Октомврийски бебета 2025

• 5 840
  • 193
  •   1
Отговори
# 180
Някои дечица просто се наяждат с по-малко храна. Едва ли ще успея да ви успокоя, но моя син от новороден върви на долна граница за възрастта по изядено количество, та и досега (година и осем месеца). Едва наскоро удари 10кг. Умирах си от притеснение и все гледах да го тъпча колкото мога с храна, за да качва повече. Здрав и енергичен си е, с развитието си върви супер.. просто е кльощавичък. 😅

Последна редакция: нд, 04 яну 2026, 12:18 от zoya.

# 181
Към момичетата, които кърмят - откъде си взимате хубави дрехи за кърмене? Обърнах всички сайтове къде що се предлагат такива дрехи и абсолютно навсякъде са "дрехи за бременни и кърмене", които естествено са предвидени за голям бременен корем и стоят като торба... и мноооооооого се изнервих 😅 В Сгушени предлагат такива дрехи, поръчах си С размер и те дойдоха едни огромни чували с място за бременно коремче тип "девети месец с близнаци", скандално.

Трябва ми блузка/худи за моментите, в които сме навън и се наложи да храня бебето. Не че не се справям и сега, но е някак некомфортно... вдигам блуза, свалям презрамки, разкопчавам сутиени, мятам шалове да не се види нещо, детето и то се мята хахах... дълга и широка 😅

# 182
Някой дали вече се сблъска с кърмаческа стачка?
Как подхождате? Малко съм объркана сама за себе си дали да настоявам да храня на гърда, когато малката се разплаче (както ме посъветва консултант) или да не я насилвам, за да не намрази процеса....дали някога изобщо сама ще се върне към гърдата. Уж така се случвало, един слънчев ден хоп, бебето си засуква. Месец вече е ходене по мъките Sad
Споделете опит и размишления, моля

# 183
Към момичетата, които кърмят - откъде си взимате хубави дрехи за кърмене? Обърнах всички сайтове къде що се предлагат такива дрехи и абсолютно навсякъде са "дрехи за бременни и кърмене", които естествено са предвидени за голям бременен корем и стоят като торба... и мноооооооого се изнервих 😅 В Сгушени предлагат такива дрехи, поръчах си С размер и те дойдоха едни огромни чували с място за бременно коремче тип "девети месец с близнаци", скандално.

Трябва ми блузка/худи за моментите, в които сме навън и се наложи да храня бебето. Не че не се справям и сега, но е някак некомфортно... вдигам блуза, свалям презрамки, разкопчавам сутиени, мятам шалове да не се види нещо, детето и то се мята хахах... дълга и широка 😅
Привет, аз така и не намерих дрехи за кърмене. Карам го на суитчер/жилетка, риза с копчета и отдолу потник за кърмене от тия дето се разкопчават горе. Следя и аз ако някой има идея.

# 184
Има доста дрехи за кърмене във тему и то на много ниски цени и са хубави аз си взех две които, ползвам когато излизам сама и то за под 10 лв.

# 185
Само в Тему не съм гледала още 😅 В Шейн гледах, но и там са за бременни и кърмене и са торбести. Обаче пък си поръчах сутиени за кърмене и са мега удобни (подобни има и в Джъмбо)

# 186
Привет, мамчета! Подарявам два ваучера за -20% отстъпка при поръчка от сайта на Бебо, валидни са до края на месеца. Ако на някоя ще ѝ свърши работа нека ми пише.

# 187
Как подхождате? Малко съм объркана сама за себе си дали да настоявам да храня на гърда, когато малката се разплаче (както ме посъветва консултант) или да не я насилвам, за да не намрази процеса....дали някога изобщо сама ще се върне към гърдата. Уж така се случвало, един слънчев ден хоп, бебето си засуква. Месец вече е ходене по мъките Sad

А давате ли шише и залъгалка? Моето не искаше да засуква заради шишето когато дохранвах. След като спрях дохранването 2 дни давах само горната част на шишето за да види, че не пуска и после подавах гърда. Повечето пъти сработваше. Понякога слагах силиконов протектор докато тръгне млякото и след това го махах и си сучеше. Смяна на пози също помага, както и кърмене в сънено състояние. Случвало ми се е да не иска да засуче когато е много шумно мястото.
Бих пробвала съветите на консултантката, а ако ѝ нямам доверие бих я сменила с друга. На мен ми помогна Деси Бетова да спра дохранването и да сме само на кърма.
Успех! Hands V

# 188
Аз също дохранвам, което е неизбежно в нашия случай, понякога се налага и таткото да дава кърма от шише и и нашето бебе понякога не иска да суче.

