Майчинството счетоводно - 102

• 29 665
  • 779
  •   1
Отговори
# 735
Ако при вас е подаден коректно не би следвало да имате проблеми. Обикновено проверяват издаването на самия болничен - има ли основание, правилната диагноза ли е, полагаемата продължителност ли е. Ако нещо не им хареса ще ви издадат предписание за анулиране и замяна с неплатен отпуск вероятно, съответно корекции в декларациите.

# 736
  • В полите на Пирин планина

Не е възможно това да е причината. Декларацията за самоосигуряващо се лице се подава в 7-дневен срок от възобновяване на дейността. Да не е подала на ниския процент, т.е. само за пенсия?
Напишете точно на какво основание е отказът от НОИ.

Да, това е причината за отказ - декларацията за възобновяване на дейността е подадена коригирана не в 7-дневен срок, а на 8. ден. Не се осигурява на ниския процент.

Благодаря!

Това, че не е в срок е причина да бъде наложена евентуално глоба в НАП, а не да ѝ бъде отказано осигуряване, защото реално тя подлежи на осигуряване и съответно има осигурителни права.

# 737
Здравейте!
Включвам се с един въпрос, на който не мога сама да открия отговор. Бременна съм във втори месец, като към момента се проследявам в СофияМед, но при лекар, който не работи с НЗОК. Вярно ли е, че ако лекар не работи по НЗОК, след това не може да ми издаде болничен по майчинство за НОИ?

# 738
  • Sofia
Моята АГ не работи с НЗОК и ми издаде 45-дневния болничен преди термин без никакъв проблем.

# 739
Здравейте!
Включвам се с един въпрос, на който не мога сама да открия отговор. Бременна съм във втори месец, като към момента се проследявам в СофияМед, но при лекар, който не работи с НЗОК. Вярно ли е, че ако лекар не работи по НЗОК, след това не може да ми издаде болничен по майчинство за НОИ?

Не е вярно. Може да издаде без проблем.

# 740
  • Melmak
Здравейте, издадоха ми 45 дневния преди раждане, предала съм го на работодател и до колкото виждам е входиран.
Но не разбирам какво да гледам и къде да следя за изплащане.

# 741
  • Sofia
Като кликнеш на Преглед под "Данни за изплатени обезщетения'', се отваря едно прозорче, където ще се появи един ред със сумата за съответния месец, която ще бъде изплатена. Но този ред се появява непосредствено (ден може би) преди превода.
Ако болничният застъпва два/три месеца - ще има по един ред за всеки месец.

Последна редакция: пт, 27 мар 2026, 13:31 от Brin de muguet

# 742
  • Melmak
Благодаря, там още нищо не се е появило. Не съм взимала болничен с години, не помня кога се изплащат. Знам, че е да минал период, никога в бъдеще. Това значи ли като болничният е от 28.02 до 13.04, че трябва да приключи март месец и тогава да очаквам плащане?

# 743
  • Sofia
28-ми февруари е неработен ден, така че за февруари няма какво да ти платят.
А за март още не са направили превод. И при мен все още не се е появило. Явно трябва да чакаме да приключи месеца.
Плащанията са вторник и четвъртък.

# 744
  • Melmak
За 28.02 изобщо не съм очаквала плащане, защото е уикенд.
А по-скоро за март, но наистина явно трябва да приключи месеца.

Благодаря за съдействието.

# 745
Здравейте, за първи път пиша в темата. Опитах се да намеря отговор на моя въпрос, но от лекарите които се занимават с болнични нищо не успях да разбера. Вече се чувства неудобно да питам.
Моя казус е, че имам болничен от комисия до 21.03., след тази дата трябва да вляза в 45 дни преди раждането. Родих на 26.03. опитах се да разбере, какъв болничен ще ми пуснат и кой за тези пет дни, но никой не ми каза. Както и какво се случва с остатъка? Отговор получих, като детето е в болница трябва от неонатология в което не виждам смисъл. После ми казаха, че моя личен трябва да ми издаде ... Тъй като в момента съм 42 дни от раждането.

# 746
mоli66 45 дневния болничен го издава следящия АГ; 42 дневния се издава от болницата в която сте родила считано от датата на раждане; когато изтече 42 дневния болничен, ЛЛ на детето ще ви издаде трети изравнителен болничен до достигане на 135дни считано от началото на 45 дневния болничен.
В твоя случай ще имаш:
*22-25/03
*26/03- за 42 дни
*от 43тия ден до 135тия ден, издаден от ЛЛ на детето или от твоя ЛЛ ако до тогава детето все още не е записано при личен лекар (записването става като занесеш акта за раждане при лекаря който си избрала, не е нужно да разкарваш новороденото бебе)

Последна редакция: сб, 28 мар 2026, 21:06 от Marmoleta

# 747
Здравейте! Включвам се с молба да ми разясните един казус, тъй като вече получавам 2-3 разнопосочни мнения от счетоводители. Бременна съм в 3ти месец, студентка съм все още, но вече имам трудов стаж над 1г., тоест право да получавам майчинство. Работя на 4-часов работен ден. Вярно ли е, че за да получа пълното си майчинство, трябва да ме “наемат” на 8-часов работен ден, преди да изляза в болничен? Единият счетоводител обясни, че е наложително, защото от заплата примерно 1000 евро, ако продължа да съм записана на 4 часа, накрая ще получа двойно по-малко - 500 евро? Други пък казаха, че няма такова нещо, та затова съм доста объркана.

# 748
Няма такова нещо. Ще получавате поне минимално майчинство, което в момента е 620.20 €.

# 749
Няма такова нещо. Ще получавате поне минимално майчинство, което в момента е 620.20 €.

Благодаря ви!

Общи условия

Активация на акаунт