“Селски“ номера и пинизи - тема 5

• 4 422
  • 46
  •   1
Отговори
# 30
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Аз като си купувам нов уред, старият ми го взимат безплатно при доставката. Само трябва да заявя, ако искам. В България няма ли такава практика?
Не, доколкото знам.
 Даже го разтоварват пред входа на блока/къщата, и доплащаш за носене по нататък.

# 31
  • In transit
Блазе ви, а във Варна покрай всеки кош за боклук е като мини сметище. Imp Как не им свършиха старите матраци, мебели и бяла техника на съседите. Тъкмо приберат натрупаното и се появява следващата партида. Rolling Eyes

# 32
  • Deutschland/HE
Такава глоба ще отнесем за такова нещо. Съседката ремонтира баня, нае контейнер, после го извозиха. Ние като правихме ремонт, всичко събрахме в тъмни чували и ги закарахме до депото, че си и платихме на кг, сваляхме тапети, малко стар мокет. Преди две години сменяхме паркет, взехме от приятел бус, натоварихме стария паркет и го закарахме пак в депото и платихме 120евро някъде. Не мога да си помисля да го изхвърля и в контейнара за общия боклук, защото ще ме глобят. Всяка къща, блок си имат зачислени контейнери и бързо намират виновния.

# 33
  • София
Има наши фирми, на които им се плаща такса на килограм от вносителите за рециклиране на уредите. Заради драстичното ѝ поскъпване, цените на тежката техника много се повишиха. И накрая потребителят пак трябва да плаща, за да му извозят старите уреди. Това си е селски пиниз от държавата, че захранва определени хора на наш гръб.

# 34
  • Пловдив
Във фирмите, които изкупуват вторични суровини приемат стара техника. И плащат някакви символични суми - 5-15 лв. Ама не е  като да си изхвърлиш стария хладилник в близката река, и не плащаш за да го вземат.

# 35
Такава глоба ще отнесем за такова нещо. Съседката ремонтира баня, нае контейнер, после го извозиха. Ние като правихме ремонт, всичко събрахме в тъмни чували и ги закарахме до депото, че си и платихме на кг, сваляхме тапети, малко стар мокет. Преди две години сменяхме паркет, взехме от приятел бус, натоварихме стария паркет и го закарахме пак в депото и платихме 120евро някъде. Не мога да си помисля да го изхвърля и в контейнара за общия боклук, защото ще ме глобят. Всяка къща, блок си имат зачислени контейнери и бързо намират виновния.
Явно не сте в Бг. Аз редовно тормозя общината със снимки на боклуци тип мивки, матраци и други подобни , изхвърлени до кофата за боклук и нищо, поне могат да разлепят на всеки блок или контейнер бележки, че има глоба и специално депо, където се предават , безплатно. Скоро беше празник на града и питах във фб група дали работи това депо, понеже е общинско, останах изненадана колко много хора не бяха чували , че тези боклуци трябва да се хвърлят там.

# 36
Ами примерно в София, квартал Люлин не е забранено да се изхвърлят едрогабаритни неща, но не трябва да се смесват.
Идеята е да де оставят до контейнерите за смет, има график за извозването им, минава голям камион и ги товарят.
 Големият проблем е, че никои не спазва графика, и всеки влачи и хвърля на купчина, когато му е кеф.
 А защо общината не следи, и не глобява, е друг въпрос.

# 37
Идеята на събирането на едрогабаритни отпадъци не е да започнеш основен ремонт и за да спестиш разходи за контейнер да оставяш до кофите.
Идеята е, ако имаш нещо не много обемно да го разглобиш на плоскости (ако е стара мебел) и да го оставиш вечерта преди деня, определен по график. Целта е да не се допуска засметяване. След като го оставиш трябва да провериш на следващия ден дали е извозен. Ако не - сигнализираш в Инспектората.
Така ми бяха обяснили като бях питала преди време.

# 38
В началото на 90-те години ни писна от "цветния" телевизор Рубин и аз го изхвърлих на улицата до коша за боклук. Точно тогава минаваше един познат от махалата и се потресе – "Ама ти наистина ли го изхвърляш?!". Не можеше да повярва,че го изхвърлям. Laughing А тогава беше нормална практика на Запад да се оставят неизползваните уреди пред блока/къщата...

# 39
Happy Mijjj, точно така е.
Но масово народа пари за контейнери не дава, строителните отпадъци в чували, и се влачи до контейнерите за общия боклук.

# 40
  • софия
Има график, по който общината минава и събира ЕГО, но ти на провинциалиста не можеш да му кажеш кога ще си ги езхвърля и да не пречи на другите. Ще ги мята до кофите, когато му е удобно и другите ще се съобразяват с него. А пари за контейнер да даде - ЪпсурТ.

# 41
Няма график и нищо и никой не минава. На много места е така.

# 42
  • при късмета
Има график, поне за София. За всяка община отделен, общината си го определя. При нас минават, на да си призная честно, не знам кой ден е определен

# 43
За извън София говоря аз.

# 44
  • Варна
И във Варна има график, но май не се спазва.

Общи условия

Активация на акаунт