Мама Марта е дала доста съвети, приложими и при нас. Кърмя в полубудно състояние, в движение, гледам да са относително пълни гърдите (да не съм цедила скоро), понякога кърмя под абсорбатора 🤣. Гледам и бебето да не е много гладно и разревано, че тогава няма шанс да засуче. В подобни случаи давам 40-50 мл от шише и после направо слагам на гърда. С каката също имах проблеми около тази възраст, от 6-7 месечна започна да си суче осъзнато с кеф и я кърмих още година след това без проблем. Така че, да - период е, не се предавайте! 🫶

# 189
A как успяхте да се справите с количеството кърма? При мен е между 300 и 400мл на ден, което е крайно недостатъчно, а и бебчето не наддава по най-добрият начин и задължително трябва да дохранвам Sad опитвам се да цедя често, но с бебе в ръцете по цял ден е предизвикателство.
Иначе залъгалките ги плюе категорично 😄
В присъница или заспива пак доста бързо, или се разсънва за 2-3 мин и започва да протестира.

А давате ли шише и залъгалка? Моето не искаше да засуква заради шишето когато дохранвах. След като спрях дохранването 2 дни давах само горната част на шишето за да види, че не пуска и после подавах гърда. Повечето пъти сработваше. Понякога слагах силиконов протектор докато тръгне млякото и след това го махах и си сучеше. Смяна на пози също помага, както и кърмене в сънено състояние. Случвало ми се е да не иска да засуче когато е много шумно мястото.
Бих пробвала съветите на консултантката, а ако ѝ нямам доверие бих я сменила с друга. На мен ми помогна Деси Бетова да спра дохранването и да сме само на кърма.
Успех! Hands V

# 190
Виж в темата Бързи въпроси и отговори за кърменето, дават доста полезни съвети.

Иначе - лактагонни чайове, добавки (сминдух на прах), прием на повечко вода, пълноценно хранене, power pumping, хубава помпа за кърма, максимално често слагане на бебето на гърда, задължително нощно кърмене и всякакви подобни прилагам аз. 😅

# 191
A как успяхте да се справите с количеството кърма? При мен е между 300 и 400мл на ден, което е крайно недостатъчно, а и бебчето не наддава по най-добрият начин и задължително трябва да дохранвам Sad опитвам се да цедя често, но с бебе в ръцете по цял ден е предизвикателство.
Иначе залъгалките ги плюе категорично 😄
В присъница или заспива пак доста бързо, или се разсънва за 2-3 мин и започва да протестира.

В началото едва изцеждах по 10мл от гърда. Мислех, че преминаването на АМ е неизбежно. Но започнах да слагам детето по-често на гърда - буквално на всяко мрън. Цедях ако прави пауза повече от 2ч. Нощното хранене е много важно. Ако детето правеше по-голяма пауза ставах и се цедях по 10мин на гърда веднъж на нощ. Повечето пъти детето си се будеше. Цялото приключение беше около седмица. Една сутрин детето спеше и успях да изцедя близо 90мл. Оттогава спрях цеденето и добавките, а давах постоянно гърда щом мрънне. Дори да ги чувствах празни, пак давах само гърди. И винаги редувах и двете гърди. Цаката е да се стимулират редовно. Дори за 5 Мин да е, но да не е на повече от 3ч интервал. И пиех течности много. Постоянно нещо - вода, чай, фреш, боза, мляко. Не спрях да си пия и по едно лате на ден 😊
Стана почти месец откакто не давам АМ. Детето си наддава и спи спокойно, ака редовно (преди акаше на няколко дни). Иска кърма на около 2.5ч прави две големи паузи по 4-5ч една денем и една нощем. На 21ви ще стане на 3 месеца.
Тук има доста полезна информация https://m.bg-mamma.com/index.php?topic=1844;_gl=1%2A1gfi8em%2A_g … 4MSRqNTYkbDAkaDA.

# 192
Момичета, бебето ми има проблем с изхождането вече от 1 месец.
Както си акаше на ден по няколко пъти, започна да ака по веднъж на ден, а от месец той просто спря да ака. Има по 2 изхождания в седмицата и за този 1 месец съм му правила  2 пъти клизма на 5-ти ден от низхождането.
Като цяло си е спокоен, не му е твърд корема и не го боли.боли.
Кърмя го и за този 1 месец се е наложило максимум 5-6 дохранвания с АМ Фризолак.
Някой сблъсквал линсе е с такв проблем?

# 193
Кърмя го и за този 1 месец се е наложило максимум 5-6 дохранвания с АМ
Сама даваш отговора. От кърменето е, млякото се обработва много по-добре от АМ. Ако бебето се чувства видимо добре няма повод за притеснения. И ние сме така. Понякога за наше спокойствие правим клизма на 5-6 ден. Консултирай се и с педиатър на следващо посещение.

Общи условия

Активация на акаунт