Октомврийски бебета 2025

• 3 013
  • 102
  •   1
Отговори
Нека обменяме опит за нашите сладки бебета.

Последната тема е тук https://bg-mam.ma/t/1816874

Последна редакция: вт, 28 окт 2025, 16:38 от mama..marta

# 1
Включвам се да следя, благодаря за новата тема Simple Smile
Ние вече сме от два дни вкъщи, бебо е на 8 дни и съм се видяла в чудо:
1) относно кърменето - на 2-3 часа като се цедя имам между 20-40 мл общо от двете гърди. Малкият засуква стабилно к го държа понякога по 10 мин на всяка от гърдите, но реално не знам дали успява да хапне нещо - според мен би трябвало защото прави добър вакум и суче с желание, но като опитах да го засека днес на везната преди и след сукане нямаше никаква разлика и останах много учудена.
Взех си Лактамил и чак Лактаса с надеждата да ми се увеличи кърмата.
2) храня с АМ като взех на Hipp HA - това им даваха в болницата. Яде по 60-70 мл (+”кърменето”). Повече не може да хапне защото или го повръща или заспива и колкото и да го бутам не се буди. Проблемът ми е че на 2 часа от старта на последното ядене търси пак да яде и си мисля, че конкретно това АМ не го засища. Днес взех на Aptamil pronatura 1 и се чудя дали да не го пробваме, някоя от вас да има опит с някое от двете или подобна на моята ситуация?

3) Днес за първи път седя доста часове буден, не знам нормално ли е за 8 дневно бебе, но изкара близо 5-6 часа разделени на 2-3 интервала през деня без сън - в оглеждане и будуване.

Ще съм благодарна да споделите съвети/ опит и по трите теми.

# 2
Включвам се да следя, благодаря за новата тема Simple Smile
Ние вече сме от два дни вкъщи, бебо е на 8 дни и съм се видяла в чудо:
1) относно кърменето - на 2-3 часа като се цедя имам между 20-40 мл общо от двете гърди. Малкият засуква стабилно к го държа понякога по 10 мин на всяка от гърдите, но реално не знам дали успява да хапне нещо - според мен би трябвало защото прави добър вакум и суче с желание, но като опитах да го засека днес на везната преди и след сукане нямаше никаква разлика и останах много учудена.
Взех си Лактамил и чак Лактаса с надеждата да ми се увеличи кърмата.
2) храня с АМ като взех на Hipp HA - това им даваха в болницата. Яде по 60-70 мл (+”кърменето”). Повече не може да хапне защото или го повръща или заспива и колкото и да го бутам не се буди. Проблемът ми е че на 2 часа от старта на последното ядене търси пак да яде и си мисля, че конкретно това АМ не го засища. Днес взех на Aptamil pronatura 1 и се чудя дали да не го пробваме, някоя от вас да има опит с някое от двете или подобна на моята ситуация?

3) Днес за първи път седя доста часове буден, не знам нормално ли е за 8 дневно бебе, но изкара близо 5-6 часа разделени на 2-3 интервала през деня без сън - в оглеждане и будуване.

Ще съм благодарна да споделите съвети/ опит и по трите теми.

При нас малката е на 7 дни и беше както го описваш в болницата. Тоест давах гърди и после изпиваше първо по 30мл, после по 60мл адаптирано. Там им даваха лактана био. Това взех и за вкъщи.
Днес цял ден е на кърма, чак вечерта се наложи общо 80мл, тоест цяло хранене на адаптирано.
Само вчера се цедих след всяко хранене за да стимулирам. Едва събирах по общо 25мл.
Днес цял ден беше само кърма, стигаше и. Спеше по 2ч - 2ч 30м. Постепенно се надявам и това хранене с адаптирано да отпадне.
Относно будуването - все повече будува. Преди след хранене веднага заспиваше. Последните 2 дни се буди и си гледа спокойно. Точно както го описваш. 2 по-дълги будувания.
Вчера се бях филмирала, че ми е много малко кърмата и няма как без адаптирано, но вече вярвам, че ще се получат нещата. Просто трябва време да се адаптира "млекоцентралата". Важно е бебето да суче - то стимулира по-добре от която и да е помпа 😅

# 3
Спокойно, момичета, ще си дойде кърмата в правилните количества - и бебето си знае, и организма ни се адаптира спрямо нуждите му. Малкият е на 20 дни вече, в началото и аз се чудех това, което изсуква стига ли му... Както каза едната акушерка в родилното: "ако трябваше да знаем бебето колко изпива, щяхме да имаме дисплейчета" 😁

Иначе и нашия будува повече от час в някои случаи. Навсякъде пише, че прозореца за будуване на новородено е 40 мин, макс час и леко се притеснявам, че понякога будува 2 часа (че и повече), да не вземе да се превъзбуди, после няма никакво заспиване.

Иначе излизате ли вече на разходки, как ви се отразяват топлите дни? 😍

# 4
И аз се чудих по темата с разходките. Това са последните хубави дни за доста време напред и се замислям да изведа малката за 10-15 мин. На 10 дни е 😄
Относно кърменето, за почти всяка от нас е трудно...особено след секцио и раздялата с мъничетата. Добре че има вече достатъчно консултанти.

# 5
Момичета на някоя да е изписван фраксипарин след раждането за определен период от време, без преди това да е бил на терапия с него.

# 6
Момичета, помагайте…не можем да измислим мъжко име, а времето лети. Искахме да го кръстим на единия дядо, но пък се колебаем между Иван и Петър, за да е традиционно име.
Вие как кръстихте вашите момчета?

