Контрол върху хранителните добавки

• 766
  • 30
  •   1
Отговори
Привет, съфорумци, търсих много подобна тема, но не открих. Има ли институция/ орган/ агенция, които да контролират какво наистина има в така разпространените напоследък хр. добавки?

# 1
Във връзка с натровените момичета стана ясно, че няма контрол.
Не само това, но и като пострада някой дори няма институция да наложи контрол и спиране на продукта!

# 2
  • София
Не мисля, че има някакъв контрол. Спокойно можеш да си закупиш дори медикаменти, които се водят експериментални. Видяхме и случая с натровените момичета, сигурно далеч не е първи такъв.

Хубаво би било да има и да има сайт, в който да може да се следи.

# 3
Агенцията по храните регулира хранителните добавки.

# 4
Никой не ги регулира.

# 5
  • София
БАБХ ги регулира. Но само на хартия. Примерно - не правят изследвания какво съдържат. Носиш един лист със съдържанието, турят печат и готово.

# 6
Какви натровени момичета?
Ако добавките се купуват от аптеките, мисля, че няма проблем. Ако някой си купува от разни сайтове, изключвам онлайн аптеки, проблемът си е негов.

# 7
Привет, съфорумци, търсих много подобна тема, но не открих. Има ли институция/ орган/ агенция, които да контролират какво наистина има в така разпространените напоследък хр. добавки?
[/quote]

Българска агенция по безопастност на храните е отговорния орган. Хранителните добавки трябва да са безопасни.
Има наредба за хранителните добавки https://www.mzh.government.bg/media/filer_public/2025/04/30/nare … lnite_dobavki.pdf
може да я прочетеш.

Като цяло, че продука е безопасен, но не е ЛЕКАРСТВО и не претендира за такова. Не се тества като лекарство. Няма такива клинични изпитвания. В гугъл с обикновено търсене излиза регулатора.

Какви са тези натровени момичета? Тези ли? https://www.vesti.bg/bulgaria/tri-zheni-v-bolnica-sled-kato-dobavka-za-otslabvane-edva-ne-gi-ubi-6240612

Това не са регистрирани хранителни добавки.

# 8
  • София
Има тема за тази добавка. Те не са минали през БАБХ.
Аз като работила с добавки, си купувам повечето от аптеката или от популярните сайтове.

# 9
  • Melmak
БАБХ, но контролът явно е никакъв.
Какви натровени момичета?
Няколко жени, независимо една от друга са се натровили до болница са стигнали, заради добавка, рекламирана от някакъв в тикток. Имаше репортаж на нова, май беше на Тина Ивайлова.

# 10
Ако не са купени от аптека, те са си виновни.

# 11
  • Melmak
То изобщо като чуеш хапчета за отслабване.. не знам тия хора не разбраха ли, че с лежане на дивана и едно вълшебно хапче, няма да стане!

Аз поръчвам от iherb добавки, има си цяла тема тук. Не са от аптека, но са много доказани и изпитани марки.

# 12
Iherb е съвсем различно от Тик Ток.
За лежането на дивана и вълшебното хапче мисля същото.

# 13
Днес попаднах на публикация на д-р Стефан Митров, в която се казва, че при колоноскопия е попаднал на неразтворени табелетки хранителни добавки в десния край на дебелото черво.  Пациентът бил в съзнание. Таблетките били калций и магнезий. Най-сигурният начин да си набавя е вещества остава храната. Споделя той.

# 14
Не е достатъчно от храната. Специално за магнезий, витамин Д, витамин В12.

Общи условия

Активация на акаунт