Има ли начин да се купи първо жилище с много малко самоучастие?

• 543
  • 7
  •   4
Отговори
Здравейте! Дойде моментът за покупка на първо жилище. Предпочитаме да вземем от строител в процес на строеж като залагаме на сигурна фирма. С шок установихме, че макар и цената да е по-ниска от продажната при изцяло завършен имот, преди акт 14 искат 40% самоучастие. Така например при апартамент 270 000 евро, ние трябва да имаме готови поне 108 000 евро. Става дума за София. Нямаме възможност да спестим толкова пари в следващите 2-3 години. Има ли друг начин да се получи финансиране с например 10% от цената в посочения пример?  И бихте ли ми обяснили дали наистина се плаща ДДС на сгради, по-нови от 5 години? Този данък включва ли се в обявената цена по принцип?

# 1
Или преговаряйте за промяна на схемата на плащане (но бъдете готови и крайната цена да бъде променена), или търсете друг имот със схема, която ви устройва.
Успех!

# 2
  • София
Говорете си с тях аз друг начин не виждам. Всеки строител си има различни схеми.

# 3
  • София
Много е сложно със жилище на зелено или основи и банките. Аз помня, че когато имах намерение да купувам, пак беше много сложна финансовата схема, един кредитен консултант ми я обясни, аз се хванах за главата и се отказах, въпреки че имах пари за самоучастие.

# 4
Не е кой знае колко сложно, просто има много детайли и специфики, тези договори трябва да се четат.
Познати също си търсеха по-ниска първоначална вноска, работеха с агенция, която им предоговори условията, като разбира се, работеха с адвокат. Ако искате ми пишете на лично, за да не е излишна реклама.

# 5
И бихте ли ми обяснили дали наистина се плаща ДДС на сгради, по-нови от 5 години? Този данък включва ли се в обявената цена по принцип?

Много странен въпрос, ДДС се плаща за всичко, няма значение на колко години е имота. Брокерите се изхитриха да пускат обяви без включено ДДС, за да изглежда цената по-ниска, но данък така или иначе се дължи.

# 6
на Акт 14 трудно дават кредит и при 30% самоучастие (от опит съдя). Като говорихме с банкер ни казаха, че някои банки се страхуват да дават на АКТ 14 понеже това било "груб строеж" - я бъде завършен, я не. 
Преди 5 години можеше с 10 % самоучастие, сега за съжаление не.. вероятно ще става и по-зле след еврото.

Последна редакция: вт, 04 ное 2025, 11:37 от kokozavar

# 7
  • София
Между другото, преди няколко години банките бяха - взимайте кредити на кило. Сега, 2025 конкретно, са затегнали положението дори за потребителски кредити.

Общи условия

Активация на акаунт