# 7
И аз се чудих по темата с разходките. Това са последните хубави дни за доста време напред и се замислям да изведа малката за 10-15 мин. На 10 дни е 😄
Относно кърменето, за почти всяка от нас е трудно...особено след секцио и раздялата с мъничетата. Добре че има вече достатъчно консултанти.

Ние го изкарахме, когато беше на 1 седмица точно за около 1-2 часа. И оттогава, когато е хубаво времето излизаме за около 2 часа следобяд. Сега е на 15 дена и днес пак ще сме навън. Hug

# 8
Момичета на някоя да е изписван фраксипарин след раждането за определен период от време, без преди това да е бил на терапия с него.

Да, на мен ми изписаха инжекции за 10 дни, които сама да поставям в гънка на корема. Обясниха ми, че целта е след секциото да няма тромбози. Имала съм много разширени вени в цялата коремна кухина, не знам дали е свързано.
А относно разходките, вече излизахме 3 пъти. На 9 дни е. Малката спинка чудесно на въздух. Първия път за 30мин,  втория за малко повече. Днес е третия и вече над 2ч сме навън.

# 9
Ние излизахме вчера за първи път, на 10 дни е нашият момък. Добре мина, уж бяхме за малко само, но остана 1 час навън - къртеше си яко през цялото време 😆 Мен ме притеснява все още храненето и какво бих правила ако писне да реве от глад навън (само на кърма е). Като цяло логистиката със съхранението на кърма ми е малко сложна все още - мога ли да му затопля шише от вкъщи? Ако не го изяде трябва ли да го изхвърля или мога да го вкарам пак в хладилника? Такива работи…

В пристъп на умопомрачение в болницата си запазих час с Хедра за 4.10, пък ще видя какви насоки ще ми даде за кърменето. Пък и малкият бая зор вижда да засуче с моите плоски зърна, дано намерим решение на този проблем. В последните няколко дни имам бум на кърмата аз, не знам дали е защото започнах да пия Лактил по два пъти дневно или защото просто стимулирам с помпата бая. За онези от вас, които се притесняват - дайте си време и търпение. Стресът наистина влияе негативно на процеса, всичко ще се нареди с времето, не се отказвайте лесно!

Момичета, помагайте…не можем да измислим мъжко име, а времето лети. Искахме да го кръстим на единия дядо, но пък се колебаем между Иван и Петър, за да е традиционно име.
Вие как кръстихте вашите момчета?

Ние кръстихме сина си Виктор. Не искахме да е на никой, пък името ми харесва, защото хем не е прекалено чуждо, хем има хубав смисъл, хем е разпознаваемо и в чужбина. От българските имена харесвам царските, особено Калоян и Борис, но с таткото имахме сблъсък по темата и не се класираха те 😄

Последна редакция: чт, 30 окт 2025, 15:58 от Snowflow

# 10
При вас започнаха ли коликите? Нашият тази вечер се гърчи от коремче и пищи.. после се гърчи, че е огладнял…

Ние сме на 11 дни и днес излязохме за 1ви път за 40тина мин из квартала.
Аз трети ден пия лактамил и втори ден чай лактаза, като цедя с помпата успявам да стигна понякога и до 60 мл, но малкият като суче 20-30 мин и везната дава разлика от 25-30 гр. а той изглежда още гладен. Мисля си че засуква добре - с желание и прави вакуум..
Вие по колко време ги държите да сучат и как разбирате че им е стигнало и на колко време сучат?
Другата седмица съм записала час за Ася Демирев та дано ми помогне.
Вашите бебета колко пъти се будят нощем?

Последна редакция: чт, 30 окт 2025, 18:50 от JS_B

# 11
И ние се възползваме от последните топли дни и излизаме, но и аз се притеснявам ако писне гладен какво да правя (изцяло на кърма е) и затова обикалям квартала и не се отдалечавам много 😁 Все още не съм готова да кърмя навън.

Малкият е на 20 дни и си има колики, но сякаш овладяхме ситуацията с капки Еспумизан-Л. Преди това пробвахме с Колийф, обаче ми е голяма занимавка и не видях никакъв ефект. Понякога вечер затоплям торбичка с черешови костилки и я слагам на коремчето му, успокоява го.

А нощните събуждания са ни едно около 2 ч, едно около 5 и после чак към 8 сутринта. Невинаги, разбира се 😂

# 12
Страхотно, че имаме темичка на вече родените октомврийчета 🤗
Ние сме на 1 месец без един ден. Яде смесено моята госпожица, към 70:30 в полза на АМ, за съжаление. Не ми стига кърмата. Още от началото тръгна така, така си и остана. Родих секцио и до петия ден нямах абсолютно нищо. Има ли и други мами, които наблягат на АМ? Сред обкръжението ми масово се оплакват от недостиг на кърма, особено след секцио.
А за разходките - гледаме да се възползваме от последните топли и слънчеви дни, разхождаме се из квартала и в градинките. Направо не ми се мисли като спече студа какво ще правим, както свикнахме така 😀

# 13
А с какво обличате бебоците и кой кош ползвате - бебешкия или столчето, което става и за кола?

Последна редакция: пт, 31 окт 2025, 12:46 от Stell_ana

# 14
А с какво обличате бебоците и кой кошара ползвате - бебешкия или столчета, което става и за кола?

Аз ползвам бебешкия и когато духа вятър ми слагам и покривалото за коша. Когато е над 20 градуса го обличам с боди с къс ръкав (под 20 с дълъг) и тънък ромпър и чорапи (ако е по-студено с по-дебел ромпър) и тънко одеалце (съответно ако е по-студено слагам по-дебело), и шапчица тънка задължително, понякога слагам и ръкавички. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт