Кралски работи и клюки - ноември 2025

• 90 180
  • 1 710
  •   1
Отговори
  • София
ПЪТЕВОДИТЕЛ НА КРАЛСКИЯ ДРЕСКОД:
Втора част: формално облекло (black tie)
Ако бялата папийонка или вратовръзка е най-подходяща за най-бляскавите събития от висок ранг, то черната е запазена за вечерни събития от по-светско естество с по-ниска степен на формалност, като филмова премиера или благотворителна вечеря. Аплодисменти за черната вратовръзка!
Също като при бялата, става дума по-скоро не за вратовръзка, а за папийонка, защото това се носи на подобни събития. Обикновено тя се съчетава с черно сако и черна жилетка отдолу. Под сакото най-често има тиранти, а маншетите на ризата трябва да са почти скрити. Панталоните са черни и напълно изчистени, но може да имат черен кант отстрани. Обувките също са съвсем чисти като линия и са от черна кожа.
С черна вратовръзка не е прието да се носят ленти за почести и друг тип официални декорации за титли и заслуги, но могат да се поставят ордени и медали, ако дрескодът го изисква.
Напоследък е позволено да се внася нотка неформалност като се пропуска жилетката, цветът на сакото не е черен или се носят велурени обувки.
Малко история: Появата на черната вратовръзка около 1885 г. бележи, така да се каже, олекотяване на етикета сред заможните. Едуард VII заменя фрака си със синьо копринено смокинг сако с панталони в същия цвят, изработени от майсторите Henry Poole & Co. Това предоставя на монарха по-удобна алтернатива на официалния вечерен фрак. Този стил на костюм с черна вратовръзка е бил възприет от членовете на Tuxedo Club в Ню Йорк, няколко от които са клиенти на Poole. Вдъхновеното от Едуард VII разхлабване на вратовръзките (етикета) в крайна сметка се превръща в черна папийонка, запазвайки някои от формалните атрибути на мъжкото облекло, но и олекотявайки изискванията с черно сако вместо фрак.

Източник: https://www.instagram.com/p/DO8cytWCGGb/?igsh=enhxZTVmd25xOHVo
https://www.gq-magazine.co.uk/article/black-tie-guide

# 1
Жасмин, благодаря. Ще ми се да видя кой ще е тоя член на британския парламент, дето ще повдигне дискусия и ще защити Андрю.

# 2
  • Някъде там
Благодаря за темата, Жасмин.
Ако можеше и при този дрескод да има тиара бих предпочела него за приеми.

Не знаех че Алберт  е участвал в игрален филм. Вчера ми попаднаха снимки и прочетох. Страшни бакенбарди Heart Eyes

Ето информацията

През 1998 г. тогавашният Негово Височество наследствен принц Алберт от Монако се появява в камео роля във филма "One Man's Hero"  за кариерата на батальона „Сан Патрисио“; група предимно ирландски дезертьори от американската армия, сражавали се за Мексико в Мексиканско-американската война. Смятани до голяма степен за предатели в Съединените щати, „Сан Патрисио“ все още са прославени герои в Мексико. Те напускат американската армия до голяма степен поради религиозно преследване и стават артилерийски батальон в мексиканската армия, като бързо си спечелват репутацията на елитно подразделение. Принц Алберт играе ролята на редник Джеймс Кели, вероятно препратка към ирландския произход на покойната му любима майка Грейс Кели, която е служила в Кралската артилерия на Нейно Величество. Когато информира командира си за това (Джон Райли, изигран от Том Беренджър), той е похвален за ценния си опит, но му е напомнено, в което съм сигурен, че екипът на филма се е забавлявал с монегаския принц, че вече няма кралски особи наоколо и че те служат на република. Посочен в надписите като „Алберт Грималди“, принцът има двойна връзка с филм като този. Освен ирландския си произход по майка си, той има и мексиканска кръв във вените си чрез дядо си принц Пиер от Монако, херцог на Валентиноа, чиято майка е мексиканската дама Сузана Мария де ла Торе-и-Миер.

Последна редакция: пт, 31 окт 2025, 15:44 от daviz

# 3
  • София
Леле, и аз не знаех, че Албер е бил актьор, ограмотих се.
С уникална прическа е на едната снимка. Joy

Последна редакция: пт, 31 окт 2025, 16:01 от jasmin tisane

# 4
  • София
Готини мъже по снимките, значи си падам по кралски дрескод и от този вид. Simple Smile

# 5
Благодаря за новата тема! Flowers Hibiscus Знам, че изборът да се сложи Фелипе в този костюм и на първа снимка- не е случаен Stuck Out Tongue Closed Eyes Joy

Албер ми напомня на някого на тези снимки, но като не мога да се сетя кой...

# 6
  • Glasgow
На Хорас от "Д-р Куин лечителката"😅

# 7
Ххахаха,

не, не Joy

Не е толкова свързано с бакенбардите, просто лицето му. Визуално се сещам за кого говоря, но не помня в какво е играл.

# 8
  • Някъде там
На Хорас от "Д-р Куин лечителката"😅
Ха ха вярно, че той има същите Joy, тя честно казано и Даниела Ромо тук напомня малко на Д-р Куин.
Обаче Алберто много смешен с тези бакенбарди.

# 9
Никога не бих го познала.

За Андрю, предполагам, че пресата и медиите ще продължат да си го наричат принц Андрю.

# 10
Готини мъже по снимките, значи си падам по кралски дрескод и от този вид. Simple Smile

Много харесвам този вид сака върху Уилям.

# 11
Извинявам се, че се забавих, но тази седмица имах много работа и нямаше време да напиша тук за книгата за Мариус.
Прочетох я, има някои неща, които вече са известни и съм ги писала в темата, както и някои нови неща, които поставят Мариус, Метте-Марит и Хокон в още по-лоша светлина. Но като цяло книгата не е само за Мариус, а за цялата кокаинова история в Норвегия - връзките между различните му приятели, как е започнало всичко. Ще ви напиша по-подробно утре, а междувременно излезе информация, че излиза втора книга за Мариус с премиера 18 ноември. Адвокатите на Мариус са бесни, че докато се борят в съда да се спре първата книга от продажба, ще излиза втора. Сигурна съм, че ще има и трета, и четвърта - това са добри пари за печелене.

# 12
  • Някъде там
Много сладурски снимки ми излизат на рожденичката. Такъв къдрокос бонбон беше. 

# 13
Жасмин, благодаря за новата тема!

Като сме почнали с любимците 😃

Албер 🤣
Явно кръвта вода не става 😉

# 14
  • Glasgow
Хари с мак 🏵️Тази година Кралят кога ли ще се появи за Remembrance day, то се пада делничен ден, сигурно ще изместят уикенда

Общи условия

Активация на акаунт