Вечерният час

• 812
  • 20
  •   1
Отговори
  • варна
Дъщеря ми е на 14 ,вечерния и час е около 20:30 и ако е около в къщи .Живеем в голям град ,не в много спокоен квартал (то къде е спокойно вече )
За Хелоин бяха се уговорили а приятелки да спят в едната и ме беше предупредила че ще се въртят в ряйона около апартамента където ще спят .Като тя знае, че имат вечерен час до 10 заради полицията .В 21:30 се чухме каза ще още не са се прибрали ,в 10:30поглеждам  на локацията тя е на центъра на града .Много се ядосах и и казах да се прибира .
Както и да е на другия ден говорихме ,и тя казва че другите са искали да ходят там ,на мен ми е ясно ,но да ме беше питала ,предупредила .
Как се справяте в такива  ситуации ? Аз се чудя и на родители ,които не се интересуват къде са им децата .Никои родител не е знаел къде са ,ако не бях погледнала кои знае кога щяха да се приберат.

# 1
Ми не са деца вече, пробват, искат да избутат границите... Ти винаги ли си слушала майка си като малка? Не си ли правила сума ти забранени неща? Нормално е това едната сила в една посока, другата сила в друга посока и се намира някакво равновесие, в което (примири се) ти ще си отстъпващата страна.
И от мен да знаеш - отстъпването и вдигането на границите (постепенно и внимателно) е полезно за развитието на подрастващите, защото знам какво става с държани строго до 18 и после как стават като отвързани за да си наваксат "неизживяното детство".
Иначе на 14 вече се целувахме и опипвахме с гаджета, имаше даже и недевствени момичета, първи опито с цигари и алкохол по купоните... В следващите две години май всичко това ще се случи и децата нямат опазване, ако го искат. А те го искат, защото за тях най-важното е да се впишат в средата и ако средата е такава... То затова бутаме за елитни гимназии - за среда най-вече.

# 2
  • София
Синът ми е на 14, няма вечерен час, но и не излиза до късно. Ако е с компания, не бих имала против да навън до по-късно, ако е сам, не бих се съгласила.

# 3
Е, той сам какво ще търси навън? Освен да се прибира от някъде.

# 4
Охх, аз като се сетя колко строго и изкъсо ме държаха родителите ми като по-малка, не смеех никъде да отида. Не ми даваха да излизам, не ми даваха да си лакирам ноктите, не ми даваха да имам гадже. А и аз бях кротка, добричка и възпитана, и ги слушах, не можех да им се опълча за нищо. Разбирам, че са искали да ме опазят. Единствено дете, момиче, и то кротко. Бях аутсайдер в училище. Разбира се, в последствие нещата се промениха.
В днешно време обаче е още по-трудно. Младежите са по-различни и по-непокорни.

# 5
  • София
Внимавайте с ограниченията. Ще станат студенти, ще идат на общежитие, със седмици няма да се прибират. Grinning

# 6
  • варна
Аз разбирам детето напълно и винаги сме си  имали доверие ,но да ни беше звъннала да ни каже ,всички ще слизат на центъра и така .

# 7
Това сега ми напомни за една колежка от университета, която беше най-голяма на години от всички ни в курса. Беше на 26 г., когато започнахме следването. Демек, беше си жена вече. Веднъж вървим нанякъде, няколко човека, а тя в същото време говори по телефона с майка си. В един момент чувам само как й отговаря "Даа, мамо, внимавам като пресичам". Стана ми супер странно. Вярно че идваше от по-малък град, в София движението е повече, но да питаш дъщеря си на 26 г. (даже тогава може и на повече да е била, защото това не помня в кой курс беше) дали внимава и се оглежда като пресича... Въпреки че колежката си беше малко отнесена и на акъл малко я нямаше, но все пак!

# 8
Внимавайте с ограниченията. Ще станат студенти, ще идат на общежитие, със седмици няма да се прибират. Grinning

Знам доста провалени бракове, подквасени от родителския свръхконтрол - прибързан брак веднага след училище само за да се избяга от контрола, но понеже няма опит с мъжете изборът е грешен и след година или две развод и бебе.

# 9
Аз разбирам детето напълно и винаги сме си  имали доверие ,но да ни беше звъннала да ни каже ,всички ще слизат на центъра и така .

Наблегни точно на това – да казва. Не настоявай много да се спазват ограниченията, нормално е да се преминават границите, а и те постепенно ще се разширяват. Но е важно да знаете във всеки момент къде е и с кого е. И че щом сте предупредени, няма проблем да отпуснете малко повода.
Щом веднъж спечелите доверието ѝ, че наистина ще я пускате и извън ограниченията, стига да сте предупредени, ще стане по-лесно.

# 10
  • варна
Детето не е от ограничено   ,въобще ,обикаля си града без проблем ,ходи спи в приятелки ,единствено за строенето до късно ,може ако е до  нас ,но нямаше да има проблем ,ако ни беше предупредила .

# 11
Има вечерен час за непълнолетни, т.е под 18 години, какъвто е случаят. И този вечерен час държавата или общината е определила на 22:00. След него, ако ги хванат навън непридружени, пази боже в заведение или дискотека, има солени глоби за родителите.
Голямото ми дете е на 15, малкото на 11. И голямото и малкото имат вечерен час, който спазват, за малкия е да се е прибрал преди да мръкне, което означава до 18:00 сега и до 20:30 лятото. Спазва, дори и да не му харесва. Когато е закъснявал на тренировка съм го придружавала/ прибирала. Голямото дете учи в друг град на общежитие, ако не спази вечерен час ще се окаже заключена навън. Дали не спазва, как мислите?
За мен дори на 14 години 22:00 е късно.да е без пълнолетен и отговорен възрастен навън. Ако искат да опитат секс, цигари, алкохол, дрога едва ли ще го направят на публично място и никой не може да ги спре, защото ще намерят начин да не е и пред родители.
В случая на авторката на темата детето е изпаднало в ситуация, когато договорките се променят в движение и детето й няма особен избор. Бих  разговаряла с детето си за възникналата ситуация и бих си помислила дали друг път да го пусна с тази компания. Не бих наказвала. Бих напомнила, че ако пак изпадне в ситуация, в която нещо я/го смущава да звънне да се чуем и да решим как.да се прибере или да остане.

Последна редакция: нд, 02 ное 2025, 12:26 от Mama Ru

# 12
  • София
И аз това бях научила дъщеря си - да ми казва къде е и с кого е. Тогава все още нямаше "локация". Сега е почти на 21, все още ми звъни да ми каже къде ще е вечерта.
Сега синът ми е на 14, но той се прибира веднага след училище или ако е на тренировка, баща му го взима.

Последна редакция: нд, 02 ное 2025, 12:27 от Rockstar

# 13
Синът ми няма точен час, но сме изградили взаимно съгласие и разбирателство по въпроса и не прекалява. Ако извънредно се наложи да закъснее, се обажда.
Дъщеря ти е сгрешила с това, че не се е обадила. Порицала си я, разбрала е (предполагам). Вероятно няма да го повтори. Ако стане регулярно, тогава потенциално е проблем. Ако е еднократно, не е чак такава драма. Но да, трябва да има забележка и разговори.

# 14
Здравейте загубих си стария профил понеже си смених тела така както и да е моя син е на 16 и няма вечерен час прибира се обикновено  21:30/22:00 като е на училище като не е седи до към 23:30/00:00

Общи условия

Активация на акаунт