди 1990 г." е невярно. За първото знам със сигурност, второто също го изключвам по житейска логика.

# 282
Може да е било по Възродителния процес по строго изискването за имената на някои места.

Тогава беше много гадно.

# 283
Не, това със списъците беше много по-рано от Възродителния процес.
А може по времето на този процес пак да е имало , това не го помня.

# 284
  • Пловдив
Списъците са отпреди това (и са препоръчителни), тя има предвид според мен, че може по време на Възродителния процес да са гледали по-строго на имена извън списъка.

Общи условия

Активация на акаунт